Nuorten työllistymistä edistävä hanke lisäsi hyvinvointia

Uutinen

Asiasanat

Nuorisopalvelut

Rinnalla kulkien nuorisotyöttömyys laskuun -hanke tuki 300 nuoren työllistymistä koronapandemian aikana ja sen jälkeen. Yli 60 prosenttia osallistuneista nuorista työllistyi tai aloitti opinnot palvelun aikana. Lisäksi nuorten kokemus hyvinvoinnistaan parani.

Ulkona pöydän ääressä istuu kaksi aikuista, joista toinen selkä kameraan päin. Hänellä musta t-paita, jonka selässä piirroskuva koulubussista ja teksti Rinnallakulkijat

Vantaan kaupungin Rinnalla kulkien nuorisotyöttömyys laskuun -hanke on tarjonnut 300 nuorelle tukea työllistymiseen elokuusta 2021 alkaen. Heinäkuussa päättyvästä hankkeesta saadut tulokset osoittavat, että uudenlaisella toimintamallilla on ollut positiivisia vaikutuksia nuorten hyvinvointiin ja työllistymiseen.

18–29-vuotiaille vantaalaisille suunnatussa palvelussa on hyödynnetty työmuotoa, jossa nuori on saanut tuekseen oman rinnallakulkijan. Rinnallakulkijat ovat auttaneet nuoria työ- tai opiskelupaikan etsinnässä sekä kehittämään työnhakutaitoja. Muista tukimuodoista poiketen rinnallakulkijat ovat tarjonneet tukea vielä työ- tai opiskelupaikan löydyttyä.

”Tärkeimmät lähtökohtamme ovat olleet nuorten omat tavoitteet. Rinnallakulkijoiden tarjoamalla yksilöllisellä tuella ja kiireettömillä kohtaamisilla on saatu aikaan hyviä tuloksia. Myös nuorilta saatu palaute on ollut positiivista”, iloitsee hankkeen projektipäällikkö Kirsi Sulaoja.

Henkilökohtaisen rinnallakulkijajakson päättyessä osallistujista reilu 41 prosenttia on työllistynyt, lähes 19 prosenttia aloittanut koulun tai opiskelun ja hiukan yli 2 prosenttia päätynyt yrittäjäksi. Kolmannes nuorista on aloittanut työnhaun senhetkiseen elämäntilanteeseensa sopivalla tavalla, joka on voinut olla esimerkiksi työkokeilu tai kuntouttava työtoiminta. Kolmannes osallistujista on ollut vieraskielisiä.

Luottamus tulevaisuuteen kasvoi

Työllistymisvaikutusten lisäksi hankkeen vaikuttavuutta on arvioitu myös seuraamalla muutoksia nuorten kokemassa hyvinvoinnissa. Nuoret ovat vastanneet hyvinvointikyselyyn kahdesti rinnallakulkijajaksonsa aikana – ensimmäisen kerran aloittaessaan palvelussa sekä toisen kerran palvelun päättyessä.

Kyselytuloksista käy ilmi, että nuoret ovat kokeneet tilanteensa parantuneen yleisesti seurantajakson aikana. Hankkeella on ollut tilastollisesti merkitsevä vaikutus nuorten mielialaan, luottamukseen tulevaisuuteen, kokemukseen yhteiskuntaan kuulumisesta sekä kykyyn asettaa tavoitteita.

”Nuorten hyvinvoinnin lisääntyminen, sosiaalisten suhteiden paraneminen ja toimeentulon kasvu tukevat nuorten osallisuuden kokemusta. Samalla nuoren mahdollinen syrjäytymiskierre katkeaa ja luottamus yhteiskuntaan paranee”, totea projektipäällikkö Kirsi Sulaoja.

Yksilövalmennus saa jatkoa

Nuorten työllisyystilanteen parantamisen lisäksi hankkeen tavoitteena on ollut kehittää palvelujärjestelmää. Rinnallakulkijoiden toimintamalli on tuottanut tietoa nuorten elämäntilanteesta ja tavoitteista. Erityisesti nuoriso- ja työllisyyspalveluiden välinen yhteistyö on kehittynyt ja palveluiden välille on syntynyt uusia käytäntöjä. Yhteistyön tiivistämisellä on ollut merkittävä vaikutus nuorten palveluketjuun.

Yksilövalmennusta on luvassa Vantaalla hankkeen päätyttyäkin.

Rinnalla kulkien nuorisotyöttömyys laskuun -yhteistyöhankkeen ovat toteuttaneet Vantaan kaupungin nuoriso- ja työllisyyspalvelut. Elokuussa 2021 käynnistyneen hankkeen tavoitteena on ollut vähentää koronapandemian lisäämää nuorisotyöttömyyttä Vantaalla.

Heinäkuussa päättyvän hankkeen päätösseminaari järjestettiin torstaina 25.5.2023 Tiedekeskus Heurekassa. Seminaarista on tehty tallenne, joka on katsottavissa nuorten aikuisten palveluiden YouTube-kanavalla. Hankkeen vaikuttavuuden arvioinnin on tehnyt Owal Group.
 

Avainsanat

Nuoret aikuisetTyöllisyys