Vantaan tilinpäätös 61,4 miljoonaa ylijäämäinen

Tiedote

Koronapandemian toinen vuosi oli jälleen Vantaan kaupungin talouden kannalta positiivinen. Vuoden 2021 tilikauden ylijäämä oli 61,4 miljoonaa euroa, ja tilikauden tulos parani 6,2 miljoonalla eurolla edellisvuoteen verrattuna.

– Vantaa on kuudessa vuodessa vähentänyt pitkäaikaisia velkojaan yhteensä 229 miljoonaa euroa ja nyt sen velkataso on suurten kaupunkien pienimpiä. Tämä on ollut merkittävä saavutus ja talous on nyt terve. Kaupungin tase on myös vahvistunut, mikä on erittäin hyvä tässä epävarmassa tilanteessa, Vantaan kaupunginjohtaja Ritva Viljanen iloitsee.

Koronakorvaukset kasvattivat kaupungin toimintatuottoja noin 41 prosenttia

Vuonna 2021 Vantaan ulkoiset toimintatuotot olivat 334,2 miljoonaa euroa. Ne kasvoivat vuoteen 2020 verrattuna 97,3 miljoonalla eurolla. Kasvu selittyy suurelta osin valtion lähes 70 miljoonan euron suorilla koronakorvauksilla, jotka on kirjattu toimintatuottoihin.

– Lisäksi Vantaa on muiden kuntien tapaan vastannut koronan luomiin haasteisiin tekemällä omia tasapainottamistoimenpiteitä. Vuosina 2020–2022 tehdään yhteensä noin 80 miljoonan euron oma talouden tasapainotus. Se on osaltaan auttanut siinä, etteivät koronan ja suuren työttömyyden aiheuttamat uhkakuvat kaupungin talouteen ole toteutuneet, Viljanen selittää.

Tilikauden 2021 ylijäämää selittävät myös neljän hoivakiinteistön ja A-Tulkkaus Oy:n myynnistä saatu noin 18,7 miljoonan euron pääosin konsernin sisäinen myyntivoitto sekä talousarviota korkeammiksi muodostuneet yhteisöverotulot. Lisäksi kaupungin henkilöstökulut, palvelujen ostot, kaupungin myöntämät avustukset ja muut toimintakulut alittuivat arvioiduista.

Veroja karttui vajaat 1 132 miljoonaa euroa

Verotuloja Vantaalle kertyi 1 131,6 miljoonaa euroa ja valtionosuuksia 255,3 miljoonaa euroa. Verotulot ylittivät muutetun talousarvion 9,5 miljoonalla eurolla. Verotuloihin perustuvaa valtionosuuksien tasausta kirjattiin -36,6 miljoonaa euroa eli tämän verran Vantaa osoittaa tuloistaan muiden kuntien rahoittamiseen.

– Vantaa hyötyi siitä, että valtio päätti jatkaa vielä vuoden 2021 ajan yhteisöveron kuntien jako-osuuden korotusta 10 prosenttiyksiköllä korvatakseen koronapandemian aiheuttamia veromenetyksiä. Jako-osuuden korotuksen vaikutus Vantaan yhteisöveroihin oli noin 25 miljoonaa euroa, Viljanen toteaa.

Henkilöstökulujen ja palveluostojen kasvu lisäsi menoja

Vantaan kaupungin toimintakulut olivat 1 580,3 miljoonaa euroa. Ne kasvoivat 117,1 miljoonaa euroa edellisvuodesta.

Suurimpia kulueriä olivat henkilöstökulut (558,4 miljoonaa euroa) ja palveluostot (816,0 miljoonaa euroa), vaikka ne toteutuivatkin arvioitua alhaisempina. Henkilöstökulut kasvoivat edellisvuodesta 5,5 prosenttia ja palveluostot 10,4 prosenttia. Kaupungin henkilöstön määrä kasvoi edellisvuodesta 316 työntekijällä, ja palveluostojen kasvusta yli puolet kohdistui sosiaali- ja terveystoimen ostopalveluihin.

Vantaa ei toteuttanut kaikkia suunnittelemiaan investointeja, vaan kaupungin omat bruttoinvestoinnit toteutuivat 82-prosenttisesti. Määrärahat alittuivat erityisesti rakentamisen toteutusajankohtien siirtymisen sekä joidenkin toteutuneiden hankkeiden ennakoitua pienempien kustannusten vuoksi.

Vantaan kaupungin vuoden 2021 toimintakate oli -1 246,1 miljoonaa euroa. Se heikkeni edelliseen vuoteen nähden 19,8 miljoonaa euroa eli 1,6 prosenttia. Vuosikatteeksi muodostui 166,6 miljoonaa euroa.

Tutustu tilinpäätökseen

Tilinpäätöstä käsitellään Vantaan kaupunginhallituksessa maanantaina 28.3.2022. Kokouksen esityslistalla oleviin materiaaleihin voi tutustua tarkemmin osoitteessa paatokset.vantaa.fi

Avainsanat

TalousHallinto