Taimenten kuduntarkkailua Vantaan virtavesillä

Artikkeli

Vantaalla pääsee syksyisin todistamaan ihmeellistä luonnon näytöstä, kun meritaimenet vaeltavat kutemaan Vantaan jokiin ja puroihin. Lähdimme kuduntarkkailijan mukaan tutkimaan Vantaan laajan jokiluonnon ihmeitä.

Kuduntarkkailu on harrastuksena lähellä lintubongailua. Tarkkailussa on tärkeää olla kärsivällinen ja rauhallinen. Rantaa tulee lähestyä rauhallisesti ja välttää äkkinäisiä liikkeitä. Parasta tarkkailuaikaa on myöhäinen ilta, jolloin kutevia taimenia voi etsiä taskulampun valossa Pekko Rantamäki on harrastanut kuduntarkkailua muutaman vuoden ajan.

- Kärsivällisyys monesti palkitaan, kun malttaa kyykistellä puron rannalla hiljaa paikallaan. Sitten niitä saattaa nähdä, isoja, 60-70 senttisiä meritaimenia. Onhan se tosi hienoa.

Rantamäki on ollut myös mukana rakentamassa meritaimenille elintärkeitä kutusoraikkoja, jotka mahdollistavat suojaisan kudun tapahtumisen.

Kututapahtumassa naarastaimen laskee kaivamaansa sorakuoppaan mädin, jonka koiras hedelmöittää. Naaras peittää kutukuopan, ja mätijyvät jäävät soran sisään kehittymään poikasiksi. Paras aika kudunseurannalle on loka-marraskuu, jolloin meritaimenet nousevat kutemaan omiin synnyinvesiinsä.

Patojen purku elintärkeää kudulle

Hyviä kutusoraikkoja syntyy myös luonnollisesti, kunhan vesi pääsee virtaamaan vapaasti. Tikkurilankosken padon purkamisen myötä vaelluskalojen kutua pääsee seuraamaan keskellä Vantaan vilkasta asutuskeskusta. Samea vesikään ei haittaa, sillä kalojen pyrstöt heiluvat vedenpinnan yläpuolella. 

Vantaan kaupungin kalastuksenvalvoja Markku Tiusanen tietää, miksi paikka on suosittu kutukalojen keskuudessa. Hän antaa kiitosta kaupungin päätöksille.

- Tikkurilankoskessa on sopiva virtaus ja hyviä kutusoraikkoja. Padon purku osoittaa, että päättäjät arvostavat luonnon monimuotoisuutta.

Vantaalla on Suomenlahden paras meritaimenvesistö 

Tiusanen kertoo, että Vantaan joet ja niistä haarautuvat pienemmät purot ovat Suomen parhaita paikkoja bongata kutukaloja. Taimenkantojen tilaa on Vantaanjoen vesistössä saatu parannettua määrätietoisella työllä, joka on vaatinut myös asennemaailman muutosta.

– Lopputulos on se, että Vantaanjoki on Suomenlahden paras meritaimenvesistö.

Hän huomauttaa myös, että tutussa kotiympäristössä nähty luonnonnäytelmä vahvistaa ihmisen luontosuhdetta ja ympäristötietoisuutta.

–  Minäkin olen elänyt sitä aikaa, kun tässä ei ollut taimenia oikeastaan lainkaan. On todella hienoa, että Vantaalla ihmiset voivat lähteä ulkoillessaan bongaamaan kutevia taimenia, Tiusanen myhäilee.

 

Avainsanat

KaupunkikehitysIhmisiä Vantaalla