Ilta- ja ympärivuorokautinen hoito

Ympärivuorokautinen päiväkoti on pääsääntöisesti auki 24 h, seitsemänä päivänä viikossa ja kaikkina juhlapyhinä.
Ilta- ja ympärivuorokautisen hoidon tarve tulee todistaa työnantajan tai koulutuksen järjestäjän antamalla todistuksella. Todistuksessa tulee ilmetä vanhempien työ- tai opiskeluajat.
Palvelun saatavuus
- Avoinna joka päivä
Mitä ilta- ja ympärivuorokautinen hoito on?
Vantaalla varhaiskasvatusta järjestetään arkisin klo 6.00–18.00 välisenä aikana. Tämän lisäksi varhaiskasvatusta järjestetään ns. vuorohoitona muina vuorokauden aikoina ja viikonpäivinä. Päiväkoti voi olla kokonaan vuorohoitoyksikkö tai siinä voi olla esimerkiksi yksi tai kaksi vuorohoitoryhmää, ja loput tavallisen varhaiskasvatusajan sisällä toimivia ryhmiä.
Jokaisen lapsen kanssa tehdään hoitoaikasopimus, joka kattaa lapsen kokonaishoidon tarpeen (iltahoidossa maksimissaan 10 h/päivä). Jos lapsella on viikonloppuhoidon tarvetta, tulee hänellä olla viikolla korvaavat arkivapaat.
Lapsen hoitoajat perustuvat vanhempien työvuoroihin ja opiskeluaikoihin. Lapsen päiväkohtaiset hoitoajat vanhempien työ- ja opiskeluaikoineen ilmoitetaan lomakkeella. Lomakkeen voit tulostaa alta tai noutaa ilta- ja ympärivuorokautista hoitoa järjestävistä päiväkodeista.
Ilta- ja ympärivuorokautisen hoidon edellytykset
Vuorohoitoa tarjotaan ainoastaan huoltajan päätoimisesta opiskelusta tai työstä johtuvan säännöllisen vuorohoidon tarpeen mukaan. Lapsen hoitoajat perustuvat huoltajien työvuoroihin. Oikeus vuorohoitoon perustuu huoltajan toimittamaan työnantajan tai oppilaitoksen todistukseen työ- ja/tai opiskeluajoista.
Harrastustoiminta tai sen ohjaaminen ei oikeuta vuorohoitoon, mikäli se ei ole huoltajan työ.
Todistus työstä tai opiskelusta toimitetaan toimintavuosittain. Vuorohoidon tarve arvioidaan aina tilannekohtaisesti, eikä siihen ole subjektiivista oikeutta. Lapsen hoitoajat ja huoltajien työajat ilmoitetaan kirjallisesti etukäteen edellisen viikon maanantaina. Lapsella on kuukaudessa viikonloppujen ja arkipyhien verran vapaapäiviä. Vuorohoitoa ei tarjota huoltajan vapaapäivänä ja loma-aikoina.
Satunnainen tai äkillinen vuorohoidontarve
Mikäli perheellä on työstä tai opiskelusta johtuen satunnaista hoidontarvetta iltaisin, öisin tai viikonloppuisin, on heillä mahdollisuus neuvotella tilapäisestä vuorohoidon järjestämisestä ympärivuorokautisessa päiväkodissa. Mikäli hoidon tarve on äkillinen, on kahden viikon järjestelyajalla vuorohoitopaikan puuttuessa mahdollista osoittaa lapselle paikka muusta varhaiskasvatuspaikasta.
Sairastapaukset
Huoltajan tai sisaruksen sairauslomapäivinä lapsen hoitoajasta sovitaan erikseen siten, että hoitoaika sijoittuu pääsääntöisesti maanantaista perjantaihin klo 8.30–15.00, jolloin pedagogista toimintaa pääsääntöisesti toteutetaan.
Vuorohoidossa huomioitavaa
- Lapsi voi olla ympärivuorokautisessa päiväkodissa, kun molemmat huoltajat ovat työssä ja opiskelevat oppilaitoksessa iltaisin, öisin ja/tai viikonloppuisin.
- Vuorohoidossa lapsen hoitoajat perustuvat huoltajien työvuoroihin. Huoltajat toimittavat vähintään toimintavuosittain todistuksen vuorotyöstä, johon lasten hoidon tarve perustuu. Lisäksi kirjallisia työvuorosuunnitelmia voidaan pyytää tarvittaessa muina aikoina.
- Lapsen hoitoajat ja huoltajien työajat ilmoitetaan kirjallisesti etukäteen edellisen viikon maanantaihin kello 18.00 mennessä. Tämän jälkeen tulevia hoitoajan muutoksia ei välttämättä voida toteuttaa. Lapsella tulee olla kuukaudessa viikonloppujen ja arkipyhien verran vapaapäiviä.
- Peruutukset varattuihin hoitoaikoihin tulee ilmoittaa viipymättä.
- Ympärivuorokautisessa päiväkodissa lapsi voi tulla hoitoon aikaisintaan klo 5.30.
