Nuoren mielipide: Lukio-opintojen pidentäjät eivät ole epäonnistujia

Artikkeli

"Lukio-opintojen pidentäjät eivät ole epäonnistujia. Se, että ymmärtää omat voimavaransa, on vahvuus. On rohkeaa myöntää, että tarvitsee lisää aikaa. " Lue Vaskivuoren lukio-opiskelijan näkökulmia opintojen pidentämiseen!

lukion oppikirjoja

Kuva: Sercan Alkan

Opiskelen Vaskivuoren lukiossa kolmatta vuotta. Olen mukana opiskelijakunnan hallituksessa, tutor-toiminnassa ja järjestin vanhojen tansseja, penkkareita sekä abishowta. Lisäksi käyn töissä ja harrastukseni vie paljon aikaa. Kaverit ja rentoutuminenkin on tärkeää. En tiedä, miten ehtisin tämän kaiken, jos en pidentäisi lukio-opintojeni kestoa.  

Lukion oppimäärä on suunniteltu käytävän kolmessa vuodessa, ja suurin osa lukiolaisista näin tekeekin. Vaskivuoren lukiossa noin kolmasosa opiskelijoista pidentää opintoja. Heistä noin puolet valmistuu kolmeen ja puoleen vuoteen ja loput neljään. Miksi silti monet pitävät pidentämistä epäonnistumisena? Näin asia ei mielestäni ole.  

Erityisesti vanhemmilla ihmisillä, jotka eivät tunne nykyistä lukiomallia, on ennakkoluuloja opiskeluajan pidentämistä kohtaan. Pidentäjiä saatetaan pitää laiskoina ja aikaansaamattomina. Monien kohdalla asia on päinvastoin, sillä pidentäjät osallistuvat koulun oheistoimintaan monesti enemmän kuin kolmessa vuodessa valmistuvat. 

Yleisimpiä pidentämisen syitä Vaskivuoren lukiossa ovat musikaali ja muut produktiot, laaja kurssitarjonta, ajan puute sekä mielenterveysongelmat. Vaskivuoressa on täydellinen ympäristö lukio-opintojen pidentämiselle. Ilmapiiri on hyväksyvä ja kukaan ei kyseenalaista toisen syitä. Pidentäjille on omat ro-ryhmät, joista saa tukea ja jotka ylläpitävät yhteishenkeä meidän pidentäjien kesken. 

Lukio-opintojen pidentäjät eivät ole epäonnistujia. Se, että ymmärtää omat voimavaransa, on vahvuus. On rohkeaa myöntää, että tarvitsee lisää aikaa. Meidän lukioaikakaan ei ole ollut tavallinen. Korona oli vahvasti läsnä koko ensimmäisen vuoden. Lukion aloittaminen etänä ei ollut helppoa. Lisäksi opetustapa ja vaatimustaso eroavat yläasteesta suuresti. Itse joudun vieläkin uusimaan ensimmäisenä vuotena mokattuja kursseja. Tutustuminen ryhmäläisiin oli vaikeaa ja keväällä kun pääsimme takaisin, oli outoa alkaa juttelemaan, vaikka samoja nimiä oli tuijottanut monta kuukautta Meetissä. Tuntui kuin ensimmäinen lukiovuosi olisi hukattu.   

Pidentämisestä on paljon hyötyä. Pidentämällä saa hajautettua kirjoituksia enemmän, jolloin on helpompi panostaa vain yhteen tai kahteen aineeseen kerrallaan. Kirjoitukset luovat aivan liikaa paineita. Moni tavoittelee hyviä arvosanoja ja palaa loppuun. Jokainen oppii omassa tahdissa. Ei voida olettaa, että kaikki pystyisivät ottamaan lukujärjestyksen täyteen jokaiseen jaksoon. Pelkästään muutaman kurssin läksyt, esseet ja muut projektit sekä kokeisiin luku vievät älyttömästi aikaa.  

Moni saattaa ajatella, että pidentäjät jäävät jälkeen muista. Puoli vuotta tai vuosi muiden jälkeen valmistuminen ei vaikuta kielteisesti mihinkään, mutta voi tuoda tarvittavan helpotuksen nykyhetkeen. Useat pitävät muutenkin välivuoden. Elämässä ei ole kiire eteenpäin, samat opiskelupaikat ovat tarjolla vielä vuoden päästä.  

 

Senni Syvänen, Vaskivuoren lukio 

 

Lue myös Tikkurilan lukion opiskelijoiden mielipidekirjoitus "Muutakin kuin opiskelua" 

Tämä kirjoitus julkaistiin Asukaslehden numerossa 2/2023. Lue lehden muut jutut Asukaslehden sivulta!