Ystävä elintapamuutosten tukena

Artikkeli

Anne ja Eeva tutustuivat toisiinsa Vantaan kaupungin elintapaohjauspalvelun, hyvinvointimentoroinnin, vertaistukiryhmässä syksyllä 2022. Tapaamisesta alkoi ystävyys, joka on tukenut ystävyksiä elintapamuutosmatkalla.

Anne ja Eeva mustat takit päällä punaisen taustaseinän edessä.

Annella ja Eevalla on yhteinen tavoite: pysyvän elintapamuutoksen tekeminen. Molemmat naiset aloittivat kaupungin elintapaohjauspalvelussa, hyvinvointimentoroinnissa, kesällä 2022. Vuoden kestoinen palvelu tähtää pysyviin elintapamuutoksiin ja sisältää henkilökohtaisia säännöllisiä tapaamisia mentorin kanssa, hyvinvointiaiheisen mobiilisovelluksen käytön sekä vertaistoimintaa ja lajikokeiluja.

Molempien naisten halu muutokseen lähti tavoitteesta voida hyvin.

’’Terveys on minulle todella tärkeä asia. Se tarkoittaa minulle sitä, että voi hyvin kokonaisvaltaisesti; psyykkisesti ja fyysisesti. Lähdin mentorointiin mukaan juuri sen takia, että haluan edistää omaa terveyttä”, Eeva kuvailee.

Anne toteaa, että ikä ei tule yksin ja se tuo tullessaan epätoivottuja asioita, kuten lihaskatoa.

’’Iän karttuessa olen huomannut, kuinka tärkeää on terveys. Se käsittää monia asioita, joita myös mentorointiohjelmassa huomioidaan. Haluan voida hyvin ja päästä liikkumaan itse, ilman apua’’, Anne kiteyttää.

Itsensä hyväksyminen tärkeässä roolissa elintapamuutoksissa

Molemmat naiset ovat oivaltaneet, että muutosten tekeminen on pitkä prosessi. Eeva kuvaa olevansa välillä kärsimätön, mutta ymmärtää pysyvien muutosten tapahtuvan hitaasti ja varmasti. Anne toteaa, että toistojen myötä uusista asioista muodostuu tapa. Muutoksen pohjana on halu huolehtia itsestään. 

”Kaiken pitäisi lähteä siitä, että pitää itsestään huolta ja panostaa omaan aikaan. Itse on kuitenkin loppukädessä vastuussa omasta hyvinvoinnistaan. Eli sanoisin, että pitää arvostaa itseään niin paljon, että löytää aikaa itsestä huolehtimiseen”, Eeva toteaa. 

Muutoksen haluaminen ei tarkoita sitä, etteikö itseensä tai omaan kehoon voisi olla tyytyväinen. Hyväksyntä on taito, jota voi kehittää ja opetella – se ei ilmesty itsestään, kun vaatekoko pienenee tai syö terveellisesti. Molemmat naiset toteavat, että itsensä hyväksyminen sellaisenaan on välillä vaikeaa. Itseä ja omaa vartaloa tulee verrattua somessa ja mediassa näkyviin naisvartaloihin. Ajatuksia on herättänyt se, mitä ulkonäkö oikeastaan merkitsee. 

”Olen yrittänyt miettiä asiaa niin, että olisinko sisimmässäni erilainen ihminen, jos painaisin vähemmän tai enemmän. En olisi. Paino ja ulkonäkö ovat vain sitä pintaa ja se millainen ihminen olen, on sitten siellä syvemmällä. En tuomitse ketään painon perusteella ja toivon, ettei minuakaan tuomita”, Anne ja Eeva pohtivat yhdessä.

He toivoisivat ihmisten ymmärtävän, että ylipaino ei ole yksiselitteinen asia, vaan siihen vaikuttavat monet asiat, kuten sairaudet, mielenterveys ja elämäntilanne. 

Molemmat naiset ovat iän myötä oppineet hyväksymään itsessään tiettyjä asioita ja ymmärtäneet, että omilla valinnoilla voi vaikuttaa moniin asioihin. Anne ja Eeva toteavat, että parasta itsessä on iän tuoma elämänkokemus. 

Vertaistuesta apua muutokseen

Yksin muutoksia ei tarvitse tehdä. Molemmat naiset ovat kokeneet vertaistuen olleen tärkeässä roolissa muutosten tekemisessä:

”Vertaistuki on auttanut paljon. Ryhmissä ja kävelyillä saa jakaa omia huolia tai ajatuksia. Nopeasti huomaa, että ei ole todellaan yksin omien ajatustensa kanssa.”

Yhteinen sävel naisten välille löytyi jo heidän ensimmäisen vertaistapaamisensa jälkeisellä kotimatkalla. Vaikka naisilla on melkein parikymmentä vuotta ikäeroa, kokivat he heti ensitapaamisella tunteneensa yhteenkuuluvuutta. Ystävystymistä edisti myös yhteinen mielenkiinnon kohde, Pokémon GO -peli.

Hyvinvointimentoroinnin järjestämien vertaistapaamisten lisäksi Anne ja Eeva ovat pitäneet yhteyttä viestittelemällä ja sopimalla kahdenkeskisiä liikuntatreffejä. Yhteistä aikaa on vietetty niin kävelylenkeillä, uimahallissa kuin kauppareissuillakin. Eeva on myös houkutellut Annen uuden lajin, vesijuoksun, pariin. Ystävykset löytävät toisistaan paljon hyviä ominaisuuksia.

”Anne on ihana persoona. Hänellä on mahtava huumorintaju. Hänen kanssaan voi jutella mistä vaan ja hän aina kuuntelee. Hän lähtee helposti mukaan, jos pyytää vaikka kävelylle. Anne on luova persoona, ja sitä hieman jopa kadehdin, kun itse en ole niin kovin luova tyyppi”, Eeva kuvailee. 

Annen mukaan Eevassa parasta on positiivisuus, hyvä huumorintaju ja hyvät kuuntelutaidot. ”Harvoin aikuisiällä löytää uusia ystäviä. Eeva on sosiaalinen, herttainen ja kannustava”, Anne lisää.

Jos muutosten tekeminen tuntuu haastavalta, voi ammattilaisen ja vertaisten tuki olla tarpeen. ”Pyydä apua. Mikäli mahdollista, hae mukaan hyvinvointimentorointiin. Kun saa osaavaa tukea ja vertaistukea, alkuun pääsee helpommin kuin yksin”, ystävykset kannustavat.

Lue lisää hyvinvointimentoroinnista: vantaa.fi/hyvinvointimentorointi

 

Avainsanat

Hyvinvointi