Kevät ja mopot

Blogi Kaupunkiturvallisuus

Asiasanat

TurvallisuusAsukkaat

Kevät herättää niin mopoilijat kuin heistä valittajatkin. Tässä blogissa ilmiöstä kertoo niin Mopoilevat Nuoret ry;n puheenjohtaja kuin moottoripyöräpoliisi.

Sisältö

Keväällä aurinko alkaa kurkkia esiin talviuniltaan ja erilaiset kesämenopelit ajetaan ulos talleista. Kesäautot ja moottoripyörät kuuluvat kesään, kuten myös talleista esiin kaivettavat mopotkin. Uudet nuoret kuskit säntäävät liikenteeseen harjoittelemaan ajoneuvolla liikkumista.

 Yksi varma kevään merkki on koirankakkakeskustelut ja kesän merkki valitus mopojen melusta. Nuorten mopoista lähtee paha ääni ja niiden läpi yön raikuva pärinä aiheuttaa verenpaineen nousua ja otsasuonten pullistumista aikuisissa, jotka kesäkuumalla yrittävät nukkua avoimen ikkunan ääressä herätäkseen taas aamulla töihin ahertamaan. Monilla nuorilla taas pitkä kesäloma menee yöt valvoen ja päivät nukkuen, jos ei ole ollut niin onnekas, että olisi saanut kesätyöpaikan. Mopojen melu keskittyy usein tiettyihin paikkoihin ja piinaa esimerkiksi koulujen pihojen lähistöllä asuvia enemmän kun muita. Monesti aikuiset yrittävät ratkaista meluongelmaa ensin puremalla hammasta ja sitten verenpaineen noustua purkamalla raivonsa nuorille räyhäämällä. Nuorilla on ilmiölle ja aikuisille oma nimensäkin, Ykä. Nuoret usein kuvaavat raivoavia aikuisia videolle ja näitä tapauksia voikin ihastella YouTubesta vaikka kokoillan elokuvan verran.

 Mopoilu on nuorille tärkeää. Nuorelle oman mopon saaminen on ensimmäinen iso askel vapauteen. Nuori saa vapauden liikkua minne haluaa, milloin haluaa, kenen kanssa haluaa ja mitä tahansa reittiä haluaa. Mopoilu on monelle myös harrastus, jossa ajetaan ja pidetään huolta ajoneuvosta. Ajamisessa on tärkeää kavereiden kanssa ajan viettäminen. Ensin ajetaan johonkin ja sitten vietetään aikaa paikallaan. Yhdessä mopoja myös korjataan, tuunataan ja usein myös viritetään. Rajoja etsitään omista ajotaidoista, virkavallan valvonnasta ja sääntöjen rikkomisesta. Mopo on kulkuneuvo, mutta myös nuoren itseilmaisun väline, josta pyritään tuunaamaan vähän erilainen kuin muilla.  

 Vantaalla tehdään paljon töitä nuorten mopoilijoiden parissa. Vantaan nuorisopalveluissa on tunnistettu tarve mopoilijoille kohdennetulle nuorisotyölle. Tikkurilan pohjoispuolella, Simonkylässä toimii Mopoilevat nuoret ry:n ylläpitämä ja Vantaan nuorisopalveluiden tukema mopopaja, jossa nuoret voivat huoltaa omia mopojaan ohjaajien opastuksella ja viettää aikaa toisten nuorten kanssa. Mopopajalla on nuorten käytössä korjaamotilojen lisäksi oleskelutilat, biljardipöytä, pieni kuntosali ja keittiö. Toimintaa järjestetään tiiviissä yhteistyössä nuorisopalveluiden kanssa ja hyödynnetään henkilöstön monipuolista ammattitaitoa. 

