Oppilaanohjaus
Oppilaanohjauksessa keskitytään oppimisen edistämiseen, itsetuntemukseen, työelämään ja koulutusmahdollisuuksiin.Oppilaanohjaus muodostaa esiopetuksesta toiselle asteelle kestävän jatkumon. Vantaan perusopetuksessa ohjausta toteuttaa koko koulu ohjaa -periaatteen mukaisesti koulujen koko henkilökunta. Ohjausta annetaan eri oppiaineiden opetuksen, oppilaanohjauksen ja koulun muun toiminnan yhteydessä. Ohjausta tehdään yhteistyössä huoltajien kanssa.
Vantaan kaupungin perusopetuksen ohjaussuunnitelmassa linjataan kaupunkitasoisesti ohjauksen suuntaviivat. Koulut täsmentävät kaupunkitasoista ohjaussuunnitelmaa vuosittain koulun omassa ohjaussuunnitelmassa.
Oppilaanohjaus perusopetuksen opetussuunnitelmassa
Perusopetuksessa oppilaanohjaus alkaa vuosiluokkien 1.-6. aikana eri oppiaineiden opetuksen ja koulun muun toiminnan yhteydessä. Opetussuunnitelman mukaan oppilaan tulee saada henkilökohtaista ohjausta opiskelunsa ja valintojensa tueksi sekä erilaisissa arkielämän kysymyksissä. Opetussuunnitelmaan on kirjattu oppilaanohjauksen tavoitteet ja sisällöt sekä yhteys laaja-alaiseen osaamiseen vuosiluokilla 1.-6.
Vantaalla kaikki 5.-6.-luokkalaiset osallistuvat luokan opettajan ja vastuuoppilaanohjaajan yhteistyönä toteutettavaan alakouluohjauksen kokonaisuuteen. 5.-6. luokan ohjauskokonaisuuden tavoitteena on tukea oppilaiden opiskeluvalmiuksia, vahvuuksien tunnistamista, koulutyön onnistumista, opintojen sujumista sekä siirtymää yläkouluun.
Vuosiluokilla 7.-9. oppilaanohjaus muodostuu opetussuunnitelman tavoitteiden mukaisesti luokkamuotoisesta ohjauksesta, henkilökohtaisesta ohjauksesta, pienryhmäohjauksesta ja työelämään tutustumisesta. Lisäksi oppilaanohjaukseen kuuluu ohjaus nivelvaiheissa ja siirtymissä. Ohjaus sisältää myös tutustumiskäyntejä oppilaitoksiin.
Oppilaalla, joka tarvitsee perusopetuksen jälkeisiin jatko-opintoihin hakeutumiseen liittyvää tukea, on oikeus saada oppilaanohjauksen lisäksi tarpeidensa mukaista tehostettua henkilökohtaista oppilaanohjausta vuosiluokilla 8 ja 9. Tehostetussa henkilökohtaisessa oppilaanohjauksessa painopisteenä on oppilaan jatko-opintovalmiuksien kehittäminen sekä ohjaaminen oppilaalle sopiviin jatko-opintoihin. Tavoitteena on, että jokaiselle oppilaalle löytyy sopiva jatko-opiskelupaikka.
Tehostettu henkilökohtainen oppilaanohjaus eli teho-ohjaus tarkoittaa eri oppilaille eri tukimuotoja, ja sitä toteutetaan yksilöllisen arvion pohjalta. Lähtökohtaisesti teho-ohjaus on sitä, että oppilas tapaa oppilaanohjaajaa pienryhmäohjauksissa tai henkilökohtaisissa ohjauksissa keskimääräistä useammin. Yksi teho-ohjauksen muoto on se, että oppilas saa oppilaanohjaajalta apua tai tukea TET-paikan hakemiseen tai että oppilas suorittaa useamman TET-jakson kuin opetussuunnitelmassa on määritelty. Työelämäpainotteinen opetus (TEPPO) on teho-ohjausta. Teho-ohjaus voi tarkoittaa myös sitä, että oppilaanohjaaja tukee oppilasta nivelvaiheessa toiselle asteelle ohjaamalla hänet tutustumaan mahdollisiin jatko-opintopaikkoihin esim. kurkkauksien ja koulutuskokeilujen kautta. Tehostetussa henkilökohtaisessa oppilaanohjauksessa oppilaalle laaditaan henkilökohtainen jatko-opintosuunnitelma.
