Voiko sisäilmasta saada myös kehuja?

Blogi Kestävä ja kukoistava Vantaa

Asiasanat

RakentaminenToimitilatAsukkaat

Tulin töihin Vantaan kaupungille noin kaksi vuotta sitten. Ensimmäiseksi tehtäväkseni sain hankkia järjestelmän, jonka avulla voidaan sekä kerätä palautetta tilojen käyttäjiltä että mitata sisäilman olosuhteita. Kilpailutusprosessin ja puolentoista vuoden toimintajakson jälkeen onkin ilo päästä kertomaan siitä, mitä uutta tämä järjestelmä on tarjonnut Vantaan kaupungin sisäilmatyöhön.

Nainen skannaa seinältä QR-koodin älypuhelimellaan.

Huoneen sisäilmasta voi antaa palautetta QR-koodin ja älypuhelimen avulla. Kuva: 720 Degrees Oy.

Sisältö

Viestintä on parhaimmillaan kaksisuuntaista

Vantaan kaupungilla on ollut vakiintunut tiedottamisen käytäntö jo viiden vuoden ajan. Sisäilmaan liittyviä tiedotteita on tehty tarkalleen 666 kappaletta 183:een eri kohteeseen tänä aikana. Tiedotteissa on pääosin kerrottu tutkimustuloksista tai korjauksista.

Kirjalliset tiedotteet ovat mahtava tapa tavoittaa laaja ihmisjoukko. Halusimme kuitenkin tähän rinnalle jotain enemmän – jonkin simppelin kaksisuuntaisen yhteyden tilojen käyttäjiin. Halusimme tarjota tietoa reaaliaikaisesti ja myös saada käyttäjien tuntemuksista tietoa. Olemme tunnistaneet sen, että tilankäyttäjien kokemus on erittäin tärkeä osa sisäilma-asioiden palapeliä, pelkkä mittarointi ei riitä.

Ensimmäisiin kohteisiin järjestelmä asennettiin syyskuussa 2021, ja tällä hetkellä seurannassa on 24 rakennusta. Näissä rakennuksissa on siis mittalaitteita, jotka mittaavat sisäilman lämpötilaa, suhteellista kosteutta, hiilidioksidipitoisuutta sekä paine-eroa sisä- ja ulkoilman välillä. Tätä dataa me asiantuntijat seuraamme omilta tietokoneiltamme.

Seinille on kiinnitetty QR-koodeja, joita skannaamalla esimerkiksi kouluissa opettaja voi tarkastaa luokkansa sen hetkisen lämpötilan. Samalla hän voi antaa palautetta siitä, onko lämpötila hänen mielestään sopiva vai ei. Mikäli luokan ilma tuntuu tunkkaiselta oppitunnin jälkeen, voi opettaja katsoa sisäilman hiilidioksidipitoisuuden.

Lämpötila vaikuttaa paljon viihtyvyyteen

Mittaustiedot kertovat, että näissä rakennuksissa ilmanvaihto riittää hyvin nykyisille käyttäjämäärille. Sisäilman hiilidioksidipitoisuus on pysynyt koko ajan asumisterveysasetuksen toimenpiderajan alapuolella, ja 90 % ajasta on pysytty hyvän sisäilman tavoitetasossa (alle 1000 ppm). Seurantaa on keskitetty paljon luokkahuoneisiin ja päiväkotien lepohuoneisiin, joissa on paljon väkeä pidemmän aikaa.

Näin talvella sisälämpötila on voinut laskea joissakin tiloissa alle 20 asteen, mikä on asumisterveysasetuksen alaraja. Sen sijaan ylärajaa ei olla ylitetty edes viime elokuun hellejakson aikana. Ulkoilman lämpötila ja suhteellinen kosteus vaikuttavat merkittävästi sisäilman olosuhteisiin rakennuksissa, joissa ei ole erillistä jäähdytystä. Elokuussa saimme myös ennätysmäärän palautteita, yli 300 kappaletta yhden kuukauden aikana. Näistä suurin osa liittyi lämpötilaan.

Joka kolmas palaute on ollut positiivinen

Kaiken kaikkiaan olemme saaneet yli 1000 palautetta tilojen käyttäjiltä tämän järjestelmän kautta. Voimme siis todeta, että toiveemme kaksisuuntaisesta viestinnästä on toteutunut. Noin puolet kaikista palautteista on liittynyt lämpötilaan ja ilmanlaatuun ja toinen puoli on liittynyt meluun, valaistukseen, puhtauteen ja yleiseen palautteeseen.

Emmekä ole saaneet ainoastaan negatiivista palautetta, vaan joka kolmas palaute on ollut positiivinen. Olemme äärimmäisen kiitollisia jokaisesta palautteesta. Kannustaisin myös huoltajia skannaamaan koodia, mikäli liikutte päiväkotien sisätiloissa tai kouluilla vaikkapa iltakäytön tiimoilta.

Sekä käyttäjien palautteet että mittaustulokset ohjaavat toimintaamme eteenpäin. Olemme herkästi yhteydessä huoltoon tai esihenkilöihin, mikäli huomaamme jotain poikkeavaa. Joskus esimerkiksi ilmanvaihtokone menee epäkuntoon, mikä näkyy nopeasti mittauksissa. Tarpeen mukaan käynnistämme tutkimukset, säätötyöt tai korjaukset.

Seuranta osaksi ennakoivaa kiinteistönhoitoa

Seurannassa olevat rakennukset on valittu mukaan erilaisin perustein. Osassa näistä toimii aktiivinen sisäilmatyöryhmä, jotkut odottavat peruskorjausta ja toiset taas ovat juuri olleet korjauksessa.

Tarkoituksenamme on laajentaa seurantaa ja hyödyntää tietoa ennakoivassa kiinteistönhoidossa. Koko kiinteistökannan haltuunotto vie jokusen vuoden, sillä pelkästään kouluja ja päiväkoteja Vantaalla on yhteensä parisen sataa. Ennakoinnilla voimme löytää häiriöt ja haitat, ennen kuin ne ehtivät kasvaa ongelmiksi. On myös ilo kuulla palautteessa, että monet käyttäjät ovat tyytyväisiä sisäilmaan.

Kirjoittaja

Piia Markkanen

Sisäilmakoordinaattori Piia Markkanen etsii ratkaisuja Vantaan kaupungin toimitilojen olosuhteiden parantamiseen.

Avainsanat

Sisäilma