Pelipaitakokemuksia yhdessä onnistumisesta

Blogi Vantastinen

Asiasanat

VarhaiskasvatusAsukkaatLapsiperheet

Yhteisöllinen opiskeluhuolto vahvistaa ryhmään kuulumisen tunnetta. Yhdessä tekemällä ja touhuamalla saadaan kokemuksia yhdessä onnistumisesta. Pelipaitakokemus tarkoittaa, että jokainen lapsi tuntee kuuluvansa joukkoon, jossa onnistutaan yhdessä - kun yksi onnistuu, niin samalla koko joukkue eli ryhmä onnistuu.

Maastojuoksukilpailuun osallistuneet lapset viettävät aikaa yhdessä Ankkalammen päiväkodin pihalla.

Pelipaitakokemus tarkoittaa, että jokainen lapsi tuntee kuuluvansa joukkoon, jossa onnistutaan yhdessä – kun yksi onnistuu, niin samalla koko joukkue eli ryhmä onnistuu.

Sisältö

Mitä on esiopetuksen yhteisöllinen opiskeluhuolto?

Esiopetuksessa jokaisella lapsella on oikeus opiskeluhuoltoon. Ensisijainen tapa toteuttaa opiskeluhuoltoa on yhteisöllinen opiskeluhuolto. Yhteisöllisen opiskeluhuollon tavoitteena on edistää lasten hyvinvointia esiopetusryhmässä ja ehkäistä sitä uhkaavia ilmiöitä, kuten kiusaamista.

Yhteisöllinen opiskeluhuolto tarkoittaa esiopetusryhmän toimintakulttuuria, joka edistää:

  • oppimista

  • terveyttä ja hyvinvointia

  • sosiaalista vastuullisuutta

  • vuorovaikutusta ja osallisuutta sekä

  • oppimisympäristön terveellisyyttä, turvallisuutta ja esteettömyyttä.

Vantaalla esiopetuksen yhteisöllinen opiskeluhuolto toteutuu osana varhaiskasvatuksen hyvinvointityön kokonaisuutta.

Hyvinvointityölle pohjaa rakentavat toimintayksiköiden turvallisuus- ja lääkehoitosuunnitelmat, kiusaamisen ehkäisyn ja puuttumisen suunnitelma sekä yhteinen keskustelu tasa-arvosta, yhdenvertaisuudesta ja inklusiivisista arvoista. Työtä tehdään joka päivä jokaisessa esiopetusryhmässä.

Lapset ja huoltajat osallistuvat yhteisöllisen hyvinvointityön toteuttamiseen moniammatillisten yhteistyötahojen  (psykologin, kuraattorin ja neuvolan terveydenhoitajan) lisäksi.

Fyysisen aktiivisen toiminnan mahdollisuudet

Yhteisöllinen opiskeluhuolto näkyy konkreettisesti esiopetusryhmän arjessa jatkuvana ryhmään kuulumisen tunteen vahvistamisena.

Fyysisesti aktiivinen toiminnallinen työskentely sekä yhdessä toimiminen ja leikkiminen mahdollistavat ryhmäytymistä. Ryhmäytymistä voidaan kutsua myös niin me-hengen vahvistumiseksi kuin pelipaitakokemuksen syntymiseksi ryhmän jokaiselle lapselle.

Pelipaitakokemus tarkoittaa, että jokainen lapsi tuntee kuuluvansa joukkoon, jossa onnistutaan yhdessä – kun yksi onnistuu, niin samalla koko joukkue eli ryhmä onnistuu.

Ryhmähengen vahvistaminen tukee kaveri- ja tunnetaitojen harjoittelua. Erilaiset pelit mahdollistavat yhteisten sääntöjen opettelemisen opettelemista sekä reilun toiminnan pelisääntöjä.

Pelipaitakokemus voi syntyä myös yhteisen projektin tai vaikka maalausurakan aikana, mutta fyysisesti aktiivinen toiminta tarjoaa siihen oivia mahdollisuuksia.

Moni muistaa lapsuuden pihaleikit naapuruston lasten kanssa. Pihaleikit nostivat sykettä, leikki imaisi mukaansa eikä sisälle malttanut tulla, vaikka nenänpää oli kylmästä punainen. Pihapiirin tai lähialueen lapset kuuluivat kaikki samaan joukkoon.

Maastojuoksua päiväkodin pihalla

Ankkalammen päiväkoti on järjestänyt jo vuosien ajan yhteisöllistä maastojuoksutapahtumaa.

Tapahtumaa suunnitellaan ja toteutetaan lasten ja huoltajien kanssa. Tapahtumaan osallistuu usein myös isovanhempia ja sisaruksia, mikä laajentaa yhteisöllistä toimintaa esiopetuksesta lähialueelle.

Maastojuoksutapahtumalla juhlistetaan myös äitienpäivää. Äideille tarjotaan kahvit, ja jokainen lapsi saa tapahtumassa mitalin kaulaansa. Kaikki ovat voittajia.

Henkilöstö pitää tapahtumaa tärkeänä perinteenä ja siitä halutaan pitää kiinni.

Yhteisen tapahtuman suunnittelun ja toteuttamisen aikana syntyvä pelipaitakokemus vahvistaa työyhteisöä siinä missä lapsiakin. Ja mikäpä tarjoaisi yhteenkuuluvuuden tunnetta paremmin kuin iloinen tunnelma ja pienestä jännityksestä kupliva tapahtuma, jonka onnistumisesta riittää jaettavaa pitkäksi aikaa.

Tärkeintä ei ole rakentaa spektaakkelimaista edellistä vuotta parempaa tapahtumaa stressaten, vaan nauttia yhdessä suunnittelusta, tekemisestä ja olemisesta. Ja erityisesti tietenkin yhteenkuuluvuuden tunteesta.

Jokaisella lapsella on oikeus pelipaitakokemukseen

Yhteisöllisen opiskeluhuollon toteuttaminen on meidän jokaisen esiopetuksessa työskentelevän yhteinen tehtävä.

Kesälomat lähestyvät ja koulu odottaa syksyllä tämän vuoden eskarilaisia. Jokainen kokemus ryhmään ja joukkoon kuulumisesta vahvistaa lapsen kokemusta itsestä ryhmän jäsenenä sekä tukee hänen itsetuntoaan.

Uskon, että jokaisella pelipaitakokemuksella on merkitystä ja että jokaisella lapsella on oikeus pelipaitakokemukseen. Tarjotaan näitä kokemuksia esiopetuksessa meille kaikille.

Kirjoittaja

Virve Huusko

Projektiasiantuntija/YHR-koordinaattori

Vantaan esiopetuksessa kehitetään yhteisöllistä opiskeluhuoltoa vuoden 2023 aikana opetus- ja kulttuuriministeriön erityisavustuksella. Projektiasiantuntija sekä neljä liikunnan projektikoordinaattoria työskentelevät yhteisöllisyyttä vahvistavan toimintakulttuurin edistämiseksi esiopetusryhmissä. Työskentelyyn linkittyy fyysisesti aktiivinen toiminta ja kaveri- ja tunnetaitojen tukeminen.

Avainsanat

Töissä VantaallaOpiskeluhuoltoPäiväkodit

Liittyvät sisällöt

Kaikki kategoriassa Vantastinen