Sargodha Punjabista sosiaalityöntekijäksi Suomeen

Artikkeli

Pakistanilainen 35-vuotias Nabeela Hasan muutti Suomeen yhdeksän vuotta sitten, kun hän sai kansainvälisen sosiaalityön opiskelupaikan Lapin yliopistosta. Palkkatukityön ja sisukkaan työnhaun ansiosta hän aloittaa 1.6. uuden sosiaalityöntekijän vakanssinsa Vantaalla.

uusi sosiaalityöntekijä Nabeela Hasan.

- Olen koko ajan hakenut työpaikkoja samalla, kun olen tehnyt töitä. Huhtikuussa sain kahden viikon sisällä kolme haastattelukutsua. Ensin sain Koivukylän perheneuvolasta tarjouksen lyhyestä sijaisuudesta, mutta sen jälkeen tuli tarjous aikuissosiaalityön yksiköstä vuoden määräajaksi. En pitänyt todennäköisenä, että jään työttömäksi pitkäksi ajaksi.

Ennen siirtymistään Koivukylään aikuissosiaalityöhön Nabeelalla on vielä hoidettavanaan nykyinen työ loppuun.

- Työskentelen sosiaalityöntekijänä Maahanmuuttajapalveluissa yksin tulleiden alaikäisten jälkihuollon tiimissä. Sain määräaikaisen työpaikan vuoden 2020 alussa. Työskentelen 60 prosentin työajalla 31.5. asti Koivukylän aikuissosiaalityön yksikössä, Nabeela Hasan sanoo.

Sitä aiemminkin hän työskenteli Maahanmuuttajapalveluissa eripituisissa sosiaalityöntekijän sijaisuuksissa yhtäjaksoisesti toukokuusta 2019 lähtien. Hänen suomalainen sosiaalityöntekijän uransa sai alkunsa Maahanmuuttajapalveluissa (MAP) kuitenkin jo heinäkuussa 2018, jolloin hän pääsi kahdeksaksi kuukaudeksi sosiaalialan harjoittelijaksi palkkatuella ja kaupungin työllistämismäärärahalla.

Palkkatuki avasi ovet työelämään

Nabeela Hasan kertoo, että palkkatuki ja kaupungin työllistämismäärärahat olivat ensimmäinen askel, joka teki mahdolliseksi osallistumisen työelämään. Työllisyyspalveluiden työntekijä vakuuttui siitä, että MAP-jakson jälkeen Nabeelan kieli- ja sosiaalityön ammattitaidot saadaan käytännön työharjoittelussa kohennettua siten, että hän löytää työpaikan avoimilta markkinoilta.

- Palkkatuki-idea tuli mieleen, kun olin Maahanmuuttajapalveluissa työhaastattelussa vuonna 2018. Suomen kielen taitoni ei ollut riittävä, joten en ollut saanut työpaikkaa. Maahanmuuttajapalveluiden palvelupäällikkö Hilkka Linderborg suositteli minulle että, jos tulen heille töihin palkkatuella voin oppia sosiaalityötä. Sen jälkeen keskustelin TYPin virkailijan kanssa ja teimme kahdeksan kuukauden mittaisen palkkatukisopimuksen, Hasan kertoo.

- Suosittelen palkkatukitöitä erityisesti korkeakoulutetuille maahanmuuttajille. Se vahvistaa kielitaitoa ja parantaa työmahdollisuuksia, Nabeela Hasan sanoo.

- Lapin yliopiston sosiaalityöntekijän maisteriopinnot Nabeela suoritti englanniksi, mikä lienee yksi syy alun vajavaiselle suomen kielen taidolle. Mutta Nabeela puhuu englannin ja suomen kielen lisäksi punjabia (äidinkieli), urdu (erinomainen), hindiä (hyvä), arabiaa (perustiedot) ja farsia (perustiedot), Hilkka Linderborg sanoo.

Perhe työn vastapainona

Sosiaalityöntekijät kuuluvat työvoimapula-alaan. Heistä on huutava pula myös Vantaalla. Nabeela Hasan paljastaa oppineensa kaiken osaamansa sosiaalityöstä nykyisessä työpaikassaan. Kun hän sai tietää olevansa vastuussa yksin Suomeen tulleista alaikäisistä työnsä puolesta, hän otti tehtäväkseen opetella työn vaatimat taidot. Mukavat työkaverit auttoivat tarpeen vaatiessa. Lisäksi esimieheltä saattoi aina kysyä, jos oli jotain epäselvää.

Vuodesta 2017 asti Vantaalla asunut Nabeela Hasan on iloinen uuden työpaikan löytymisestä. Hän pursuaa energiaa, jota uusi, erilainen tehtävä tuo tullessaan. Hän on innostunut syventämään sosiaalityön osaamistaan ja kartuttamaan työkokemustaan.

Hänellä on aviomies ja kaksi poikaa, jotka ovat viisi ja kahdeksan vuotta. Nabeelan vapaa-aika kuluu perheen parissa. Lisäksi hän harrastaa kävelylenkkejä ja on vapaaehtoisena työntekijänä vantaalaisten vanhusten seurana.

Teksti: Marika Viherlaiho

Kuvat: Nabeela Hasan