Tulevaisuudessa ruokaa viljellään sisätiloissa

Artikkeli

Asiasanat

Vantaa-kanavaYmpäristö ja luontoAsukkaat

Metropolian Myyrmäen kampus kätkee sisälleen trooppisen vyöhykkeen. Entinen varastotila muunnettiin Urban Farm Labiksi, jossa kasvatetaan ruokaa sisätiloissa ja kehitetään tulevaisuuden viljelykeinoja.

Ruoantuotannon ilmastovaikutukset syntyvät lannoitteista, eläintuotannosta ja ruokahävikistä. Ruokaturvan heikkenemiseen vaikuttavat myös väestönkasvu ja kaupungistuminen. Uusille urbaaneille viljelyratkaisuille onkin huutava tarve ja juuri tähän Urban Farm Labissa etsitään ja kehitetään ratkaisuja.

Projekti-insinöörit Joonas Lehikoinen ja Eetu Heikkinen kehittävät Urban Farm Labissa omia projektejaan. Lehikoisella on työn alla kasvihuone, joka huolehtii itse omasta kastelustaan ja kasveista.

– Päämääränä on kasvattaa vihreämpiä, kukoistavia kasveja ja saada rehevämpiä ja runsaampia satoja.

Heikkinen luo Urban Farm Labista virtuaalista versiota, jossa pääsee itse kokeilemaan tutkimustyötä ja sisäviljelyn saloja.

– Tulevaisuudessa se voi toimia opetusvälineenä, jos saadaan tarpeeksi immersiivistä interaktiota, Heikkinen kuvailee luomustaan asiaankuuluvin termein.

Kaupunkiviljelyn ja sen kehitystyön ytimessä on hiilineutraalius. Suomessa ruoantuotanto on toiseksi merkittävin kasvihuoneilmiötä voimistava syy. Ruoantuotanto ja maatalous vaativat luonnolta paljon resursseja, kuten ravinteita, energiaa, vettä sekä maapinta-alaa.

Myyrmäen kampuksella on ehditty jo tutkia ja kasvattaa useita urbaanin sisäruokatuotannon keinoja, kuten ilmaviljeltyjä perunoita, kerroksittain viljeltyjä yrttejä ja versoja sekä erilaisia sieniä ja sirkkoja.

– Sisäviljelyssä on todella paljon vielä tehtävää. Maailmalla on kehitetty paljon teknologioita ja ratkaisuja, mutta asiasta tiedetään kuitenkin vielä aika vähän, kertoo Urban Farm Labin projektipäällikkö Riikka Kuusisto.

Avainsanat

Tarinoita VantaaltaInnovaatio