Nuorten työnhakijoiden digitaidoissa on suurta vaihtelua

Blogi Rinnalla kulkien
muokattukuvarinnallakulkienblogiin2

Sisältö

 

Tuemme nuoria aikuisia pääsemään kohti työ- tai opiskelupaikkoja ja näemme aitiopaikalta digitaitojen merkityksen työnhaussa. Digitalisoituneessa yhteiskunnassamme lähes paikkaan kuin paikkaan töihin hakeminen tehdään verkossa ja ensin sopivat paikat pitää löytää hakusivustoilta. Hakemusvaiheessa pyydetään liittämään mukaan ansioluettelo ja työhakemus, joskus pyydetään myös nauhoittamaan videota itsestä. Jos pääsee hakuprosessissa eteenpäin, niin tulee osata kirjoittaa asiallinen vastaus sähköpostilla tai vaikkapa osallistua Teams-yhteyden kautta haastatteluun.

Onneksi kaikki työpaikkailmoittajat eivät ole samasta muotista. Alkuvuodesta eräs teleoperaattoriyritys teki kesätöiden haun mahdolliseksi lyhyellä nettikyselyllä ilman CV:n tai työhakemuksen lähettämistä. Kuulin myös kauppiaasta, jonka somessa tehtyyn ilmoitukseen sai vastata WhatsAppilla ja hän tapasi työstä kiinnostuneita henkilöitä Stockan kellon alla. Virkistävää! Helmikuun alussa järjestämässämme kesätyötapahtumassakin oli mahdollisuus päästä suoraan tekstiilihuoltoalan yrityksen pikahaastatteluun paikan päällä.

Työnhakijoilla on erilaisia lähtökohtia

Olemme kuitenkin havainneet nuorten aikuisten työnhaku- ja digitaidoissa suurta vaihtelua. Joillakin on homma hyvin hallussa: CV:n tekeminen onnistuu, sopivat työpaikat löytyvät ja itsensä kuvaileminen työhakemukseen ei tuota ongelmia. Viimeksi mainittu on tärkeä taito, sillä esimerkiksi Duunitorin teettämässä vuoden 2022 rekrytointitutkimuksessa kysyttiin, miten hyvä hakija erottuu joukosta ja tärkeimmäksi nousi motivaatio ja oman osaamisensa sanoittaminen. Kaikille tämä ei ole kuitenkaan helppoa ja joskus nousee eteen esteitä, jotka heikentävät työnsaantimahdollisuuksia.

Moni hankkeesta tukea hakeva on vieraskielinen ja se tuottaa omat haasteensa. Ensimmäinen este saattaa tulla jo työttömäksi työnhakijaksi ilmoittauduttua, sillä työllisyyspalvelujen Oma asiointi-verkkopalvelun kielivaihtoehdot ovat vain suomi tai ruotsi. Tällöin joutuu turvautumaan verkkoselaimen kääntäjään tai perheenjäseniin, mutta se ei ole aina luotettavaa. Muutenkin asiointisivustojen ja työnhakukaavakkeiden tulisi olla tarpeeksi helppokäyttöisiä ja selkeitä. Haasteena voi olla myös puuttuvat työnhakuvälineet. Kaikilla ei ole esimerkiksi käytössään tietokonetta ja vaikkapa ansioluettelon tekeminen puhelimella on melko haastavaa.

Tee hakemukset tarkasti

Niinkin yksinkertainen asia kuin hakemuksen kunnolla tekeminen on tärkeää. Jos ei täytä hakemusta ohjeiden mukaan, niin se voidaan rekrytointivaiheessa ohittaa. Eräällä nuorella oli jo lapsuudenaikainen haave päästä linja-autonkuljettajaksi, mutta hakemukset koulutuksiin tulivat bumerangina takaisin. Selvisi, että vaikka hän osasi sanoittaa motivaationsa ääneen, niin se ei välittynyt kirjoitetusta tekstistä ja hän ei ollut vastannut kaikkiin pyydettyihin kohtiin. Kun tehtiin yhdessä hakemukset kunnolla, niin hänet valittiin heti ensimmäisen haastattelun kautta koulutukseen ja ovi kohti unelma-ammattia avautui.

Koulutuksissa ja työelämässä käytetään paljon digitaalisia välineitä ja niistä ulkopuolella olevilla on riski päätyä negatiiviseen kehään, jossa digitaidot eivät kehity ja heikot taidot estävät teknologian hyödyntämistä (Kaarakainen & Muhonen 2016). Myöskään pelkkä nuori ikä ja digitaalisten välineiden runsas käyttö vaikkapa sosiaalisessa mediassa ei tarkoita suoraan sitä, että osaisi liittää liitetiedostoja, vaihtaa tiedostomuotoja tai kirjoittaa asiallisia ja ystävällisiä sähköposteja työnantajille.  

Tukea on saatavilla!

Tarvittava tuki verkossa tapahtuvaan työnhakuun on oltava saatavilla jo tasa-arvon ja osallisuudenkin vuoksi. Tuen ei aina tarvitse olla pitkäkestoistakaan — joillekin hankkeessamme olleille nuorille työllistymiseen on riittänyt pari tai kolme tapaamista, joiden aikana on syntynyt kunnollinen ansioluettelo ja työhakemukset ja niiden avulla nuori on päässyt haastatteluun. Meidän kanssa voi myös harjoitella ja valmistautua työhaastatteluihin. Toisaalta joskus tarvitaan myös pitempiaikaista tukea. Alle on koottuna esimerkkejä asioista, missä nuorten aikuisten palvelut ja yhteisöpalvelut voivat auttaa: 

Yllä olevien lisäksi voit tutustua Vantaan muihin digituen mahdollisuuksiin täältä. Täytyy vielä erikseen mainita kirjastojen mainiot asiakastietokoneet ja läppärin lainaus kirjastokortilla. Rinnallakulkijoista voit lukea lisää tästä linkistä ja täältä tietoa Ohjaamosta. Työnhakuklubi toimii ilman ajanvarausta Tikkurilassa monitoimitila Liidossa keskiviikkoisin kello 12-15. Verkossa on helppo hakea töitä sitten kun on asiakirjat kunnossa ja osaa tarvittavat taidot. Rohkaisemmekin kaikkia nuoria aikuisia hakemaan tukea ja jeesiä työnhakuun! 

Lauri Löksy, rinnallakulkija 

 

Liittyvät sisällöt

Kaikki kategoriassa Rinnalla kulkien