Aloitusilmoitus tai -kokous
Rakennustekniset työt
Rakennusluvan saatua lainvoiman pidetään rakennuttajan, pääsuunnittelijan, vastaavan työnjohtajan ja rakennusvalvonnan yhteinen aloituskokous. Hankkeesta riippuen kokoukseen osallistuu muitakin osapuolia. Aloituskokouksen tilaa vastaava työnjohtaja ja tässä yhteydessä sovitaan osallistujat.
Aloituskokouksessa eritellään, mitä toimijoilta edellytetään työn aikana. Samalla ennakoidaan myös rakentamisen riskivaiheet sekä sovitaan rakennustyön tarkastuksista ja siitä, ketkä toimivat tarkastusten vastuuhenkilöinä sekä miten tarkastukset dokumentoidaan tarkastusasiakirjaan.
Tietoa rakennustyön aloituskokousta varten
Rakennushankkeeseen ryhtyvän on huolehdittava, että aloituskokous pidetään ennen rakennustyön aloittamista. Aloituskokouksessa on oltava läsnä ainakin rakennusvalvontaviranomaisen edustaja, rakennushankkeeseen ryhtyvä tai tämän edustaja valtakirjalla, rakennuksen pääsuunnittelija sekä vastaava työnjohtaja.
Myös rakennushankkeen kosteudenhallintakoordinaattorin on oltava läsnä aloituskokouksessa niissä hankkeissa, joissa kosteudenhallintakoordinaattorin nimeämistä on edellytetty.
Rakennushankkeeseen ryhtyvä huolehtii aloituskokouksen järjestämisestä. Aloituskokous on järjestettävä niin ajoissa, että rakentamisen huolehtimisvelvollisuuden täyttämiseksi mahdollisesti tarvittavat lisäselvitykset eivät viivytä rakennustyön aloittamista. Rakennushankkeeseen ryhtyvä, pääsuunnittelija tai vastaava työnjohtaja tilaa aloituskokouksen kyseisen kaupunginosan tarkastusinsinööriltä.
Aloituskokouksen puheenjohtajana toimii yleensä rakennusvalvontaviranomaisen edustaja ja pöytäkirjan pitäjänä rakennushankkeeseen ryhtyvän valitsema henkilö.
Aloituskokouksessa todetaan ja merkitään pöytäkirjaan rakennushankkeeseen ryhtyvää koskevat velvoitteet, suunnittelun ja rakennustyön keskeiset toimijat ja heidän tarkastustehtävänsä, viranomaiskatselmukset ja - tarkastukset sekä muut selvitykset ja toimenpiteet rakentamisen laadusta huolehtimiseksi.
Aloituskokouksen yhteydessä voidaan täsmentää, mitä rakennushankkeeseen ryhtyvältä edellytetään huolehtimisvelvollisuutensa täyttämiseksi. Huolehtimisvelvollisuuteen liittyvät velvoitteet on asetettu rakentamista koskevissa säädöksissä ja niitä voidaan myös määrätä säädöksiin perustuen rakennusluvassa tai aloituskokouksen yhteydessä tai erityisestä syystä rakentamisen aikana. Rakennusvaiheiden vastuuhenkilöt sovitaan viimeistään aloituskokouksen yhteydessä.
Aloituskokouspöytäkirjaan kirjataan yleensä myös ne rakennushankkeeseen ryhtyvän ilmoittamat henkilöt, jotka voivat edustaa rakennushankkeeseen ryhtyvää rakennusvalvontaviranomaisen toimittamissa viranomaiskatselmuksissa ja loppukatselmuksissa. Aloituskokouspöytäkirjaan kirjataan myös katselmuksiin osallistuvat suunnittelijat siltä osin, mitä tässä vaiheessa heidän osallistumistarpeestaan arvioidaan.
Aloituskokouksessa sovittujen ja määrättyjen menettelyjen noudattamisvelvollisuus kohdistuu rakentamisesta vastuullisiin tahoihin. Vastuullisilla tahoilla tarkoitetaan muun muassa rakennushankkeeseen ryhtyvää, pääsuunnittelijaa, vastaavaa työnjohtajaa ja erityisalojen vastaavia työnjohtajia sekä muita hankkeessa lain mukaan vastuullisia toimijoita.
Aloituskokouksen lisäksi pidetään yleensä myös erillinen LVI-aloittamiskokous. Aloituskokouksessa sovitaan LVI-aloittamiskokouksen menettelytavoista. LVI-aloittamiskokouksiin osallistuvat rakennushankkeeseen ryhtyvä tai tämän edustaja, rakennuksen pääsuunnittelija, vastaava työnjohtaja ja erikoisalojen työnjohtajat sekä tarvittaessa suunnittelijat.
Rakennusvalvontaviranomaisen edustaja osallistuu kerrostalojen ja sitä suurempien hankkeiden sekä useampia pientaloja käsittävien hankkeiden LVI-, KVV- ja IV-aloittamiskokouksiin.
-
aloituskokouspöytäkirja sähköisesti esitäytettynä
-
maankäyttö- ja rakennuslain 153 §:n mukainen rakennushankkeeseen ryhtyvän ilmoitus ja tarkastusasiakirjan yhteenvetolomake sähköisesti esitäytettynä
-
rakennushankkeeseen ryhtyvää edustavan valtakirja tarvittaessa
Talotekniset työt
KVV- ja IV-töiden osalta pidetään erillinen aloituskokous ennen asennustöiden aloittamista. Kokoukseen osallistuvat rakennushankkeeseen ryhtyvä, vastaava työnjohtaja sekä KVV- ja IV-työnjohtajat.