 Mopopajatoiminnan lisäksi Mopoilevat nuoret ry:n ohjaajat jalkatuvat mopoilevien nuorten pariin. Mopoileva nuorisotyö on työmuoto, jossa ohjaajat liikkuvat moottoripyörillä ja kiertävät nuorten suosimia kokoontumispaikkoja viikonloppuiltaisin. Yhdistyksen kaikilla aikuisilla on taustallaan oma moponuoruus, joten yhteinen sävel nykyisten moponuorten kanssa löytyy luontevasti. Nuoria kohdatessa keskustellaan mopoharrastuksesta, mutta myös muista nuoria puhuttavista teemoista. Kun yhteistä juttua lähes aina löytyy, on keskustelussa luontevaa siirtyä puhumaan myös mopoilun haitoista ja tuoda nuorille tietoon kansalaisten kokemaa haittaa, joka etenkin mopojen meluun usein liittyy. Ohjaajat toimivat myös viestinviejänä poliisin ja nuorten välillä. Poliisilla ja nuorisopalveluilla on aina tiedossaan, kun Mopoileva nuorisotyö on liikkeellä ja yhteystiedot mistä ohjaajamme tavoittaa, vaikka moottoripyörän selästä tien päältä. Jalkautuvaa työtä tehdään myös alueen mopomiiteissä, eli nuorten mopokokoontumisissa. Mopomiitteihin kokoontuu yleensä monia satoja nuoria, joten toimintaa tehdään yhteistyössä pääkaupunkiseudun mopotoiminnan kanssa, johon kuuluu sekä Vantaan, että Espoon ja Helsingin kaupunkien nuorisotyöntekijöitä. Mopomiiteissä yhteistyö poliisin kanssa on tärkeää.

 Mitä terveisiä lähettäisimme blogin lukijoille? NIille joilla ei ole kotonaan oma bensanhajuista mopoilijaa, muistuttaisimme että liikenteessä saattaa olla tuore kuski, joka totuttelee vielä liikkumiseen tiellä. Niille, joilla on mopoilija kotona, kehottaisimme keskustelemaan mopoilusta ja mopoista yleisellä tasolla ja mahdollisimman usein. Aikuisten olisi hyvä tietää minkälaisella oma mopolla nuori liikkuu ja mitä mopoilla ajaessa tehdään. Myös mopon turvallisuutta ajatellen, olisi hyvä ainakin pintapuolisesti tarkistaa missä kunnossa mopo on. Valot ja jarrut ovat epäkunnossa aivan liian monessa mopossa, joita me tapaamme jalkautuessamme. Nuori vielä harjoittelee vastuun ottamista, eikä aina täysin ymmärrä, kuinka vaarallinen voi jarruton tai valoton mopo liikenteessä olla.

Muistetaan kaikki että mopoilu on aika paljon muutakin, kuin mitä ensimmäisenä tulee mieleen. Mopoilu on harrastus, mopoilu on vaihtoehtoinen liikkumismuoto, ja joillekin nuorille mopot ja moottoripyörät ovat elämäntapa. Nuoruus on lyhyt. Kompromisseja voi tehdä. Nuorten kanssa kannattaa jutella asiallisesti, jos mopoilusta aiheutuu häiriötä omalla alueellasi. Mopojen häiritsevästä melusta saa myös vinkata meille sähköpostilla osoitteeseen mopoilevatnuoret@gmail.com

 Puheenjohtaja

 Mopoilevat Nuoret ry

 Roni Suorela

Moottoripyöräpoliisin terveiset

Mopo on oiva kulkuväline ja hieno harrastus, joka saattaa saman ikäisiä nuoria yhteen sosiaalisiin kanssakäymisiin. Suurin osa mopoilijoista käyttäytyy esimerkillisesti ja kohtaamiset poliisin kanssa ovat mukavia keskusteluhetkiä arjen perusasioista, sekä mopoiluun liittyvistä asioista. Onneksi meillä on tässä maassa paljon fiksuja nuoria mopoilijoita, joiden kanssa on mukava olla tekemisissä.

