Vantaa jatkaa talouden tasapainotustyötä ja investoi vahvasti kaupungin kasvuun

Artikkeli

Resurssilisäystä on kohdistettu erityisesti koulutukseen ja varhaiskasvatukseen sekä kaupunkikulttuuriin. Kaupungin talouteen tulee merkittäviä muutoksia, kun Vantaan ja Keravan hyvinvointialue aloittaa toimintansa 1.1.2023.

Värikkäitä piirroshahmoja.

Vantaan väestön ennustetaan jatkavan kasvuaan, vaikka vuonna 2021 kasvu oli Vantaalla poikkeuksellisen alhainen.

Kasvava kaupunki panostaa tulevaisuudessakin palvelutuotantoon ja investointeihin: Vuonna 2023 Vantaalla muun muassa valmistuu viisi päiväkotia, Vantaan ratikan ja Elmon uimahallin suunnittelu jatkuu. Varian suuri investointihanke Vehkalaan etenee ja Jokiniemen kampuksen suunnittelu on hyvässä vauhdissa. Kivistön kauppa- ja palvelukeskus tulee pitkän odotuksen jälkeen valmiiksi ja kaupunki siirtää keskukseen palvelujaan.

Hyvinvointialueuudistus muuttaa kaupungin toimintaa ja taloutta – kasvu jatkuu

Hyvinvointialueuudistus on pian täällä ja se vaikuttaa suuresti toiminnallisten muutosten lisäksi myös kaupungin talouteen. Vantaan taloudesta poistuvat sosiaali- ja terveydenhuollon sekä pelastustoimen kustannukset, mutta myös vero- ja valtionosuustulot vähenevät voimakkaasti.

Lisäksi Vantaan kaupungilta poistuu yksittäisiä tehtäviä, ja palveluksestamme siirtyy Vantaan ja Keravan hyvinvointialueelle noin 4000 työntekijää.

– Kuntalaisten hyvinvoinnin edistäminen tulee olemaan keskeinen yhteinen tehtävä niin Vantaan kaupungille kuin Vantaan ja Keravan hyvinvointialueellekin, joten organisaatioiden yhteinen yhteistyö on keskeinen tulevaisuuden painopiste, kertoo kaupunginjohtaja Ritva Viljanen.

Tänä vuonna Vantaalla kunnallisveroprosentti on ollut 19 %. Hyvinvointialueuudistuksen vuoksi sama prosenttiosuus tullaan jakamaan kaupungin ja hyvinvointialueen kesken: ensi vuonna kunnallisveroprosentti on 6,36 ja hyvinvointialueen osuus on 12,64 prosenttia.

Vahva ja nopea toipuminen koronapandemia aiheuttamasta talouskriisistä vaihtui uusiin talouden epävarmuustekijöihin inflaation kasvaessa voimakkaasti mm. energian hinnan nousun takia ja korkotason noustessa nopeasti. Taantuman uhka on kasvanut Euroopassa.

Työttömyys on laskenut selvästi koronapandemian alkuajoista. Lokakuussa 2022 työttömyysaste oli Vantaalla 10,2 prosenttia, jossa laskua edellisvuoteen oli 3,6 prosenttiyksikköä. Vantaan työttömyysaste ennen koronaa oli noin 8,5 prosenttia, joten toipuminen on vielä kesken.

– Kasvavan kaupungin systemaattinen talouden tasapainotustyö on tuottanut hyviä tuloksia. Vantaa on lyhentänyt velkojaan 250 miljoonaa euroa ja on nykyisin yksi vähiten velkaisista suurista kaupungeista! Vantaalla korostuvat jatkossa koulutus, sivistys, kulttuuri ja elinvoima. Myös paikallisesta osallisuudesta ja demokratiasta vastaaminen on tärkeä osa kaupungin tehtäviä, toteaa Viljanen.

Talousarvio eli budjetti on kaupungin toimintaa ja taloudenhoitoa koskeva suunnitelma. Budjetissa kerrotaan:

mihin kaupunki on käyttämässä rahaa

miten paljon suunnitellut asiaat arviolta maksavat ja

miten kaupunki aikoo maksaa asiat, jotkaa se aikoo toteuttaa.

Lue lisää:

Avainsanat

AsukaslehtiTalous