Pöytäkirjaan kirjataan muun muassa LVI-tarkastajalta pyydettävät katselmukset.
Aloituskokouksen pöytäkirja liitetään Lupapisteeseen Tarkastusasiakirja-välilehdelle.
Kohteessa pidetään LVI-aloituskokous ennen asennustöiden aloittamista.
Kokouksen ajankohta tilataan LVI-tarkastajalta puhelimitse (ma-ti ja to-pe klo 11–12) tai sähköpostitse.
Tarkastusasiakirja
Työmaalla tulee ylläpitää ajantasaista rakennustyön tarkastusasiakirjaa, johon tehdään merkinnät viranomaisten toimittamista katselmuksista.
Lisäksi asiakirjaan merkitään rakennushankkeeseen ryhtyvän, työnjohtajien ja suunnittelijoiden tarkastettaviksi määrätyt työvaiheet.
Tarkastusasiakirjan liitteissä todetaan myös rakennustarvikkeiden kelpoisuus.
Rakennushankkeeseen ryhtyvän huolehtimisvelvollisuus merkitsee vastuuta rakentamisen kelvollisuudesta. Käytännössä rakennushankkeeseen ryhtyvä täyttää huolehtimisvelvollisuutensa hankkimalla hankkeen suunnitteluun, toteutukseen ja tarkastukseen riittävän asiantuntemuksen yksityisoikeudellisin sopimuksin.
Tämä ohje koskee tarkastusasiakirjamenettelyyn liittyvien rakennusvaiheiden vastuuhenkilöiden nimeämistä. Rakennushankkeen suunnittelijat ilmoitetaan ja vastaava työnjohtajan ja erityisalan työnjohtajan hyväksynnät haetaan erikseen Lupapisteen kautta.
Tarkastusasiakirjamenettelyyn liittyvät rakennusvaiheiden vastuuhenkilöt ovat keskeisessä osassa rakennushankkeeseen ryhtyvälle kuuluvassa rakentamisen laadun varmistamisessa. Rakennushankkeeseen ryhtyvän on siksi kiinnitettävä erityistä huomiota rakennusvaiheiden vastuuhenkilöiden hankkimiseen ja nimeämiseen.
Rakennusvaiheiden vastuuhenkilöistä keskustellaan rakennusluvan hakemiseen liittyvissä ennakkoneuvotteluissa ja/tai suunnittelun aloituskokouksissa ja heistä sovitaan rakennushankkeeseen ryhtyvän esitykseen perustuen aloituskokouksen yhteydessä tai aloitusilmoituksen yhteydessä niissä hankkeissa, joissa ei pidetä erillistä rakennustyön aloituskokousta.
Rakennusvaiheiden vastuuhenkilöitä voivat olla esimerkiksi kyseisen rakennusvaiheen suunnitelman laatinut erityissuunnittelija tai kyseisen erityisalan vastaava erityissuunnittelija, rakennustyön valvoja, vastaava työnjohtaja tai erityisalan vastaava työnjohtaja. Suositeltavaa on, että henkilöt eivät ole sopimussuhteessa rakennustyötä suorittavaan tahoon, urakoitsijaan tai aliurakoitsijaan.
Rakennusvalvontaviranomainen voi rakennusluvassa, aloituskokouksessa tai erityisestä syystä rakennustyön aikana erikseen edellyttää rakennushankkeeseen ryhtyvältä, että erityissuunnittelija tai muu kyseisen erityisalan asiantuntija toimii tietyn rakennusvaiheen vastuuhenkilönä ja tarkastaa määrätyt työvaiheet.
Rakennusvaiheet ja niiden vastuuhenkilöt kirjataan rakennushankkeessa käytettävään tarkastusasiakirjan yhteenvetolomakkeeseen. Vantaan rakennusvalvonnan käytännön mukaisesti tarkastusasiakirjan yhteenvetolomakkeena käytetään lomakkeeseen ”MRL 153 §:n mukainen ilmoitus loppukatselmusta varten ja tarkastusasiakirjan yhteenveto” sisältyvää yhteenveto-osaa.
Rakennushankkeeseen ryhtyvän on valmisteltava yhdessä asiantuntijoidensa kanssa oma esityksensä rakennusvaiheiden vastuuhenkilöistä ja esitettävä se viimeistään aloituskokouksen yhteydessä tai aloitusilmoituksen yhteydessä niissä hankkeissa, joissa ei pidetä erillistä rakennustyön aloituskokousta.
Vantaan rakennusvalvonta edellyttää pääsääntöisesti, että yhteenvetolomakkeen osaan ”MRL 117a § Rakenteiden lujuus ja vakaus” liittyvien rakennusvaiheiden vastuuhenkilöinä toimivat kyseisen rakennusvaiheen suunnitelman laatinut erityissuunnittelija tai kyseisen erityisalan vastaava erityissuunnittelija tai muu kyseisen erityisalan asiantuntija (kohdat a1, a2, a3 ja a4 pohjarakennesuunnittelija tmv. ja kohdat a5 ja a6 rakennesuunnittelija tmv.). Erityistä huomiota on syytä kiinnittää myös kosteudenhallintakoordinaattorin hankkimiseen ja nimeämiseen.
Tarkastusasiakirjamenettelyä sekä rakennusvaiheiden vastuuhenkilöiden ja työvaiheiden tarkastuksia tekevien henkilöiden roolia on avattu tarkemmin ympäristöministeriön ohjeessa rakennustyön suorituksesta ja valvonnasta YM5/601/2015.