Työn tärkeys antaa Taru Mitznerille virtaa hektisessä arjessa – “Varhaiskasvatusalalla tarvitaan paljon osaamista”
Vaskivuoren päiväkodin kehittäjäopettaja Taru Mitzner pitää työnsä monipuolisuudesta. Empaattisuus ja kyky olla aidosti läsnä ovat hänen mielestään varhaiskasvatuksessa tärkeintä.

Kuvituskuva: Vantaan kaupunki/ Sercan Alkan
Taru Mitzner on työskennellyt Vantaan kaupungin varhaiskasvatuksessa kuusi vuotta. Kehittäjäopettajana Vaskivuoren päiväkodissa hän aloitti lokakuussa 2021.
– Hain kehittäjäopettajaksi, koska työnkuva oli niin mielenkiintoinen. Tuntui, että sitä oli pakko kokeilla, Taru kertoo.
Hän pitää erityisesti siitä, että työnkuva on hyvin monipuolinen.
– Työssäni olen tiiviisti mukana lapsiryhmien toiminnassa tarpeiden mukaan. Olen yhdessä tiimien kanssa kehittämässä, suunnittelemassa ja arvioimassa pedagogista toimintaa ja oppimisympäristöä. Pidän lapsille pienryhmiä, joissa painottuvat erityisesti vuorovaikutustaidot, lapsen itsetunnon vahvistuminen ja suomen kieli. Kehittäjäopettajien kokouksissa olemme päässeet asiantuntijoiden kanssa keskustelemaan esimerkiksi varhaiskasvatussuunnitelman päivityksistä ja kommentoimaan ympäristökasvatuksen työkorttien muotoilua.
Taru kertoo saavansa käyttää työssään paljon luovuutta, mikä on yksi työn parhaista puolista. Taideprojekteja on toteutettu välillä myös koko päiväkodin yhteistyönä. Lisäksi on mukavaa, että työtä saa tehdä sekä lasten että moniammatillisen tiimin kanssa.
Tarun mielestä vaikuttavinta työssä on se, kun näkee lasten onnistumisen riemun ja kun lapset oppivat uusia taitoja.
– Lasten into tarttuu itseenkin, kun näkee, että he saavat lisää rohkeutta ja itsevarmuutta. Siinä näkee konkreettisesti, että nyt olemme onnistuneet.
Tärkeintä varhaiskasvatusalalla on Tarun mielestä empaattisuus ja kyky olla aidosti läsnä.
– Lämmin vuorovaikutus on se pohja, minkä päälle kaikkea muuta lähdetään pinoamaan.
Uransa alussa olevia varhaiskasvatuksen työntekijöitä Taru kannustaa kysymään, ihmettelemään ja kokeilemaan rohkeasti. Varhaiskasvatustyötä tehdään aina yhdessä, joten yksin ei tarvitse pärjätä.
Vantaan kaupunki tarjoaa varhaiskasvatuksessa työskenteleville koulutuksia
Vantaalla työskentelyssä Tarua ilahduttaa itse työn lisäksi työmatka, jonka voi kulkea pyörällä, ja kulttuuri- ja liikuntaedut. Lisäksi kaupunki tarjoaa varhaiskasvatuksen työntekijöille koulutuksia, joita hän on hyödyntänyt osaamisensa kehittämisessä.
– Työtapoja ja -menetelmiä kehitetään koko ajan. Vantaa on mukana monessa hankkeessa ja kaupungilla on monia projekteja, mistä pidän, Taru kertoo.
Varhaiskasvatuksen resurssipula näkyy kuitenkin myös Tarun arjessa. Virtaa hektisissä tilanteissa saa siitä, että tietää tekevänsä merkityksellistä työtä, josta myös pitää.
– Varhaiskasvatusalalla tarvitaan paljon osaamista. Tässä tekee tärkeää työtä lasten ja perheiden hyvinvoinnin eteen.
Työhyvinvoinnista Taru pitää huolta suunnittelemalla ja priorisoimalla työtehtäviään.
– Tykkään tehdä asiat huolella ja hyvissä ajoin. En jätä asioita viime tippaan, koska se vain stressaa. Kun perusasiat on hoidettu, on myös helpompi joustaa nopeasti muuttuvissa arjen tilanteissa.
Huumori ja työyhteisön tuki on myös tärkeä osa työhyvinvointia. Lisäksi hyvä palaute lapsilta ja vanhemmilta auttavat jaksamaan arjessa.