Keimolan Isosuolla muutoksia: suolle rakennettu pitkospuut, osia suosta ennallistetaan

Uutinen

Osia Länsi-Vantaan Keimolassa sijaitsevasta Isosuosta ennallistetaan. Ennallistettavat alueet ovat aikanaan muuttuneet mm. ojituksen takia. Kyseessä on yksi pääkaupunkiseudun edustavimmista keidassoista, jota käytetään opetuskohteena ja jossa ulkoillaan. Ulkoilun helpottamiseksi suolle on rakennettu pitkospuut.

Keimolan Isosuo

Keimolan Isosuo. Kuva: Jaakko Vähämäki

Suolta on aikanaan nostettu turvetta noin 1940–50-luvuilla ja sinne on kaivettu ojia vielä 1980-luvulla, mikä on kuivattanut osaa suosta. Ennallistamisessa suolle tehdyt ojat täytetään, jotta veden virtaaminen pois suolta loppuu ja kosteus alkaa palata suon maaperään.

Ennallistamistoimet alkavat puuston raivaamisella ojien varsilta syksyllä 2022. Syksyllä 2023 ojat täytetään maa-aineksella. Suon palautumisessa ennalleen kuluu kuitenkin pitkään. Suokasvillisuudessa näkyy selviä muutoksia jo noin kymmenessä vuodessa, mutta suon palautumiseen täysin kuluu useita vuosikymmeniä.

Ennallistamisen toteuttavat Vantaan kaupunki ja Metsähallitus yhteistyönä.

Isosuolle esteetön pitkospuureitti

Isosuolle on valmistunut esteetön pitkospuureitti. Pitkospuille vie 100 metriä pitkä kivituhkapintainen kävelyreitti, joka alkaa Ruutulipunkuja 7:n kohdalta (polun lähtöpaikka Vantaan karttapalvelussa).

Pitkospuut ovat lähes 300 metriä pitkät ja päättyvät suon keskivaiheille, jossa on levähdyspaikka penkkeineen. Kivituhkareitin alkupäähän ja pitkospuiden loppupäähän asennetaan alueen luonnosta kertovat opastaulut.

Kaksi metriä leveiden pitkospuiden varrella on kaksi ohitus- ja kääntöpaikkaa. Toisella puolella pitkospuita on kaide ja toisella reunaeste, joka estää pyörätuolin tai lastenvaunujen renkaiden putoamisen pois kulkuväylältä.

Avainsanat

YmpäristöLuonnon monimuotoisuus