Kevään koittaessa lisääntyvät poliisin tehtävissä myös mopoihin liittyvät tehtävät. Joskus mopojen kovat äänet häiritsevät nukkumaan menevää, toisinaan mopoilija ovat valloittaneet lasten leikkipaikan, jolloin siellä leikkivien lasten vanhemmat kokevat tilanteen vaaralliseksi. Joku ilmoittaa, että mopoilijat ovat kokoontuneet suurella joukolla koulun pihalle ja harrastavat siellä kuminpolttoa, sekä keulimista. Joskus taas järjestetään mopomiittejä, jossa saattaa olla tuhansia mopoja ja näistä poliisille tulee illan aikana lukuisia ilmoituksia erilaisista häiriötekijöistä. Tässä on lueteltuna vain osa tehtävänkuvauksista mopoihin liittyen, joita poliisi saa mopoilukauden aikana. Kun poliisi saa tällaisen tehtävän, tulee poliisin reagoida tilanteeseen jollain tavalla. Poliisin tehtävän on kuitenkin esimerkiksi yleisen järjestyksen ja turvallisuuden ylläpitäminen, sekä rikosten ennalta ehkäiseminen, paljastaminen, selvittäminen ja syyteharkintaan saattaminen.

Poliisi ei siis kiusallaan puutu mopoilijoiden toimintaan, vaan monissa tapauksissa poliisilla on velvollisuus puuttua ja täten taata esimerkiksi ihmisten kotirauha, turvallisuus tai vaikka turvata jonkun henkilön tai ihmisen omaisuutta. Mopoilu on siis hyvä harrastus, kun sitä toteutetaan yhteiskunnassa olevien sääntöjen puitteissa.

Suuret mopomiitit ovat yleistyneet viimeisen kymmen vuoden aikana todella paljon. Nyt mopomiitteihin saattaa osallistua jopa toista tuhatta mopoilijaa ja toki joukossa on myös kevytmoottoripyöriä, autoja ja jalankulkijoita. Miiteissä kokoonnutaan erilaisiin kokoontumispaikkoihin pitkin iltaa ja yötä. Näissä kokoontumispaikoissa sitten ikävä kyllä alkaa monesti toiminta, joka ei ole enää lain mukaista ja johon poliisi joutuu puuttumaan. Kokoontumispaikoissa esimerkiksi keulitaan, harrastetaan kiihdytysajoja, poltetaan kumia ja tehdään muita ylilyöntejä. Yleensä näitä tehdessä ei mietitä mahdollisia seurauksia tai sitten seurauksista ei välitetä. Esimerkiksi kun parkkipaikalla poltetaan kumia, syntyy siitä vahinkoa, jonka joku joutuu viimekädessä korvaamaan. Monesti asioita aletaan ajattelemaan vakavasti vasta sitten, kun itselle tai kaverille tulee asiasta vahingonkorvausvastuu tai pahimmassa tapauksessa joku loukkaantuu vakavasti. Poliisi pyrkiikin toiminnallaan siihen, että näin ei toivottavasti pääsisi käymään.

Myös mopomiiteissä suurin osa porukasta toimii paikan päällä fiksusti, mutta tämä osa porukasta, joka taas ei siihen pysty pilaa helposti koko muun porukan maineen. Täten kannattaakin harkita olenko itse se, joka pilaa tämän hienon yhteisön maineen ja voisinko osoittaa mopoilutaitoni, jossain muussa paikassa, kun muun nuorison keskellä tapahtumassa, jossa turvallisuusjärjestelyistä ei ole huolehdittu ja jossa pienen arviointivirheen johdosta minun ja monen muun kesä tai loppu elämä voi mennä pilalle.

Pyritään siis yhdessä siihen, että vältyttäisiin ikäviltä seurauksilta, jotka voivat pahimmassa tapauksessa seurata meitä lopun elämään.

-Moottoripyöräpoliisi

Kirjoittaja

Vieraskynä

Vieraskynässä puheenvuoron saavat kiinnostavat henkilöt, yhteistyökumppanit ja toimijat, jotka tarjoavat uusia näkökulmia Vantaan kehitykseen.

Kädet näppäimistöllä.