Merja Titus työskentelee esiopetuksen kuraattorina Vantaalla.
Vinkkejä lapsen jännityksen lieventämiseen
Jännittääkö lastasi uudet asiat? Onko hän siirtymässä syksyllä päiväkodin isojen ryhmään, eskariin tai ekalle, ja miettii jo nyt, miten selviää uudessa ryhmässä uusien kavereiden kanssa? Varhaiskasvatuksen ja esiopetuksen kuraattorit listasivat vinkkejä, joiden avulla vanhemmat voivat lieventää pienen ihmisen jännitystä.

Kuvituskuva: Sercan Alkan
Sisältö
Tunteiden sanoittaminen ja tunteista puhuminen
-
Kaikki tunteet ovat sallittuja. Lasta saa jännittää ja hermostuttaa; älä mitätöi lapsen tunneta sanomalla: ”Mitä sinä nyt sitä jännität, eihän siinä ole mitään pelättävää”. Sanoita lapsen tunteet: ”Huomaan, että sinua jännittää nyt kovasti, se ei haittaa. Miten voisin auttaa sinua tässä?”
-
Jännityksen läpikäyminen juttelemalla, esimerkiksi kysymällä lapselta, missä kohtaa kehossa jännitys tuntuu; pyytämällä lasta piirtämään, miltä jännitys tuntuu; lukemalla kirjoja tai saduttamalla.
Turvan tuominen:
-
Tue ja tsemppaa lasta. Kerro lapselle, että tunteet menevät ohi, sinä selviät varmasti ja et ole yksin.
-
Halaa ja ota syliin. Päiväkotiin voi myös ottaa oman turvaa tuovan lelun tai perheen valokuvan, äidin huivin tms.
Omatoimisuuteen ja itsenäisyyteen kannustaminen ikätaso huomioiden:
-
Anna lapselle pieniä tehtäviä, esim. roskien vienti ja tiskikoneen tyhjennys.
-
Anna kehuja ja positiivista palautetta. Tämä kehittää lapsen itsetuntoa, ja hänelle tulee olo, että häneen luotetaan ja hän pystyy tekemään asioita myös itse.
-
Ota huomioon, että isot muutokset, lapsen kokema jännitys ja kuormitus, saattavat hetkellisesti taannuttaa lapsen omatoimisuutta ja opittuja taitoja. Lapsi tarvitsee ymmärrystä ja tukea aikuiselta.
Ennakointi:
-
Käy tilanteita etukäteen läpi lapsen kanssa, esimerkiksi koulureitin opettelu, koulun/eskarin/isojen ryhmän pihalla leikkiminen, koulurepun ostaminen ja kirjojen lukeminen koulun/eskarin aloituksesta. Tutustukaa yhdessä uuteen ryhmään etukäteen. Tämä on etenkin pienille tärkeää, että he käyvät usein tulevassa ryhmässä vierailulla.
-
Saata lapsi kouluun, kun koulu alkaa, ja mene häntä vastaan.
-
Sanoita toimintamalleja lapselle. Mitä hän voi tehdä, kun uudessa ryhmässä jännittää: kertoa aikuiselle, halata turvalelua ym.
-
Tee yhteistyötä kasvattajien tai opettajien kanssa. On tärkeää, että myös uudessa ryhmässä aikuiset tietävät, jos lasta jännittää.
Kaverisuhteiden tukeminen:
- Järjestä mahdollisuuksien mukaan leikkitreffit niiden kavereiden kanssa, jotka ovat tulossa syksyllä samaan ryhmään.
Kivoihin asioihin keskittyminen:
- Ottakaa omaa aikaa lapsen kanssa mieleisen tekemisen äärellä.
- Anna positiivista huomiota lapselle.
- Huolehdi riittävästä levosta, ruoasta ja ulkoilusta. Ne pitävät hyvää vireystasoa yllä ja näin vähentävät jännityksen tuomaa kuormitusta. Myös rutiinit tuovat lapselle turvaa.
Muistathan, että apua on saatavilla! Vantaalla esi- ja perusopetuksessa työskentelee kuraattoreita lasten, vanhempien ja henkilökunnan tukena. Myös osassa varhaiskasvatusyksiköitä työskentelee kuraattori.