Katupölyä voi ehkäistä talvirenkaan valinnalla − kitkarenkailla parempaa ilmanlaatua
Talvirenkaiden vaihtaminen on pian ajankohtaista. Vantaa on mukana Helsingin kaupungin kampanjassa, joka kannustaa pääkaupunkiseudun autoilijoita miettimään talven rengasvalintaa myös ympäristön kannalta. Tutkimusten mukaan kitkarenkaat vähentävät katupölyn muodostumista ja melua. Vantaa luopuu nastarenkaista kaupungin omissa henkilö- ja pakettiautoissa.

Helsingin kaupungin vuosittaisessa kitkarengaskampanjassa ovat mukana myös Espoo, Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY ja ympäristöministeriö.
Katupöly on edelleen merkittävä ilmanlaatuongelma
Liikenteen pakokaasupäästöt ovat viime vuosina pienentyneet ajoneuvotekniikan kehityksen ja ilmansuojelutoimien myötä, mutta liikenteen aiheuttama katupöly on edelleen keskeinen ilmanlaatuongelma. Maailman terveysjärjestö WHO:n viime vuoden lopulla kiristämät hengitettävien hiukkasten ohjearvot ylittyvät laajasti. Euroopan unionin sitovia raja-arvoja katupölyn osalta tullaankin WHO:n ohjearvojen pohjalta todennäköisesti tiukentamaan lähivuosina.
Katupölyn pääasiallinen aiheuttaja kaupungeissa ovat nastarenkaat – jopa puolet katupölystä on peräisin nastarenkaiden rouhimasta tienpinnasta. Pölyisiä päiviä on eniten kevään katupölykaudella, mutta niitä esiintyy myös muulloin katupölykaudella, kun katujen pinnat ovat kuivia. Katupölyn torjumiseksi on pääkaupunkiseudulla kehitetty katupölyn puhdistusmenetelmiä, pölynsidontaa ja liukkaudentorjuntaa.
Toimilla on saatu aikaan hyviä tuloksia, mutta hyvän ilmanlaadun turvaamiseksi tehokkain keino torjua terveydelle haitallista katupölyä on kitkarenkaiden käyttö nastarenkaiden sijaan. Kitkarenkaat aiheuttavat myös vähemmän melua ja tienpinnan kulumista kuin nastarenkaat.
Liikenneturvallisuuden kannalta ennakoiva ajotapa on tärkeämpää kuin renkaan tyyppi
Kitkarenkaiden käytön ei ole todettu lisäävän onnettomuuksia Tukholmassa ja Oslossa, joissa valtaosa talvirenkaista on jo kitkarenkaita. Nastarenkaan pito-ominaisuudet ovat parempia jäisillä keleillä, mutta pääkaupunkiseudulla vaikeat jääkelit ovat huomattavasti muuta maata harvinaisempia. Tienpinnan jäätymistä ehkäisee tehokkaasti myös suolaukseen perustuva liukkaudentorjunta.
Liikenneturvallisuuteen vaikuttaa rengastyyppiä enemmän kuljettajan ajotapa. Ennakoiva ajo lisää turvallisuutta ja on tärkeää etenkin haastavammissa talven ajo-olosuhteissa. Erityisesti jos autossa on lukkiutumattomat jarrut ja ajonvakautusjärjestelmä, kitkat soveltuvat talviajoon erinomaisesti.
Ympäristön kannalta fiksua rengasvalintaa edistetään sekä kansallisesti että kaupunkitasolla
Tiedon lisääminen ilmanlaadun ja turvallisuuden kannalta parhaista rengasvalinnoista autoilijoille on kirjattu valtioneuvoston hyväksymään kansalliseen ilmansuojeluohjelmaan.
Vantaan kaupungin kevyissä ajoneuvoissa, eli henkilö- ja pakettiautoissa, luovutaan lähivuosina täysin nastarenkaiden käytöstä. Vuoden 2021 keväästä lähtien kaikkiin uusiin ajoneuvoihin on valittu kitkarenkaat, ja myös vanhoissa ajoneuvoissa siirrytään kitkarenkaisiin sitä mukaa kun niiden talvirenkaat joudutaan uusimaan. Vantaan kaupungilla on tällä hetkellä käytössä noin 350 henkilö- ja pakettiautoa.
Katupölyä pyritään Vantaalla vähentämään myös vähentämällä kaduilla liikkuvien autojen määrää edistämällä kestävää liikkumista jalan, pyöräillen ja joukkoliikenteellä.
Tavoitteet tähtäävät ilmanlaadun parantamisen lisäksi liikenteen kasvihuonekaasupäästöjen vähentämiseen. Vantaan tavoitteena on olla hiilineutraali vuoteen 2030 mennessä. Tietoa Vantaan toimista Ilmastotyö Vantaalla-sivulla.
Katupölyn ilmanlaatu- ja terveysvaikutukset: hsy.fi/katupoly
Kansallinen ilmansuojeluohjelma 2030 (siirryt toiselle sivustolle).