Oja-asian tai hulevesihaitan vireillepano

Esittely
Vesilain mukainen oja-asia, josta halutaan viranomaisen päätös, laitetaan vireille kirjallisesti vireillepanolomakkeella tai vapaamuotoisella kirjeellä. Ennen asian vireillepanoa kannattaa olla yhteydessä ympäristökeskukseen.
Asemakaava-alueella tehtävä ojitus tai vettymishaitta-asia ratkaistaan pääsääntöisesti maankäyttö- ja rakennuslain mukaisesti. Yhteystahona on tällöin katujen ja puistojen -palvelualueen vesihuollon yleissuunnittelu. Hulevesiviemäröidyllä alueella kiinteistöt ovat velvollisia liittymään hulevesiviemäriin vettymishaitan poistamiseksi.
Kirjallisesta vireillepanosta on käytävä ilmi vähintään seuraavat asiat:
- vireillepanijan yhteystiedot
- haitan kärsijän yhteystiedot
- haitan kärsijä kiinteistön tai kiinteistöjen tiedot
- kiinteistö tai kiinteistöt, joita epäillään haitan aiheuttajaksi, ja niiden omistajan tai omistajien yhteystiedot
- haitan laatu ja laajuus.
Asian käsittelyä nopeuttaa, jos seuraavia asioita on selvitetty valmiiksi:
- Miten kiinteistöjen omat hulevedet, eli katto- ja pihavedet, ja perustusten kuivatusvedet on johdettu?
- Onko kiinteistö tai kiinteistöt liitetty hulevesiviemäriin ja jos on, niin miltä osin?
- Onko asiaa yritetty sopia asianosaisten kesken?
- Millaisia alueen maastonmuodot ja maaperä ovat?
Asian tultua vireille ympäristötarkastaja suorittaa tarkastuksen kiinteistöille. Asianosaisille varataan mahdollisuus osallistua mukaan tarkastukselle. Tarkastuksesta kirjoitetaan muistio, joka toimitetaan asianosaisille.
Mikäli asiassa ei päästä sopimukseen asianosaisten kesken, voidaan asia viedä käsiteltäväksi Vantaan kaupunkiympäristölautakuntaan. Lautakunnan katselmusryhmä voi halutessaan suorittaa katselmuksen kiinteistöille.
Kaupunkiympäristölautakunta voi määrätä asianosaiset suorittamaan ojituksen siten, että siitä ei aiheudu haittaa. Määräyksen tehosteeksi lautakunta voi asettaa uhkasakon, teettämisuhan tai keskeyttämisuhan. Hallintopakkopäätöksistä kirjataan merkinnät asianosaisten kiinteistöjen rasitustodistuksiin. Merkinnät poistuvat, kun määrätty työ on suoritettu.
Jos määräystä ei noudateta voi lautakunta tuomita uhkasakon, teettämis- tai keskeyttämisuhan toimeenpantavaksi. Tällöin uhkasakko tuomitaan maksettavaksi, työ teetätetään laiminlyöjän kustannuksella tai lainvastainen toiminta keskeytetään.
Asian käsittelystä Vantaan kaupunkiympäristölautakunnassa peritään Vantaan kaupungin ympäristönsuojelu- ja kemikaaliviranomaisen taksan maksutaulukon mukainen maksu.
Maksua ei kuitenkaan peritä viranomaisen eikä haittaa kärsivän asianosaisen aloitteesta vireillepannun asian käsittelystä. Muiden vaatimuksesta vireillepannun asian käsittelystä saadaan periä maksu, jos vireillepano on aiheellinen.
Hulevesistä aiheutuvan haitta-asian käsittelyssä pyritään ensin selvittämään tapaukseen liittyvien kiinteistöjen hulevesien hallinta kiinteistöille lähetettävillä selvityspyynnöillä. Selvitysten vastaanottamisen jälkeen vesihuollon yleissuunnittelu järjestää kohteeseen yhteisen paikallakäynnin, johon asianosaisille varataan mahdollisuus osallistua. Paikallakäynnistä kirjoitetaan muistio, joka toimitetaan asianosaisille. Muistiossa pyritään ohjeistamaan kiinteistöjä toteuttamaan toimenpiteitä, joilla tilanne saadaan ratkaistua kohtuullisessa ajassa.
Mikäli asiassa ei päästä sopimukseen asianosaisten kesken, asian voi jatkokäsitellä kaupunkitilalautakunnan alainen viranomainen. Tällöin asian vireillepanoa seuraavana askeleena viranhaltija suorittaa tarkastuksen kiinteistöille. Viranhaltija voi määrätä kiinteistöjä poistamaan hulevesistä aiheutuvan haitan maankäyttö- ja rakennuslain (132/1999) 103 k § mukaisesti.
Määräyksen tehosteeksi kaupunkitilalautakunta voi asettaa uhkasakon tai teettämisuhan taikka keskeyttämisuhan. Hallintopakkopäätöksistä kirjataan merkinnät asianosaisten kiinteistöjen rasitustodistuksiin. Merkinnät poistuvat, kun määrätty työ on suoritettu.
Jos määräystä ei noudateta voi lautakunta tuomita uhkasakon, teettämis- tai keskeyttämisuhan toimeenpantavaksi. Tällöin uhkasakko tuomitaan maksettavaksi, työ teetätetään laiminlyöjän kustannuksella tai lainvastainen toiminta keskeytetään.
Vireillepanolomake
Lisätietoja
Vantaan kaupungin kirjaamo
kirjaamo@vantaa.fiToimita täytetty vireillepanolomake joko sähköpostitse tai kirjeitse osoitteeseen PL 1100, 01030 Vantaan kaupunki.
Ympäristötarkastajat
Ympäristönsuojelu/Ympäristökeskus ymparistotarkastajat@vantaa.fiOja-asioiden käsittely
Vesihuollon yleissuunnittelu
Katujen ja puistojen palvelualue vesi@vantaa.fiHulevesihaitta-asioiden käsittely
Asiointipalvelut
Hulevesihaitat sähköposti
Sähköpostiosoite vesihuollon yleissuunnitteluun.
Palvelukanavat
Palvelukanavan tyyppi
- Sähköposti
- vesi@vantaa.fi
Toimipisteet
Vantaan ympäristökeskuksen tehtävänä on huolehtia viihtyisän, terveellisen ja turvallisen elinympäristön säilymisestä.
Lisätietoa toimipisteestä Vantaan ympäristökeskusKielotie 20 C, 4. krs
01300Vantaa
Suomi