Tule mukaan tukemaan romanien työllistymistä Vantaalla

Uutinen

Asiasanat

Demokratia ja osallisuusKoulutusViestintä

Tulevana lauantaina 8.4. vietetään kansainvälistä romanien päivää. Romanit ovat yksi Vantaan suurimmista vähemmistöistä. Täällä asuu arviolta neljäsosa Suomen romaneista. Voimme edistää inklusiivista kulttuuria Vantaalla monin eri tavoin.

Tamara Åkerlund

Romako -hankkeen asiantuntija Tamara Åkerlund

Yksi tärkeimmistä on Romako -hanke, johon toivotaan mukaan mahdollisimman monta vantaalaista työnantajaa. Romanitaustaiset kohtaavat usein syrjintää työelämässä. Hankkeen tavoitteena on tukea aikuisia romaneita työ- ja harjoittelupaikkojen saamisessa sekä oman alan löytämisessä ja ammatillisen tutkinnon suorittamisessa. 

Romako on Diakonia -ammattikorkeakoulun käynnistämä hanke (8.4.2021-31.12.2024), jossa on luotu työnantajapooli eli hakupalvelu, josta romanitaustaiset henkilöt voivat etsiä itselleen potentiaalisia työnantajia maakunnittain ja aloittain. Pooliin ei ilmoiteta yksittäisiä avoimia työpaikkoja, vaan sieltä löytyy työnantajan, toimipisteen tai alan yhteystiedot, josta voi kysellä harjoittelupaikkoja, sekä linkkejä avoimiin työpaikkoihin.

-Osallistuminen on tehty hyvin helpoksi työnantajalle. Meillä on nettisivut https://romako.diak.fi/tyonantajalle/ ja siellä on yksinkertainen lomake, jossa kysytään muutama kysymys. Työnantaja voi kertoa lyhyesti itsestään ja valita valikosta onko hän valmis tarjoamaan esimerkiksi TET- paikan, kesätyöpaikan jne. Olemme myös valmiita antamaan lisätietoja, kertoo hankkeen asiantuntija Tamara Åkerlund.  

Hankkeen kautta myös monet romaninuoret ovat löytäneet opiskelupaikan.

-Toiselle asteelle hakeville pidämme aloituskeskusteluita, joissa on opinto-ohjaajia mukana. Kerromme mitä aloja on jatkuvassa haussa tällä hetkellä ja haemme yhdessä. Korkeakouluun hakeville opiskelijoille pidämme Teamsin kautta pääsykoetreenejä. Tänä vuonna yhteishaun kautta pääsi kymmenen romaninuorta opiskelemaan Diak-ammattikorkeakouluun, kertoo Tamara Åkerlund.

Kysyn Tamaralta miten romanikulttuuri voi Suomessa tänä päivänä.



-Kyllä me olemme murroksessa. Kaikki maailman asiat, jotka vaikuttavat pääväestöön niin vaikuttavat myös vähemmistöihin. Tietyllä tavalla elintaso on noussut ja voidaan ihan hyvin. Siitä ei ole kyse mutta murros on tapahtunut yhteisöllisyydessä.

Kysyn mitä vantaalaiset voisivat oppia romaneilta.

-Me olemme kaikki täällä oppimassa toinen toisiltamme ja maailma ei ole valmis missään nimessä. Tutustumalla toisiimme opimme. Korona-aika muistutti siitä, miten romanit ovat yhteisöllisiä. Varsinkin tiukoissa paikoissa tuemme toisiamme ja myötäelämme siinä. Korona-aikana kun olin töissä, huomasin miten paljon on yksinäisiä ihmisiä. Vaikka vanha kansa sanoo, että yhteisöllisyys on vähentynyt, niin oli ihana huomata, että yhteisöllisyys on siellä vielä. Moni meistä kantaa vielä omasta perheestään ja vanhuksista huolta. Nämä ovat ehkä niitä hyviä käytäntöjä ja tapoja, joita voisimme kaikki pitää yllä.

Tiedustelen lopuksi miten hän aikoo viettää kansainvälistä romanipäivää lauantaina?

-Nuorisopalvelut on yhdessä muiden toimijoiden kanssa järjestänyt sometapahtuman. Romako on mukana siinä. Seuraan varmasti sitä juhlaa netin kautta, teen jotakin hyvää ruokaa ja nautiskelen hyvästä ohjelmasta.

Tiesitkö?

  • Romanien kansallispäivää vietetään kaikkialla maailmassa 8. huhtikuuta. Kansainvälinen romanipäivä sai alkunsa Lontoossa vuonna 1971 pidetystä romanien kansainvälisestä kongressista, jonka avajaispäivää 8.4., on vuodesta 1990 lähtien vietetty kansainvälisenä romanipäivänä.

     
  • Romanien päivä on merkitty Suomen almanakkaan vuodesta 2014

     
  • Romaneja on Suomessa arviolta 10 000 -12 000, Euroopassa romaneita on yli 10 miljoonaa

     
  • Romanien juuret ovat Intian luoteisosissa. Eurooppaan romaneja tuli 1300-luvulla ja pohjoismaihin 1500-luvulla

     
  • Suomen romanien romaninkielinen nimi on kaalo (suomeksi musta) ja monikossa kaaleet

Onko sinulla työpaikka, jonka voisit tarjota romanitaustaiselle nuorelle? Voit viedä oman ilmoituksesi osoitteeseen https://romako.diak.fi/tyonantaja-pooli/

Lue lisää Romakon sivuilta: https://romako.diak.fi/