Vantaan ratikka: Heidehof
Vaiheasemakaavalla varaudutaan osoittamalla riittävä tila ratikan vaatimalle infrastruktuurille ja siihen liittyvälle katuympäristölle Jokiniemenkadulla ja Heidehofintiellä. Lisäksi varaudutaan Heidehofintien varteen suunniteltavaan pyöräilyn baanaan.

Sijainti
Suunniteltava alue sijaitsee Kuninkaalan kaupunginosassa Tikkurilan suuralueella. Alueeseen kuuluu Tikkurila Oy:n omistama kiinteistö Väritehtaan alueella sekä Heidehofintien katualuetta, joka rajautuu lännessä Markuksenpuistoon ja etelässä Heidehofinpuistoon.
Vaiheasemakaava
Vaiheasemakaavan tavoitteena on muuttaa voimassa olevien asemakaavojen osa teollisuus- ja/tai varastorakennusten korttelialueesta sekä puistoalueista katualueeksi mahdollistaen katualueen levennyksen uudistettavien katusuunnitelmien toteuttamiseksi.
Tavoite toteutetaan vaiheasemakaavalla muuttamalla asemakaavan sallimaa käyttötarkoitusta katualueeksi (MRL 50 § mom. 2). Muilta osin alueella jäävät voimaan asemakaavat nro 000686, 640200, 640600 ja 640900.
Vaiheasemakaavalla levennetään katualuetta Heidehofintiellä ja Jokiniemenkadulla muuttamalla osia korttelialueesta ja puistoalueista katualueeksi. Muutoksessa varaudutaan Vantaan ratikkaan osoittamalla riittävä tila ratikan vaatimalle infrastruktuurille sekä parannetulle katuympäristölle.
Vaiheasemakaavalla tehdään vain katualueen leventämisen kannalta tarpeelliset muutokset voimassa oleviin asemakaavoihin. Katualueen muutokset perustuvat 7.10.2021 ja 30.3.2022 valmistuneisiin Jokiniemenkadun, Kyytitien ja Heidehofintien katusuunnitelmaluonnosten tilavarauksiin. Katu- ja puistosuunnittelun lähtökohtana on ollut vuonna 2019 valmistunut ja kaupunginvaltuuston 16.12.2019 hyväksymä ratikan yleissuunnitelma, jonka suunnitteluratkaisuja on katu- ja puistosuunnittelussa tarkennettu.
Vaiheasemakaavalla muutetaan teollisuus- ja/tai varastorakennusten korttelialuetta (T-2) ja puistoaluetta (VP) osin katualueeksi. Kortteliin liittyvät voimassa olevan asemakaavan nro 000686 mukaiset kaavamääräykset täydentyvät maaperän pilaantuneisuutta ja pilaantuneen maaperän puhdistamista koskevalla määräyksellä. Tehokkuusluvulla osoitettu rakennusoikeus muutetaan kerrosalaneliömetreiksi, jotta teollisuuskorttelin kokonaisrakennusoikeus ei muutu kiinteistön pintaalamuutoksen myötä.
Kiinteistön tonttinumero muutetaan, uusi tonttinumero on 8. Voimassa olevassa asemakaavassa nro 000686 teollisuuskorttelin alueella Heidehofintien varrella sijaitseva maanalaisen putken varaus poistetaan, sillä putket ja maanalaiset kaapelit tulevat muutoksen jälkeen sijaitsemaan katualueella.
Teollisuuskorttelin läpi nykytilanteessa kulkeva kaasuputki merkitään kaavaan maanalaisen kaasuputken merkintänä. Uusia ajoliittymäkieltomerkintöjä lisätään teollisuuskorttelin Jokiniemenkadun ja Heidehofintien puoleisille rajoille.
Katualueelle lisätään tärinä- ja runkomeluun sekä mahdolliseen ratikan pysäkin kasvillisuuskattoon liittyvät määräykset. Muilta osiltaan alueella voimassa olevat asemakaavat nro 000686, 640200, 640600 ja 640900 jäävät vaiheasemakaavan alueella voimaan.
Ratikan rakentaminen tulisi ennusteiden mukaan vauhdittamaan maankäytön tehostamispotentiaalia ratikan vaikutusalueella. Ratikan pysäkkiympäristössä on potentiaalia keskustamaiselle tiiviille ja sekoittuneelle rakenteelle. Ratikka lisää alueen houkuttelevuutta ja päivittää sen identiteettiä osaksi elävää ja kehittyvää ratikkakaupunkia.
Osallistaminen ja vuorovaikutus
Ratikan asemakaavojen osallistumis- ja arviointisuunnitelma (tarkastelualue 062800) on julkaistu 23.11.2020 ja päivitetty 17.9.2021.
Lue tästä linkistä Osalllistumis- ja arviointisuunnitelma.
Asemakaavan valmisteluvaiheen vuorovaikutusmateriaali on julkaistu 15.12.2022. Vuorovaikutusmateriaalin julkaisemisesta on ilmoitettu alueellisissa lehdissä ja sosiaalisen median kanavilla. Kaava-alueeseen kuuluvien kiinteistöjen maanomistajia on tiedotettu erikseen kiinteistöllä tapahtuvista muutoksista.
Vantaan ratikka
Vantaan ratikka on pikaraitiotieyhteys, jota suunnitellaan Mellunmäen metroasemalta Hakunilan, Tikkurilan ja Aviapoliksen kautta lentoasemalle. Raideyhteydellä on tarkoitus lisätä kestävää ja esteetöntä liikkumista, mahdollistaa kaupungin kasvaminen kestävästi joukkoliikenteen varrelle sekä edistää alueellista hyvinvointia ja vetovoimaa. Vantaan ratikasta tulisi toteutuessaan merkittävä osa seudullista raitiotieverkostoa.
Vantaan ratikan yleissuunnitelmaan pohjautuvassa jatkosuunnitteluvaiheessa Vantaan ratikan reitille laaditaan sen rakentamisen mahdollistavat katu- ja puistosuunnitelmat sekä asemakaavat. Nyt laadittavat asemakaavat ja asemakaavamuutokset perustuvat katusuunnitelmiin.
Ratikkaan liittyviä selvityksiä ja aineistoja, kuten luontoselvitys, meluselvitys, tärinä- ja runkomeluselvitys, löytyy ratikan verkkosivuilta kohdasta Selvityksiä ja aineistoja. Jo julkaistut katu- ja puistosuunnitelmat löytyvät kohdasta Ratikan katu- ja puistosuunnitelmaluonnokset. Siirry ratikan sivuille.
Päätöskäsittely
Asemakaavan muutosehdotus nähtävillä 24.5.-26.6.2023. Siirry kuulutukseen.
Kaupunkiympäristölautakunta 18.4.2023