Kirjallinen ilmoitus on tehtävä alla listatuista toiminnoista viimeistään 30 vuorokautta ennen toiminnan aloittamista. Ilmoituksenvaraiset toiminnot kuuluvat tietyin poikkeuksin eduskunnan säätämän veroluontoisen vuosimaksun piiriin (150 euroa). Maksu peritään tammikuun 1. päivänä toiminnassa olevilta toiminnanharjoittajilta vuosittain.
Muistathan siis tehdä ilmoituksen toiminnan lopettamisesta viivytyksettä.
Lisätietoa valvonnan vuosimaksusta on saatavissa Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontaviraston (Valvira) verkkosivuilta.
Kirjallinen ilmoitus on tehtävä alla listatuista toiminnoista viimeistään 30 vuorokautta ennen toiminnan aloittamista:
Lisäksi talousvettä toimittavan laitoksen, jolla on omaa veden tuotantoa tai käsittelyä, on haettava toimintansa hyväksymistä. Hakemuksen tekemisestä kerrotaan tarkemmin kohdassa Hakemus vesilaitoksen tai vesiosuuskunnan perustamisesta.
Yleisötilaisuuden järjestäjän on tehtävä kirjallinen ilmoitus, jos yleisötilaisuuteen arvioidaan osallistuvan yhtä aikaa yli 500 henkilöä. Tilaisuuden luonteesta tai tapahtumapaikan erityispiirteistä riippuen, on ilmoitus tarvittaessa tehtävä pienemmistäkin tilaisuuksista (esimerkiksi useamman päivän kestävät tai toistuvat tilaisuudet). Ohjeet tapahtuman järjestämiseen löytyvät Järjestä tapahtuma Vantaalla -sivulla.
Tee ilmoitus ensisijaisesti sähköisen Ilppa-palvelun kautta. Ilmoituksen voi tehdä myös sähköisesti Vantaan lomakkeella OmaVantaa-palvelussa. Lomake täytetään ja lähetetään sähköisesti Vantaan kaupungin kirjaamoon.
Terveydensuojeluviranomainen käsittelee ilmoituksen ja lähettää toiminnanharjoittajalle todistuksen ilmoituksen vastaanottamisesta. Toiminnanharjoittajan tiedot tallennetaan valvontakohde -tietokantaan. Ilmoituksen käsittelystä peritään ympäristöterveydenhuollon maksutaksan mukainen käsittelymaksu. Tämän jälkeen toiminta siirtyy suunnitelmallisen valvonnan piiriin ja ensimmäinen tarkastus pyritään tekemään kolmen kuukauden sisällä toiminnan aloittamisesta.
Terveydensuojelulain (763/1994) mukaiselta toiminnanharjoittajalta edellytetään säännöllistä omavalvontaa ja toimintatapoja terveysriskin hallitsemiseksi. Riskien tunnistamisella ja seurannalla on ennaltaehkäisevä vaikutus terveyshaittojen syntymiseen. Omavalvontaan sisältyy terveydellisiin olosuhteisiin liittyvien ilmoitusten ja toimenpiteiden kirjaaminen ja dokumenttien säilyttäminen.
Terveydensuojeluviranomainen valvoo ilmoitusvelvollisten toimintojen terveydellisiin olosuhteisiin vaikuttavia tekijöitä. Viranomainen arvioi omavalvonnan toimivuutta ja miten toiminnanharjoittaja täyttää huolehtimisvelvollisuutensa. Toiminnanharjoittajaa voidaan pyytää esittämään, miten toimintaan vaikuttavat riskit on tunnistettu, miten niiden vakavuus on arvioitu ja mitä riskien hallintakeinoja toiminnanharjoittaja on ottanut käyttöönsä.
Terveydensuojelulain mukaisessa omavalvontaohjeessa on koottu esimerkein aihealueet, joista omavalvonta voi koostua.
Terveydensuojelulain mukainen omavalvontaohje(pdf, 82.19 KB)