Välivuosi täynnä mahdollisuuksia

Artikkeli

Asiasanat

Työ ja elinkeinotOpiskelijatTyönhakijat

Moni nuori suuntaa pian kohti jatko-opintoja. Opiskelupaikan ovet eivät kuitenkaan heti avaudu kaikille. Jos opiskelupaikka jäi saamatta, löytyy välivuoden viettämiseen monia vaihtoehtoja. Ajan voi käyttää hyväksi esimerkiksi hankkimalla työkokemusta ja kehittämällä omia työelämätaitoja.

Kuva Ohjaamosta. Kaksi nuorta ja ohjaaja.

Nuorelle ei aina ole selvää, mihin suunnata opintojen päätyttyä. Kenenkään ei kuitenkaan tarvitse pohtia näitä asioita yksin. Työllisyyspalvelut tarjoavat apua ja neuvoja seuraavan askeleen suunnitteluun. 

Työnhakijaksi ilmoittautumisen jälkeen nuorilla aikuisilla on yhteys työllisyyspalveluiden omavalmentajiin, jotka tukevat heitä työnhaussa ja ohjaavat muissakin asioissa. Omavalmentaja käy läpi nuoren kanssa hänen palvelutarvettaan ja ohjaa tilanteeseen sopivien palveluiden luo, kertoo Vantaan Ohjaamon koordinaattori Hanna Iso-Metsälä.  

Taloudellista turvaa ja vaihtoehtoisia polkuja 

Alle 25-vuotiaille on erityisiä ehtoja työttömyysetuuden saamiseksi. Voit olla oikeutettu työttömyysetuuteen, jos sinulla on ammatillinen perustutkinto tai olet täyttänyt vuosittaisen koulutushakuvelvoitteen. Koulutushakuvelvoite tarkoittaa, että nuori on hakenut vähintään kahta tutkintoon johtavaa opiskelupaikkaa yhteishaussa, Iso-Metsälä kertoo. 

Henkilökohtaisen tuen lisäksi työllisyyspalvelut tarjoavat myös muita vaihtoehtoja työllistymiseen. Mikäli varmuutta omasta alasta ei vielä ole, saattavat työkokeilu, palkkatuettu työ tai oppisopimuskoulutus olla hyviä vaihtoehtoja. Työllisyyspalveluiden kautta voi päästä myös erilaisiin työpajoihin, jos haluaa vielä miettiä omia tulevaisuuden suunnitelmia tai saada aikaa niiden toteuttamiseen, Iso-Metsälä lisää. 

Työkokemus tai muu osaaminen ei ikinä ole turhaa. Kannattaakin rohkeasti hakea eri alojen työpaikkoja ja kokeilla, mikä ala tuntuu kiinnostavalta. Eri aloja testaamalla on mahdollista löytää täysin uusi urapolku, mitä ei välttämättä ole aikaisemmin tullut ajatelleeksi. 

Voit ilmoittautua työttömäksi työnhakijaksi verkossa Oma asiointi -palvelussa tai paikan päällä TE-toimistossa.

Työllisyyspalvelut palvelevat sinua työnhakuun liittyvissä asioissa:

Ohjaamo Vantaa on alle 30-vuotiaille vantaalaisille tarkoitettu neuvontapalvelu, jossa Ohjaamon omavalmentajat tarjoavat matalalla kynnyksellä apua nuorille.  Voit tulla neuvontaan ilman ajanvarausta minkä tahansa askarruttavien asioiden, kuten koulutukseen, työhön, talouteen, terveyteen tai vapaa-aikaan liittyvien kysymysten kanssa.    

Ohjaamo Vantaa 

Lummetie 2 b C 

01300 Vantaa 

 

10.7.–28.7.2023 SULJETTU (Ohjaamon ollessa suljettuna saat yhteyden omavalmentajaasi Oma asiointi -palvelun kautta. Voit myös asioida neuvontapisteellämme vernissakadulla.)

31.7.2023 alkaen ma-pe klo 12–16

Lisätietoa Ohjaamosta löydät ohjaamot.fi:stä. 

Työllisyyspalvelujen neuvonta on kaikille työnhakijoille tarkoitettu palvelupiste. Saat apua esimerkiksi työnhakijaksi ilmoittautumiseen sekä työnhakuun liittyvien asioiden hoitamiseen.

Neuvontapiste Vantaa

Vernissakatu 1, 4. kerros 

01300 Vantaa 

ma-pe klo 9–15 

 

Puhelinpalvelumme palvelee sinua myös kaikissa työnhakuun liittyvissä asioissa.

puh. 09 8395 0120

26.6.–28.7.2023 ma-pe klo 9–15

31.7.2023 alkaen ma-pe klo 9–16

Avainsanat

Työllisyys