Lastenhoitajan työ ei ole vain leikkimistä – oleellista on yhteistyö vanhempien kanssa
Varhaiskasvatuksen lastenhoitaja Miisa Ilveskivi pitää työssään erityisesti mahdollisuudesta toteuttaa itseään monipuolisesti. Työn hän haluaa kuitenkin erottaa vapaa-ajastaan.

Kuvituskuva: Sercan Alkan
– Vaikuttavinta työssäni on nähdä oma kädenjälki, kertoo Kuusikkotien päiväkodin lastenhoitaja Miisa Ilveskivi.
Lapset kehittyvät nopeasti, joten Miisalle iloa antaa se, kun näkee, että on saanut opetettua jotain lapselle. Myös sujuva yhteistyö lasten perheiden kanssa on työssä tärkeää.
Miisa on työskennellyt lastenhoitajana Vantaan kaupungilla kahdeksan vuotta. Miisan mukaan työ on monipuolista, ja siinä pääsee toteuttamaan itseään kuvataiteellisesti, liikunnallisesti ja sosiaalisesti. Se on lastenhoitajan työn parhaita puolia.
– Työssä saa tuoda esiin kaikenlaisia ideoita retkien ja toiminnan suhteen. Lapset eivät tyrmää tai arvostele, vaan heittäytyvät ja innostuvat, jos aikuiset innostuvat, Miisa sanoo.
Hän muistuttaa, että työ ei kuitenkaan ole vain leikkimistä ja olemista, kuten osa voi lastenhoitajan ammatin mieltää. Työ on välillä raskasta niin henkisesti kuin fyysisestikin. Haasteellisimpana Miisa pitää työssään niiden perheiden kohtaamista, joiden kanssa mietitään kolmannen sektorin yhteydenottoa.
– On helppoja tapauksia, joissa perhe on mukana ja he kokevat tarvitsevansa apua. Haasteellisia ovat tilanteet, joissa vanhemmat eivät ole vastaanottavaisia ja heidän kanssaan on ristiriitoja tai vahvoja näkemyseroja.
Kaikki lähteekin Miisan mielestä yhteistyöstä vanhempien kanssa, sillä vanhempien ollessa tyytyväisiä myös lapset ovat tyytyväisiä.
Työ työnä ja vapaa-aika vapaa-aikana
Varhaiskasvatusalalla pääsee Miisan mielestä hahmottamaan, mitkä ovat omat osaamisalueet ja sosiaaliset taidot. Lisäksi varhaiskasvatuksessa tehdään yhteistyötä eri tahojen kanssa, kuten puheterapeuttien ja tulkkien, mikä voi avartaa omia ammatillisia näkemyksiä.
Miisa on pohtinut jatkokouluttautumista, mutta varhaiskasvatuksen opettajaksi hän ei haikaile.
– Minulle on joskus sanottu hyvä lausahdus: mieluummin huoleton ja luova lastenhoitaja kuin stressaantunut opettaja, Miisa taustoittaa ajatuksiaan.
Varhaiskasvatuksen opettajilla on paljon paperitöitä, joten Miisa viettää mieluummin aikansa lasten luona kuin toimistossa. Hän onkin työhönsä tällä hetkellä todella tyytyväinen.
Työhyvinvoinnista kysyttäessä Miisalla on yksinkertainen vinkki: piikkimatto.
– Kun löysin piikkimaton, lähti kaikki selkäkivut. Iso suositus!
Lisäksi Miisa kulkee työmatkat pyöräillen. Töihin pyöräillessä piristyy ja kotimatkalla työasiat unohtuvat. Se on tärkeää, sillä varhaiskasvatusalalla työt saattavat seurata kotiin. Miisan mielestä oleellista on pitää työ työnä ja vapaa-aika vapaa-aikana.
Vapaa-ajalla rentoutumiseen Vantaa tarjoaa työntekijöilleen liikunta- ja kulttuuriseteleitä sekä muita etuuksia ja alennuksia.
– Lisäksi työterveys on toiminut todella hyvin. Aikoja on saatavilla, ja sitä helppo hyödyntää. Myös fysioterapiaa on mahdollista saada, Miisa kertoo.