Tervetuloa Feenix! Koivutorin teosten avajaisia juhlitaan Koivukylän asukkaiden kanssa

Uutinen

Vesa-Pekka Rannikon tekemät Koivukylän julkisen taiteen teokset Feenix ja Tervetuloa on toteutettu osana Koivutorin uudistamista. Uudistuksen tavoitteena on parantaa torin viihtyisyyttä ja turvallisuutta. Valmistuvat teokset liitetään Vantaan taidemuseon kokoelmaan. Teosten valaistuksen on suunnitellut Ari Tiilikainen. Teosten valmistumista juhlistetaan Koivukylän asukastilassa keskiviikkona 16. marraskuuta klo 16-18.

Valotaide-esiintyjiä

Klo 18 nähdään Belenos Group of Art –valoesitys.

Tilaisuuteen on vapaa pääsy ja se on avoin kaikille asukkaille. Ohjelmassa on teosten esittely ja asukastilaisuus klo 16-17.30, jonka jälkeen tarjoillaan kakkukahvit. Klo 18.00 Koivutorilla nähdään Feenix-linnun hehkussa Belenos Group of Art -esiintyjien valosiivet, jotka loistavat revontulen väreissä.

Koivutorin musiikista vastaa rytmikäs Guirikan Foli -yhtye, joka yhdistelee energisesti länsiafrikkalaista perkussiota, tanssia ja kora-melodioita.  Avajaiset toteuttaa yhteistyössä Vantaan kaupunkiympäristö, Vantaan kulttuuripalvelut, Koivukylän asukastila sekä yhteiset palvelut.

Lentävät kaupunkilaiset -konsepti

Kuvataiteilija Vesa-Pekka Rannikko (s.1968) toimii laaja-alaisesti kuvanveiston, videon, installaation, maalaustaiteen ja performanssin parissa. Rannikko on valmistunut sekä Kuvataideakatemiasta (1997) että Taideteollisesta korkeakoulusta (1995) ja on opiskellut Oulun yliopiston arkkitehtuuriosastolla 1988-89 sekä Tanskan kuninkaallisessa taideakatemiassa (1996).

Koivutorin teokset kuuluvat kuvataiteilija Vesa-Pekka Rannikon laatimaan Koivukylän julkisen taiteen konseptiin Lentävät kaupunkilaiset, joka valmistui vuonna 2017. Taidesuunnitelma kattaa laajan alueen alkaen Koivutorilta, jatkuen Rautakallion ylikulkukäytävältä Rautkallionkadulle, Euroopanaukiolle ja päättyen Rautkallionkadun alkuun. 

Taidesuunnitelman kattavana teemana on taajama- ja yhdyskuntalintujen suhde ihmisten elämään sekä alueen kulttuurinen moninaisuus. Konseptin teoksista on valmistunut aikaisemmin kaksi: Vesa-Pekka Rannikon Varpusen sanoja (2020) ja Sulka ja tähdet (2018).

Feenix ja Tervetuloa 
 

Feenix on kokonaistaideteos, joka koostuu asfaltin pintaan maalatusta ja valaistusta lintukuviosta, torille sijoittuvista istuinryhmistä sekä kirsikkapuuistutuksista. Teoksen punahehkuisen iltavalaistuksen myötä Feenix-lintu kuin syntyy uudelleen pimeän laskeutuessa.

Teoksen lähtökohtana on Feenix-taru, joka on tuttu monissa kulttuureissa ja mytologioissa. Tarinassa kuolematon Feenix-lintu sytyttää itsensä palamaan syntyäkseen aina uudelleen symboloiden kuolemattomuutta ja uudestisyntymää. Japanilaisessa kulttuurissa myös kirsikkapuut lyhyellä kukinnallaan liitetään uudistumiseen, optimismiin ja katoavan hetken arvostamiseen. 

Asfalttiin maalattu lintukuvio muuttaa arkista ympäristöä koristeellisemmaksi ja luo kontrastin ympäröivän arkkitehtuurin kanssa. Suurikokoinen kuvio hahmottuu vasta ihmisen liikkeen myötä luoden teoksesta ympäristöineen arvoituksellisen ja yllättävän. Feenix-linnun muoto voi viitata katsojasta riippuen esimerkiksi kalligrafiaan, vaatteiden ja kankaiden koristeisiin, populaarikulttuurien estetiikkaan tai tribal-tatuointeihin. 

Feenix-teos pyrkii luomaan alueelle maamerkin, joka tarjoaa mahdollisimman monista eri kulttuureista tuleville asukkaille yhteistä tarinallista alustaa. Teos pyrkii luomaan Koivutorista visuaalisesti näyttävän ja yhteisöllisesti lähestyttävän alueen.

Tervetuloa-teos toteutettiin osana Koivutorin parannusta. Koivutorin laidalla sijaitsevalle asukastila Kirnulle haluttiin toteuttaa kyltti, joka toimisi samalla osana Koivutorin taidetta ja valaisua. Teoksessa monikieliset teräksestä leikatut tervehdykset koristavat Asukastalo Kirnun katon reunaa. Tekstiteoksessa toistuu sana ”Tervetuloa” yhteensä 14 Koivukylän alueella puhutulla kielellä. Teksti on kiinnitetty nuottiviivastoa muistuttavaan tukirakenteeseen, joka viittaa lauluun ja Lentävät kaupunkilaiset -konseptin lintuteemaan.

Asukkaat osallistuivat suunnitteluun

Tervetuloa-teoksen toteutuksessa osallistettiin Koivukylän asukastilan käyttäjiä, jotka saivat kirjoittaa tervetulotervehdyksen omalla äidinkielellään. Tervehdykset kerättiin yhteistyössä asukastilan henkilökunnan kanssa. Tervehdyksiä saatiin kolmellatoista Koivukylän alueen kielellä, minkä lisäksi tervetulotoivotus käännettiin myös alueella yleisesti puhutulle venäjän kielelle. 

Koivukylässä puhuttuja kieliä sisältävä teos tuo esiin Koivukylän alueen kulttuurista moninaisuutta. Monikieliset tervehdykset pyrkivät tekemään asukastilasta alueen asukkaille helpommin lähestyttävän. Tervetulotoivotus myös sisältää ajatuksen hyväksynnästä, ystävyydestä ja vieraanvaraisuudesta. Teos pyrkii yhteisöllisyyden luomiseen alueella.

Avainsanat

TapahtumatTaideKoivukylä