Iltapäiväkerho on mukava ja turvallinen paikka viettää aikaa koulupäivän jälkeen

Artikkeli

Asiasanat

KoulutusLapsiperheetOppilaat

Vantaan perusopetuksessa järjestetään iltapäivätoimintaa, joka on tarkoitettu 1. ja 2. vuosiluokkien oppilaille sekä tätä vanhemmille oppilaille, joilla on erityisen tuen päätös. Vantaan kaupunki ohjaa ja koordinoi toimintaa, mutta toiminnan toteuttamisesta vastaavat monet yhdistykset, seurat, yksityiset tahot ja seurakunta. Yksi näistä toimijoista on Vantaan sanataidekoulu.

Lapset ja ohjaaja ovat kerääntyneet pöydän ympärille askartelemaan.

Kuva: Sercan Alkan

Kaikissa Vantaan ala- ja yhtenäiskouluissa järjestetään jokaisena koulupäivänä iltapäivätoimintaa. Päivittäinen toiminta-aika on klo 12–16 tai klo 12–17. Iltapäivätoiminnan tarkoituksena on, että oppilaalla on koulupäivän jälkeen turvallinen paikka, johon mennä viettämään aikaa ennen kuin vanhemmat palaavat töistä kotiin. Toimintaa järjestetään koulujen ja seurakuntien sisä- ja ulkotiloissa.  

Vantaalla toimii yhteensä 57 iltapäiväkerhoa ja toimintaan osallistuu noin 2700 lasta. Iltapäivätoimintaan haetaan vuosittain huhtikuussa. 

Vantaan sanataidekoulussa kannustetaan lukemiseen ja luovuuteen 

Vantaan sanataidekoulu on yhdistys, jonka järjestämissä iltapäiväkerhoissa toiminta painottuu sanataiteeseen. Sanataiteessa luetaan erilaisia lastenkirjoja ja tehdään niihin liittyviä tehtäviä. Lapset saavat käyttää luovuuttaan, kun tarinoiden innoittamana päästään esimerkiksi luomaan omia hahmoja tai piirtämään tarinoiden kohtauksia. Tarinoita voidaan käsitellä myös leikin kautta, kuten tarinaan liittyvillä ilmaisuharjoituksilla. Suullinen ilmaisu on myös tärkeässä roolissa pienten oppilaiden kanssa: ne, jotka eivät osaa vielä kirjoittaa, voivat esimerkiksi keksiä jatkoa tarinalle ja kertoa sen suullisesti muulle ryhmälle. 

Sanaopetuksen teema vaihtuu vuosittain. Aiempina vuosina teemana ovat olleet esimerkiksi omituiset otukset ja mytologiset hahmot. Tänä vuonna käsitellään metsää. Toimintavuoden päätteeksi lasten teksteistä ja teoksista kootaan pieni kirja, jonka perheet saavat halutessaan muistoksi vuodesta iltapäiväkerhossa. Tänä vuonna sanataidekoulun iltapäivätoiminnan aloittaneille lapsille jaettiin myös kirjalahja, jota Otavan kirjasäätiö on tukenut: 

- Jaoimme kirjan ja siihen liittyvän tehtävävihon, jota voi täyttää kotona. Toivomme, että se innostaa lapsia lukemaan ja hankkimaan lisää kirjoja, ja että perheet tekisivät tehtäviä yhdessä, kertoo sanataidekoulun rehtori Tiina Åhlgren

Taidesuuntauksen lisäksi sanataidekoulun iltapäivätoiminnassa ulkoillaan, liikutaan ja tehdään läksyjä. Jotta lasten energia riittää kaikkeen kivaan tekemiseen, iltapäivän aikana on myös hetki välipalalle. 

Avainsanat

PeruskoulutKoulutIltapäivätoimintaKerhot