Vantaan kulttuurilapset ottaa osaksi taiteen taikapiiriä syntymästä lähtien

Artikkeli

Asiasanat

KulttuuriLapsiperheet

Ensi vuonna syntyvät vantaalaislapset saavat vantaalaisista taide- ja kulttuuritoimijoista ”kulttuurikummeja”, jotka tutustuttavat heidät taiteen ja kulttuurin saloihin varhaislapsuuden aikana.

Jokainen vuonna 2023 ja sen jälkeen syntyvä vantaalainen lapsi saa kutsun Vantaan kulttuurilapseksi. Kaikki saavat kaksi maksutonta kulttuurikäyntiä joka vuosi siihen saakka, kunnes he aloittavat koulun.

Vantaan kulttuurilapsi pääsee osallistumaan esityksiin, konsertteihin ja työpajoihin yhdessä oman vanhemman, isovanhemman tai muun läheisen kanssa. Tapahtumia on muun muassa kulttuuritiloissa ja museoissa eri puolilla Vantaata. Toiminta suunnitellaan sopivaksi lapsen ikä ja kehitystaso huomioiden.

Ohjelmassa tulee olemaan selkokielisiä ja monikielisiä tapahtumia tai vaikkapa kokonaan sanattomia esityksiä. Siten kieli ei ole este osallistumiselle. Vantaan kulttuurilapsiin halutaan mukaan kaikki vantaalaiset kotikielestä riippumatta.

Kulttuurikäyntiä ei voi mokata

Vantaan kulttuurilapsi -tapahtumissa ei tarvitse jännittää lapsen käytöstä tai itkua. Lapsi saa olla oma itsensä, eikä siellä turhaan hyssytellä. Sääntöjä toki on, mutta ohjeet annetaan selkeästi, ja lapsen ehdoilla toimitaan.

Vauvan hoitoon liittyvät asiat on mietitty tarkoin, jotta osallistuminen lapselle ja aikuiselle on mahdollisimman helppoa. Vantaalla kulttuuri kuuluu kaikille, ja kulttuurikäyntiä ei voi mokata!

Hyvinvointia yhdessäolosta ja iloisista tapahtumista

Vantaalaiset kulttuuritoimijat ovat kokoontuneet syksyn aikana suunnittelemaan yhdessä tulevaa toimintaa. Yksi mukana olevista kulttuuritoimijoista on Vantaan Viihdeorkesteri.

– Musiikin äärellä ei tarvita sanoja. Se on universaali kieli, joka tuo meitä lähemmäksi toisiamme edistäen yhdenvertaisuutta. Toivon, että kulttuurilapset pääsevät tutustumaan vuosien aikana Vantaan Viihdeorkesterin tapahtumissa jousikvartetista sinfoniaorkesteriin, jazz-yhtyeestä rokkibändiin ja kaikkeen siltä väliltä, kertoo Vantaan Viihdeorkesterin tuottaja Liisa-Maria Koskela.

– Hienointa olisi, että lapsi löytäisi hankkeen kautta musiikin parista rakkaan harrastuksen koko elämänsä ajaksi.

Myös Laila Pullisen veistospuisto Hakunilassa on ollut mukana yhteisessä suunnittelussa, jossa on pohdittu muun muassa kulttuurihyvinvointiin liittyviä asioita. Veistospuiston johtaja Jean Ramsay muotoilee ajatuksiaan Vantaan kulttuurilapsista:

– Taide ja kulttuuri ei koskaan ole kerralla katsottu tai omaksuttu, vaan kasvaa lapsen ja ihmisen mukana. Se on peili omalle elämälle, josta voi tarkastella itseään. Yksilö on osa yhteisöä ja kulttuuri on silta näiden välillä. Mielestäni kynnysten madaltaminen kulttuurin suhteen on tärkeää: Kulttuuri ei ole jotain, mitä tehdään vain hienoissa kulttuurilaitoksissa perjantai-iltaisin, vaan osa elämää ja arkea. Opetellaan yhdessä kohtaamaan kulttuuria. Haluamme antaa kokemuksia, että kulttuurin äärellä ei tarvitse jännittää, vaan se voi olla kivaa.

Uusia tapahtumia, uutta osallistavaa yhteistyötä

Vantaan kulttuurilapset tuo Vantaalle uusia tapahtumia sekä uusia yhteistyön muotoja. Ohjelman tavoitteena on jäädä pysyväksi toiminnaksi. Toimintaa kehitetään pitkäjänteisesti vantaalaisten kulttuuritoimijoiden, järjestöjen ja lapsiperheiden kanssa.

Vantaan kulttuurilapset ottaa osaksi taiteen taikapiiriä musiikin, kulttuurihistorian, tanssin, teatterin, sanataiteen, tieteen ja taiteen parissa, ja ehkäpä kulttuuripolku jatkuu koululaisten ja perheiden harrastuksissa ja yhteisissä kulttuurikäynneissä.

Vantaan kulttuurilapset -ohjelma alkaa vuoden 2023 alusta. Kutsuja jaetaan neuvoloissa tammikuusta alkaen. Tapahtumat vuonna 2023 syntyville lapsille järjestetään huhti-joulukuussa. Ilmoittautuminen mukaan alkaa tammi-helmikuussa.

Ohjelmaa koordinoi Vantaan kaupungin lasten ja nuorten kulttuuripalvelut.

Tutustu toimintaan vantaa.fi/kulttuurilapset

Avainsanat

AsukaslehtiLastenkulttuuri