Pitkäjärven valuma-alueen vesienhallinnan kehittäminen
Pitkäjärven valuma-alueen tulvimiseen ja ravinnekuorman vähentämiseen haetaan ratkaisuja vesien luonnonmukaisella hallinnalla. Pitkäjärvi halutaan vuoteen 2027 mennessä saada hyväkuntoiseksi.
Yhteistyökumppanit
Rahoittajat

Pitkäjärveen liittyvä Hämeenkylänpuro tulvii keväisin. Kuva: Miina Fagerlund, Espoon kaupunki.
Pitkäjärven valuma-alueen vesienhallinnan haasteet ovat korostuneet viime vuosina. Monista lähteistä tulevan ravinnekuormituksen vuoksi järvi on rehevöitynyt ja järvessä on havaittu enenevissä määrin sinilevää. Runsaat sateet ovat aiheuttaneet toistuvasti tulvimista Pitkäjärveen laskevien purojen varsilla, kuten esimerkiksi Vihdintiellä.
Nykyisin ekologisesti välttävässä kunnossa oleva Pitkäjärvi halutaan vuoteen 2027 mennessä saada hyvään tilaan.
Pitkäjärven 69 neliökilometrin suuruinen valuma-alue ulottuu Espoon Träskändasta Vantaan Keimolaan asti. Laajalle valuma-alueelle mahtuu niin maa- ja metsätaloutta, luonnonsuojelualueita, asutusta, teollisuutta kuin ajoneuvoliikenteen valtaväyliäkin, joita ovat Kehä III ja Vihdintie.
Pitkäjärven valuma-alue esitettynä kartalla. Vantaan pienvesien valuma-aluerajaukset löydät myös Vantaan karttapalvelusta.
Pilottihankkeen eteneminen
Vantaan ja Espoon kaupungit yhteistyössä Uudenmaan ELY-keskuksen kanssa selvittävät ratkaisuja Pitkäjärven valuma-alueen tilan kohentamiseen pilottihankkeessa. Hankkeessa tehdään koko valuma-alueen yhteinen vesienhallintasuunnitelma maa- ja metsätalousalueiden sekä rakennetun ympäristön vesienhallinnan toteuttamiseksi.
Hankkeessa kehitetään myös kaupunkien ja maa- ja metsätaloustoimijoiden välistä yhteistyötä valuma-aluelähtöisessä vesienhallinnassa. Hankkeen rahoittaa Ympäristöministeriön vesiensuojelun tehostamisohjelma, ja hanke ajoittuu vuosille 2022–2024.
Kaksivuotisessa hankkeessa selvitetään ensin alueen vesienhallinnan perustiedot ja tutkitaan toimenpidevaihtoehtoja alueen vesien luonnonmukaiseen hallintaan. Tämän jälkeen sekä Espooseen että Vantaalle toteutetaan yksi luonnonmukainen vesien hallintarakenne.
Lopuksi tuotetaan raportti, jossa arvioidaan hankkeen aikana opitut asiat, yhteistyömallit sekä monistettavuus vastaavanlaisiin kohteisiin valtakunnallisesti.
Kuvia valuma-alueelta
Pitkäjärven valuma-alueella tulvavedestä täyttyy muun muassa Hermanskärinniitty, joka on normaalisti viljelykäytössä olevaa peltoa. Myös muualla teillä ja nurmialueilla tulvii. Kuvat: Tero Toivola.
Osallistuminen Pitkäjärven valuma-alueen tilan kohentamiseen
Hankkeen aikana järjestetään sidosryhmätilaisuuksia sekä yksityiskohtaisempia osallistavia pajoja. Asukastilaisuudet järjestetään keväällä 2023 sekä hankkeen loppuvaiheessa vuonna 2024.
Seuraava kaikille avoin asukastilaisuus pidetään 25.5.2023. Tilaisuuden tarkempi ajankohta ja sijainti ilmoitetaan hankesivulla ja hankkeen tiedotuskanavilla.
Sidosryhmätilaisuus 2.2.2023
Pitkäjärven valuma-alueen pilottihankkeen ytimessä on alueen toimijoiden ja sidosryhmien osallistaminen ja sitouttaminen alueen pitkäkestoiseen kehittämiseen. Toimijoille kertyneen tiedon esiin nostaminen ja hyödyntäminen alueen valuma-aluesuunnitelman laatimisessa tulee edesauttamaan käytännön toimien ja vesienhallintarakenteiden onnistuneessa toteutuksessa.
Sidosryhmätilaisuus toimi ensiaskeleena yhteistyön avaamiselle hankkeen vetäjien ja alueen toimijoiden välillä. Tapahtuma järjestettiin Teams-etätapahtumana.