- Yöhoitoa tarvitsevat lapset tulevat ympärivuorokautiseen päiväkotiin viimeistään kello 20.00 mennessä. Lapsi voi olla hoidossa huoltajan yövuoron jälkeen huoltajan tarvitseman lepoajan.
- Lapset, jotka eivät jää yöhoitoon, haetaan klo 22.00 mennessä.
- Tarkemmin lapsen hoitoaikajärjestelyistä sovitaan varhaiskasvatusaikaan liittyvässä sopimuksessa.
- Lapsen varhaiskasvatussuunnitelmaan kirjataan lapsen ilta- ja yöhoidossa huomioitavat asiat.
- Vuorohoidon esiopetusajat on kirjattu toimintasuunnitelmassa. Vantaalla esiopetusta järjestetään toimintapäivinä klo 8.30–14.00 välillä.
- Ympärivuorokautiset päiväkodit ovat auki huoltajien ennalta ilmoittaman tarpeen perusteella 24 tuntia vuorokaudessa, pääsääntöisesti koko vuoden. Juhlapyhinä ja toimintayksiköiden kehittämispäivinä ympärivuorokautista toimintaa voidaan järjestää keskitetysti muissa vuorohoitoyksiköissä.
- Huoltajan tai sisaruksen sairauslomapäivinä lapsen hoitoajasta sovitaan erikseen siten, että hoitoaika sijoittuu pääsääntöisesti maanantaista perjantaihin klo 8.30–15.00, jolloin pedagogista toimintaa pääsääntöisesti toteutetaan. Vuorohoitoa ei tarjota huoltajan vapaapäivänä ja loma-aikoina.
- On tärkeää, että hoitoaikojen muutoksista ilmoitetaan mahdollisimman pian.
- Ruokailuajat ovat päiväkotikohtaisia. Päivällinen tarjotaan lapsille, jotka jäävät hoitoon klo 18 jälkeen.
- Ruokailuajat ovat päiväkotikohtaisia. Päivällinen tarjotaan lapsille, jotka jäävät hoitoon klo 18 jälkeen.
- Mikäli vuorohoidon ruokailuajat eivät sovi lapsen hoitoaikoihin, huolehtivat huoltajat lapsen ruokailusta kotona.
- Erikseen sovittuina ajankohtina vuorohoito voidaan järjestää keskitetysti muissa varhaiskasvatuksen toimintayksiköissä.
- Vuorohoidon tarpeen päätyttyä lapselle järjestetään paikka muualta kuin vuorohoitoryhmästä tai vuorohoitopäiväkodista.
- Perheen muuttaessa toiseen kuntaan, oikeus vuorohoitoon Vantaalla päättyy.
Lisätietoa ilta- ja ympärivuorokautisesta hoidosta
- Vantaalla järjestetään arkisin klo 6.00–18.00 välisenä aikana toteutettavan varhaiskasvatuksen lisäksi vuorohoitoa muina vuorokauden aikoina ja viikonpäivinä.
- Vuorohoitoon ei ole subjektiivista oikeutta. Vuorohoitoa tarjotaan ainoastaan huoltajan päätoimisesta opiskelusta tai työstä johtuvan säännöllisen vuorohoidon tarpeen mukaan. Harrastustoiminta tai sen ohjaaminen ei oikeuta vuorohoitoon, mikäli se ei ole huoltajan työ. Vuorohoidon tarve arvioidaan tilannekohtaisesti.
- Oikeus vuorohoitoon perustuu huoltajan toimittamaan työnantajan tai oppilaitoksen todistukseen työ- ja/tai opiskeluajoista.
- Huoltajille tiedotetaan jo hakuprosessin aikana, että vuorohoidon tarpeen päätyttyä lapselle järjestetään paikka muualta kuin vuorohoitoryhmästä tai vuorohoitopäiväkodista.
- Mikäli hoidon tarve on äkillinen, voidaan kahden viikon järjestelyajalla vuorohoitopaikan puuttuessa lapselle osoittaa paikka muusta varhaiskasvatuspaikasta ja vuorohoito pyritään järjestämään mahdollisimman pian. Vantaan varhaiskasvatus 2/4 päätös tehty 16.11.2017
- Jos perheellä on työstä tai opiskelusta johtuen satunnaista hoidontarvetta iltaisin, öisin tai viikonloppuisin, on heillä mahdollisuus neuvotella tilapäisestä vuorohoidon järjestämisestä ympärivuorokautisessa päiväkodissa. Jos lapsella on viikonloppuhoidon tarvetta, tulee hänellä olla viikolla korvaavat arkivapaat.
- Erikseen sovittuina ajankohtina vuorohoito voidaan järjestää keskitetysti muissa varhaiskasvatuksen toimintayksiköissä.
- Perheen muuttaessa toiseen kuntaan, oikeus vuorohoitoon Vantaalla päättyy.
Varhaiskasvatuslaki 13 §: Vuorohoitoa järjestetään iltaisin, öisin, viikonloppuisin ja arki- ja juhlapyhinä päiväkodeissa tai perhepäivähoidossa. Vuorohoitoa on järjestettävä tarpeen mukaisessa laajuudessa lapselle, joka tarvitsee sitä vanhemman tai muun huoltajan työssäkäynnin tai opiskelun vuoksi.