Teho-ohjauksessa pyritään siihen, että oppilaan huoltajat osallistetaan oppilaan tukemiseen ja ohjaukseen: yhteisissä tapaamisissa asetetaan tavoitteet ja sovitaan toimintatavat tätä varten. Teho-ohjaus pitää sisällään myös jaetun ohjaajuuden: oppilaanohjaaja voi tehdä monialaista ja moniammatillista yhteistyötä useiden eri ammattien edustajien kanssa oppilasta tukiessaan. Tiivis yhteistyö luokanvalvojan, erityisluokanopettajan ja laaja-alaisen erityisopettajan kanssa on yksi teho-ohjauksen kulmakivistä. Muita yhteistyötahoja voivat olla mm. koulukuraattori, koulupsykologi, kouluterveydenhoitaja, S2-opettaja, koulunkäynninohjaaja, monikielinen ohjaaja, nuorisotyöntekijä, toisen asteen oppilaitoksen henkilöstön edustaja, valmentaja harrastustoiminnasta tai työntekijä sosiaali- ja terveyspalveluista.
Tarve teho-ohjaukseen on aina harkinnanvarainen ja se mietitään oppilaskohtaisesti. Tehostetun henkilökohtaisen oppilaanohjauksen tarpeen arvioi ensisijaisesti oppilaanohjaaja oppilaanohjauksen sisältöjen ja tavoitteiden näkökulmasta. Oppilaanohjaajat kartoittavat oman työnsä kautta teho-ohjauksesta mahdollisesti hyötyviä oppilaita esimerkiksi 7. ja 8. luokkien oppilaanohjauksen ryhmätunneilla. Teho-ohjausta tarvitsevien oppilaiden tunnistamisessa tehdään myös tiivistä yhteistyötä koulun eri toimijoiden kesken.
Vantaan perusopetuksen oppilaanohjauksen yhtenä painopisteenä on työelämätaidot ja yrittäjyys. Tavoitteena on edistää oppilaan kiinnostusta ja myönteistä asennetta työtä ja työelämää kohtaan sekä vahvistaa siihen liittyvää tietämystä. Työelämäyhteistyötä toteutetaan eri oppiaineiden opetuksessa. Koulun työelämäyhteistyön toteuttamisen tapoja ovat muun muassa eri alojen ammattilaisten ja asiantuntijoiden vierailut oppitunneilla, opintokäynnit työpaikoille ja yrityksiin, yhteistyöprojektit, työelämäpainotteinen opetus sekä työelämään tutustumisjaksot (TET).
Kaikille peruskoulun 9. luokan oppilaille kuuluu kahden viikon työelämään tutustumisjakso (TET) koulutus- ja ammatinvalintojen perustaksi. TET-jaksoja voi olla myös 7.–8. vuosiluokkien aikana 2–5 päivän tutustumisjaksoina. TET-jaksot ovat suunniteltua ja tavoitteellista opetussuunnitelman mukaista toimintaa. Oppilas saa kokemuksia työpaikalla toimimisesta ja tutustuu työelämän pelisääntöihin, toimintatapoihin ja ammatteihin. Lisätietoja oman koulun TET-jaksoista saat koulun oppilaanohjaajilta.
Yhteishaku
Perusopetuksen 9. luokalla oppilaanohjaaja yhteistyössä opettajien kanssa tukee ja ohjaa oppilaita jatko-opiskeluvalintojen teossa ja yhteishaussa toisen asteen opintoihin.
Ohjauksen ja huoltajien tuella oppilas tekee omiin vahvuuksiinsa, kykyihinsä ja kiinnostuksen kohteisiinsa perustuvia opiskelua ja elämänuraa koskevia ratkaisuja. Huoltajilla on tärkeä rooli näiden valintojen pohtimisessa. Koulut tiedottavat yhteishausta, järjestävät yhteishakuun liittyvän vanhempainillan ja tarpeen mukaan henkilökohtaisia tapaamisia. Huoltajilla ja oppilailla on vuosittain mahdollisuus tutustua Vantaan toisen asteen oppilaitoksiin muun muassa avointen ovien tilaisuuksissa.
Vantaan peruskouluissa suositaan sitä, että oppilas täyttää yhteishakulomakkeen koulussa oppilaanohjaajan avustuksella. Huoltaja saa tiedon oppilaan yhteishausta Opintopolun yhteishakulomakkeelle ilmoitetun sähköpostin kautta. Huoltajien kuuleminen yhteishausta tehdään Wilma-lomakkeella alkuvuoden aikana. Lisätietoja oman koulun käytänteistä saatte koulun oppilaanohjaajilta.
Vuoden 2021 alussa oppivelvollisuus laajeni. Jatkossa oppivelvollisuus päättyy, kun nuori täyttää 18 vuotta tai kun hän tätä ennen suorittaa toisen asteen tutkinnon (ylioppilastutkinto tai ammatillinen tutkinto). 9. luokalla opiskelevat ovat velvollisia hakemaan yhteishaussa perusopetuksen jälkeisiin opintoihin. Huoltaja vastaa oppilaan hakeutumisesta peruskoulusta jatko-opintoihin. Lue lisää oppivelvollisuuden laajenemisesta.
Lisätietoa yhteishausta ja Vantaan toisen asteen oppilaitoksista löytyy Vantaan yhteishakusivustolta. Valtakunnallinen yhteishakusivusto on Opintopolku.