Kotoutumislaki uudistuu – kuntien rooli kotoutumisen edistämisessä kasvaa

Uutinen

Uusi laki kotoutumisen edistämisestä vahvistaa kunnan osuutta kotouttamisessa, kun vastedes sekä työnhakijat että työvoiman ulkopuolella olevat kotoutujat ovat kunnan palveluiden piirissä.

”Uuden kotoutumislain tarkoituksena on tehostaa kotoutumista ja vahvistaa maahan muuttaneiden osallisuutta yhteiskunnassamme. Kotoutumisvaiheen asiakkaille tarjotaan jatkossa matalan kynnyksen ohjaus- ja neuvontapalveluita sekä perustietoa suomalaisen yhteiskunnan toiminnasta.”, kertoo asiakkuuspäällikkö Suvi Lindén.

Kotouudistus selkiyttää maahan muuttaneiden palvelutarjontaa

Sekä vieraskielisten työnhakijoiden että työvoiman ulkopuolella olevien kotoutujien palvelut siirtyvät pysyvästi kuntiin 1.1.2025. Vantaalla vieraskieliset työnhakijat ovat kuitenkin asioineet kunnan työllisyyspalveluissa vuodesta 2021, kuntakokeilujen alusta lähtien.

Työvoiman ulkopuolella olevat asiakkaat saivat ennen palveluita sosiaali- ja terveystoimialalla sijainneista maahanmuuttajapalveluista, jotka siirtyivät kuitenkin 1.1.2023 Vantaan ja Keravan hyvinvointialueelle. Vastuu työvoiman ulkopuolella olevien asiakkaiden palvelusta siirtyi vuoden vaihteessa kunnalle, joten työvoiman ulkopuolella oleville asiakkaille tarjottavia palveluita kehitetään nyt Vantaalla sekä työllisyyspalveluissa että Kotona Vantaalla -pilottihankkeessa.

”Vantaan kasvupalveluissa suunnitellaan nyt sitä, miten kotoutumisen palvelut järjestetään tehokkaasti ja vaikuttavasti. Esimerkiksi pitkät odotusajat eri palveluihin pääsyyn ovat yksi tämänhetkisistä ongelmista, jota nyt yritetään selättää. Tulevassa lainsäädännössä kotoutumisaika lyhenee ja on tärkeää, että aika käytetään mahdollisimman tehokkaasti asiakkaan hyväksi. Tavoitteenamme on, että asiakkaat saavat palvelutarpeensa mukaisia palveluita oikea-aikaisesti ja ohjautuvat kohti työelämää.” Lindén avaa.

Kotoutumisen alkuvaiheen palvelut kootaan uudeksi kunnan kotoutumisohjelmaksi, joka tukee kotoutujan palveluprosessia. Ohjelmaan sisältyy osaamisen ja kotoutumisen palvelutarpeen arviointi, kotoutumissuunnitelma, omankielinen yhteiskuntaorientaatio, koulutusta sekä muita kotoutumista ja työllistymistä edistäviä palveluita.

Kotopalvelujen suunnittelu edellyttää laajaa yhteistyötä

Kotoutujat ovat monimuotoinen ihmisryhmä, jotka tarvitsevat erilaisia palveluita. Kaikki eivät ole suoraan siirtymässä työmarkkinoille, sillä mukana on myös lapsia ja vanhuksia.

Kotoutumisen uudistusta työstetään Lindénin vetämässä työryhmässä, jossa on mukana asiantuntijoita työllisyyspalveluista, Neuvova Vantaa -hankkeesta, Talent Vantaa -hankkeesta ja eri sidosryhmistä, kuten hyvinvointialueelta.

Työryhmä on kokoontunut kevään aikana työpajoihin, joissa on pohdittu muun muassa asiakkaiden palvelutarpeita, palvelupolkuja ja sosiaali- ja terveyspalveluiden yhdyspintoja.

Tutustu Vantaan maahanmuuttajille -sivuun.

Avainsanat

TyöllisyysMaahanmuuttoKotoutuminenTE24-uudistus