Vantaa vähentää pientareiden niittoja luonnon monimuotoisuuden edistämiseksi

Uutinen

Asiasanat

Ympäristö ja luonto

Vantaa edistää luonnon monimuotoisuutta vähentämällä kaupungin pientareiden ja muiden nurmialueiden niittoja. Luonnontilaiset niityt ovat tärkeitä erityisesti hyönteisille. 

Kimalainen kukassa

Kaupunkiympäristön luonnontilainen ja monilajinen kasvillisuus tarjoaa hyönteisille ravintoa ja suojaa. Moni hyönteistoukka käyttää ravinnokseen vain yhtä tai muutamaa kasvilajia. Hoidetuilla nurmikoilla on vain harvoja kasvilajeja, joten sopivaa ravintoa on tarjolla vain rajatulle joukolle hyönteisiä. Pientareiden ja muiden viheralueiden niittojen vähentäminen lisää hyönteisten mahdollisuuksia löytää sopivaa ravintoa koko kesäkauden ajan.

Tähän asti Vantaan pientareet ja muut viheralueet on niitetty kesän aikana kahdesti, ennen juhannusta ja toisen kerran elokuussa. Jatkossa alkukesän niitoista luovutaan niillä alueilla, joilla se on turvallisuuden ja alueen käyttötarkoituksen huomioon ottaen mahdollista. Edelleen niitetään ne paikat, joissa kasvillisuutta pitää turvallisuussyistä madaltaa: tällaisia ovat muun muassa risteysalueet ja kävely- ja pyöräteiden pientareet, joissa hyvä näkyvyys on tarpeen. Lisäksi esimerkiksi frisbeegolfradoilla ja koirapuistoissa kasvillisuuden niittäminen on tarpeen, jotta alueet olisivat mukavia käyttää. Myös vieraslajit, kuten laajat lupiiniesiintymät, tulee niittää vieraslajien leviämisen ehkäisemiseksi.

Loppukesän niitoissa niitetään kaikki tähän astikin niitetyt viheralueet, mutta niittojen ajankohtaa myöhennetään. Niitot tehdään jatkossa vasta elokuun puolivälin jälkeen. Kokonaan niitoista ei voida luopua, jotta alueet eivät kasva umpeen.

Hyönteisystävällisyyttä voi vaalia myös omalla pihalla

Kaupungissa myös asukkaiden pihat ja parvekkeet voivat tukea luonnon monimuotoisuutta ja tarjota pörriäisille ravintoa.

Omalle pihalle voi jättää hoitamattomia alueita, rakentaa ötökkähotelleja ja suosia monilajisuutta.

Esimerkiksi perhosille suotuisia kasveja ovat ketoneilikka, keltamaksaruoho, mäkitervakko, ruusuruoho, kissankello, metsäkurjenpolvi, siankärsämö, käenkukka, rantakukka, puna-ailakki, purtojuuri.

Vinkkejä hyönteisille suotuisan pihan hoitamiseen saa Ötökkäystävällinen kaupunkiluonto-oppaasta (pdf) 

Lisätietoja luonnonsuojelusta ja luonnon monimuotoisuudesta Vantaalla 

Avainsanat

Luonnon monimuotoisuusPuistot