Vantaan englanninkielinen Y.E.S päiväkoti tarjoaa lapsille tiiviin ja yhteisöllisen kasvuympäristön

Artikkeli

Asiasanat

VarhaiskasvatusLapsiperheetTyönhakijat

Y.E.S päiväkoti on ainoa englanninkielinen kunnallinen päiväkoti koko Suomessa. Englanninkielisen varhaiskasvatuksen ja esiopetuksen lisäksi päiväkoti tarjoaa lapsille monikulttuurisen oppimisympäristön.

Lapsia leikkimässä.

Kuvituskuva: Sercan Alkan

Y.E.S päiväkodin nimi tulee sanoista Young English Speakers. Vuodesta 2003 päiväkoti on kuulunut Vantaan kaupungille. Päiväkodissa on 24 työntekijää, joista 12 on varhaiskasvatuksen opettajia. Päiväkoti tarjoaa paikan 150 lapselle kahdeksassa eri ryhmässä. Kaksi esiopetusryhmää on kokonaan englanninkielisiä ja kuudessa ryhmässä on sekä englannin että suomenkielistä opetusta. Noin puolet lapsista puhuu suomea äidinkielenään ja puolet jotain muuta kieltä.

Päiväkodin valintakriteereissä tavoitellaan lapsen parasta etua, ja siksi on suotavaa, että päiväkotiin hakevalla lapsella on jo jonkinlaista taustaa englannin kielestä. Lapsivalinnat painottuvat heihin, joiden toinen tai molemmat vanhemmat puhuvat englantia, tai lapsi muutoin hyötyisi tulevaisuudessa englannin kielen taidosta, esimerkiksi tilanteessa, jossa perhe suunnittelee muuttoa maahan, jossa puhutaan laajalti englantia.

Monikulttuurinen yhteisö on koko toiminnan ydin

Ashu Saini-Martiskainen työskentelee varhaiskasvatuksen opettajana Ötökät-ryhmässä. Hän rakastaa päiväkodin monikulttuurista ilmapiiriä.

– Me olemme monikulttuurinen päiväkoti. Olen innoissani joka päivä siitä, että saan työskennellä eri maista olevien tiimijäsenteni kanssa. Meillä on töissä intialaisia, aasialaisia, filippiinejä, sri lankalaisia, espanjalaisia, unkarilaisia, virolaisia, yksi iranilainen ja tottakai myös suomalaisia. Monikulttuurisesta työyhteisöstä erityisen tekee se, että meillä on kaikilla erilaiset tavat esimerkiksi ratkaista ongelmia, kertoo Ashu.

Y.E.S päiväkoti noudattaa samoja valtakunnallisia ja kunnallisia varhaiskasvatussuunnitelmia kuin muutkin kunnalliset päiväkodit Suomessa. Ashu pitää siitä, että Suomessa opettajiin luotetaan, ja heillä on ammatillinen vapaus toteuttaa opetussuunnitelmia parhaaksi katsomallaan tavalla.

– Olen niin onnellinen, että sain tämän mahdollisuuden työskennellä täällä. Ihana esihenkilöni tukee minua ja minulla on vapaus toteuttaa ideoitani. Yhteisömme kulmakivi on jatkuva kommunikaatio. On todella tärkeää, että voimme matalalla kynnyksellä lähestyä esihenkilöämme, jos tarvitsemme apua. Meillä on myös suuri luotto hänen tiimin johtamistaitoihinsa, mikä vahvistaa itseluottamustamme omassa työskentelyssämme, sanoo Ashu.

Päiväkodin johtaja Soile Granholm sanoo, että monikulttuurinen työyhteisö on koko toiminnan ydin.  

– Minulle tuottaa suurta iloa johtaa näin monikulttuurista tiimiä. Olen aina sanonut, että tämä päiväkoti on yhteisö isolla Y:llä, jossa me kaikki kunnioitamme toinen toisiamme. Ehkä juuri erilaisten kieli- ja kulttuuritaustojen takia me olemme tiiviimpi yhteisö kuin tavallinen päiväkoti, pohtii Soile.

Ashu lisää, että hän on huomannut monien monikulttuuristen vanhempien olevan halukkaampia laittamaan lapsensa monikulttuuriseen päiväkotiin. Henkilöstön erilaiset kulttuuritaustat voivat myös helpottaa yhteistyötä lasten vanhempien kanssa, varsinkin, jos heillä on sama äidinkieli.  

– Vanhemmat ovat aktiivisesti mukana toiminnassamme. Meillä toimii vanhempainyhdistys, jonka jäsenet ovat hyvin halukkaita antamaan panoksensa kasvatustyöhön. Lisäksi he järjestävät todella kivoja yhteisiä juttuja lapsille ja perheille, kertoo Soile.

Haluatko lisätietoja päiväkodin toiminnasta tai kiinnostaisiko sinua työskennellä päiväkodissa? Siirry päiväkodin sivuille tästä linkistä.

Avainsanat

Päiväkodit