Päivä Martinlaakson epidemiaterveysasemalla

Artikkeli

Asiasanat

Myyrmäen suuralueTerveysAsukkaat

”Päivämme ovat kiireisiä ja monipuolisia, vaikka yleisissä tiloissamme kaikki näyttäytyy hyvin verkkaiselle. Jokainen työpäivä on hieman erilainen”. Näin kuvailee sairaanhoitaja Laura Laakso nykyistä arkeaan Martinlaakson epidemiaterveysasemalla. Lue, mitä kaikkea epidemiaterveysasemalla oikein tehdäänkään.

Lääkäri epidemiaterveysasemalla.

Aamu seitsemältä Martinlaakson terveysasemalla valmistaudutaan uuteen päivään. Puoli kahdeksalta yhteinen työpäivä polkaistaan käyntiin Teams-aamukokouksella, jonka vetää Martinlaakson osastonhoitaja Jaana Malinen. Hän huolehtii henkilökunnan hyvinvoinnista ja mahdollistaa heidän keskeyttämättömän työntekonsa. Viikoittain työntekijöiden hyvinvointia kehitetään esimerkiksi MINDFULNESS-harjoituksilla.

Sairaanhoitajat Julia Karén, Laura Laakso ja Jonna Takala aloittavat potilaiden kanssa kokouksen jälkeen. Päivän aikana tosin työtehtävät ja -pisteet vaihtelevat. Monipuolisten päivien aikana avustetaan lääkäreitä, neuvotaan potilaita, tehdään lääkitysohjausta ja suojavarusteiden tilauksia, kartoitetaan kurkkukipuisten potilaiden oireita ja autetaan tartunnanjäljityksessä.

-En koskaan aamulla töihin mennessäni tiedä, missä työtehtävässä työskentelen. Kuitenkin meillä jokainen tekee yhteistyötä yli ammattinimikkeiden ja kollegoita autetaan ratkaisemaan ongelmia ja tekemään nopeita päätöksiä potilaan parhaaksi, pohtii Laakso työskentelyä Martinlaaksossa.

Melkein vuoden epidemia-asemalla työskennelleenä myös Karén on tottunut niin huolelliseen suojautumiseen, äkillisiin muutoksiin, digitaalisiin vastaanottoihin kuin eri pintojen jatkuvaan desinfiointiinkin.

-Pidän muuttuvista päivistä ja motivoidun, kun pääsen käyttämään ammattitaitoani. Hoitotyössä on jatkuvasti kehitettävää ja koen tämän hyvin antoisaksi, kuvailee hän työtänsä.

Toimintaa kolmessa kerroksessa

Viime vuoden maaliskuussa Martinlaakson terveysasemasta tehtiin parissa päivässä Vantaan epidemiaterveysasema. Terveysasemalla hoidetaan siis kaikki Vantaan perusterveydenhuollon infektio-oireiset potilaat. Epidemiaterveysasemalla työskentelee sekä terveysaseman omia hoitajia ja lääkäreitä että vuokratyöntekijöitä. Viime syksynä henkilökuntaan on liittynyt lääkäreitä ja pandemiahoitajia myös muilta terveysasemilta.

Viime kesänä Martinlaaksoon vaihtanut lääkäri Veerakaisa Koivunen halusi nimenomaan päästä oppimaan koronapotilaiden hoitoa, jota hän päivittäin pääosin tekeekin.

-Voi olla yllättävää, että tavallisten infektiopotilaiden tutkimisten lisäksi aikaa kuluu myös paljon työhuoneen ja tutkimusvälineiden puhdistamiseen, paljastaa Koivunen työpäivästään.

Martinlaaksossa ei tosin vain hoideta koronapotilaita, vaan terveysaseman viidennessä ja kuudennessa kerroksessa pystytään hoitamaan myös muita ajanvarauksella tehtyjä lääkärin vastaanottoja. Lääkäreiden esimiehenä toimivan Toni Vuoren päivään kuuluukin lääkäreiden työkierron suunnittelussa, sillä osa lääkäreistä toimii epidemiaterveysaseman ulkopuolella lisäksi koulu- ja neuvolalääkäreinä ja Myyrmäen terveysaseman päiväpoliklinikan lääkäreinä.

Turvallisuus ja yhteishenki avainasemassa

Martinlaakson terveysaseman alueen asukkaille on todennäköisesti kertynyt hoitovelkaa, jota henkilökunta päivittäin pyrkii purkamaan. Työntekijät tekevät kaikkensa potilaiden eteen ja turvallisuudesta huolehditaan jatkuvasti päivittyvillä ohjeistuksilla, suojauskäytänteillä ja suojavarusteilla.

Vaikka terveysaseman koko toiminta on muuttunut nopeasti, työntekijät kiittelevät kollegoitaan avuliaisuudesta ja motivoivan yhteishengen luomisesta.

-Verratessa kahden vuoden takaiseen aikaan, Kunta10-kyselyn mukaan henkilökuntamme työtyytyväisyys on noussut ja stressinsietokyky parantunut, kertovat Vuori ja Malinen nykyisestä tilanteesta.

Neljän aikaan epidemiaterveysasemalla hiljenee. Niin sanottu uusi arki tulee jatkumaan Martinlaaksossa ainakin syksyyn asti eli päivittyvät ohjeet ja määräykset ohjaavat työntekijöiden arkea. Onneksi tiukoissakin paikoissa toimitaan yhteen ja kuormittavistakin päivistä selvitään.

Kuvassa lääkäri Veerakaisa Koivunen.