Kouluruokailu
Erityisruokavalio toteutetaan siten, että lapsi ei saa mitään itselleen sopimatonta ruoka-ainetta. Erityisruokavalio järjestetään lapselle terveydellisistä syistä pääasiassa lääkärinlausunnon perusteella.
Täältä löydät lisätietoa lukio-opiskelijoiden opiskelijaruokailusta.
Ruokalistat
Käytämme ruokalistasuunnittelun perustana valtakunnallisia ravitsemussuosituksia. Kouluissamme käytetään kuuden viikon kiertäviä ruokalistoja. Kun suunnittelemme ruokalistoja, otamme huomioon sesongin mukaiset raaka-aineet sekä kansalliset juhlapyhät ja muut juhlistettavat päivät. Kysymme ruokaryhmien välityksellä koululaisten toiveruokia säännöllisesti ja huomioimme toiveet mahdollisuuksien mukaan. Ruokalistojen suunnittelussa otamme huomioon myös asiakastyytyväisyyskyselyiden tulokset. Ruokalistoihin voit tutustua alla olevista linkeistä!
Koulut, joiden ateriapalvelut toimittaa Vantti: Askiston, Havukosken, Hiekkaharjun, Hämeenkylän, Ilolan, Itä-Hakkilan, Jokiniemen, Jokirannan, Jokivarren, Kaivokselan, Kanniston, Keimolanmäen, Kivimäen, Korson, Kulomäen, Kytöpuiston, Lehtikuusen, Leppäkorven, Länsimäen, Martinlaakson, Mikkolan, Nikinmäen, Pähkinärinteen, Päiväkummun, Rajakylän, Rajatorpan, Rekolan, Rekolanmäen, Ruusuvuoren, Seutulan, Simonkallion, Simonkylän, Uomarinteen, Viertolan, Vierumäen, Ylästön koulu.
Koulut, joiden ateriapalvelut toimittaa Palmia: Aurinkokiven, Kartanonkosken, Kuusikon, Veromäen, Vantaan kansainvälinen koulu.
- Pääruoka lisäkkeineen
- Salaatit / raasteet komponentteina sekä salaattikastikkeen
- Näkkileipää tai pehmeää leipää ja levitettä
- Maitoa, piimää ja vettä
Keitto- ja puuroaterioilla on tarjolla pehmeää leipää, leikkelettä ja hedelmä. Keittolounaaseen sisältyy lisäksi tuorepala, puuroateriaan marjakeittoa.
Useissa kouluistamme koululaiset voivat ostaa terveellistä ja monipuolista välipalaa. Välipalaa tarjotaan, kun ostajia on kymmenen tai enemmän. Oppilaiden koulupäivän pituus määrittää, kuinka monena päivänä viikossa välipalaa on myynnissä. Välipala auttaa jaksamaan iltapäivän viimeisillä tunneilla sekä koulun jälkeisissä harrastuksissa. Välipalaa myydään usein koulun ruokasalissa kello kahden välitunnilla. Välipalojen hinnat ovat 0,50 € - 2,00 €. Välipaloina myydään esimerkiksi hedelmiä, jogurtteja, täytettyjä sämpylöitä yms. Listaan välipalaa myyvistä kouluista voit tutustua kaupungin verkkosivuilla.
Useissa kouluissamme välipalat maksetaan kaupunkikortilla, jonka voit lunastaa Vantaa-infon toimipisteistä. Kaupunkikortin hakemuslomake kannattaa tulostaa kaupungin verkkosivuilta ennen kortin hakemista, tarvittaessa saat lomakkeen myös Vantaa-infosta. Muutamissa kouluissa käytetään muita maksutapoja. Oman koulusi käytännöt saat tietää välipalan myyjältä.
Kaupunkikortti
Kaupunkikortille voi ladata arvoa koululaisen välipalojen maksamiseen.
Koululaisen kaupunkikortti haetaan Vantaa-infosta. Koululaisen kaupunkikortin hankkimista varten täytetään kaupunkikortin hakemuslomake. Lomakkeessa tulee olla huoltajan allekirjoitus ja koululaisen henkilöllisyys tulee todistaa kortin hankkimisen yhteydessä. Alaikäisen henkilöllisyyden todistamiseen käy myös Kela-kortti. Koululaisen kaupunkikortista peritään pantti.
Lisätietoa Vantaa-infon aukioloajoista.
Kaupunkikorttihakemus kuntalainen (514761)(pdf, 110.65 KB)
Päiväkotien, koulujen ja oppilaitosten ruoka sopii sellaisenaan diabeetikkolapsille ja - nuorille. Se on kaikille suositeltavaa tavallista, terveellistä ruokaa. Kohtuullisesti käytettynä myös sokeri voi kuulua diabeetikon ruokavalioon. Syöminen on aina osa diabeteksen hoitoa.
Koululaiselle laaditaan omassa hoitoyksikössä yksilöllinen hoitosuunnitelma ja tarvittaessa myös ateriasuunnitelma. Ateriasuunnitelmaan merkitään hiilihydraattipitoisten ruokien määrä kullakin aterialla sekä ateria-ajat. Ateriasuunnitelma toimitetaan koulun terveydenhoitajalle. Pääruokien lisäksi diabeetikko tarvitsee usein myös välipalan aamu- ja / tai iltapäivällä. Välipalojen tarkoitus on jakaa koululaisen tarvitsema ruokamäärä niin, että verensokeri ei nouse liian korkealle pääaterian jälkeen eikä laske liian alas ennen seuraavaa ateriaa. Koululainen voi joskus tarvita hypoglykemiaan (liian matala verensokeri) nopeasti verensokeria kohottavaa juotavaa tai syötävää. Näiden tarjoamisesta on hyvä sopia samalla, kun sovitaan välipalakäytännöistä.
Hyviä välipalavaihtoehtoja ovat esimerkiksi leipä, karjalanpiirakka, runsaskuituiset välipalakeksit- ja patukat, mysli, runsaskuituiset murot, smoothiet ja kiisselit. Vaihtoehtoja on hyvä olla, etteivät välipalat jää syömättä niiden yksipuolisuuden vuoksi. Jos koululaisen hoitomuoto on sellainen, ettei ylimääräisiä välipaloja tarvita, asiasta sovitaan kodin ja koulun kesken. Joskus koululainen haluaa tuoda välipalan kotoa. Tällöin hän vastaa välipalan säilytyksestä ja annostelusta itse.
KÄYTÄNTÖ VANTAALLA: Vanhemmat huolehtivat ja sopivat yhdessä päivähoidon tai koulun kanssa välipalan tarjoamisesta ja miten toimitaan äkillisen matalan verensokerin eli hypoglykemian tilanteissa. Päiväkodinjohtaja tai koulun terveydenhoitaja toimittavat keittiön vastaavalle välipalatiedot ateriasuunnitelman mukaan tarvittavien välipalojen tarjoamisesta, annoskoosta ja välipala-ajoista. Samalla sovitaan myös äkillisten hypoglykemioiden yhteydessä tarvittavista sopivista juomista tai ruoka-aineista.
Lisätietoa diabeetikon välipalaruokailusta antaa Lasten- ja nuorten ravitsemusterapeutti Mervi Isoherranen.
Kouluissa ja oppilaitoksissa vietetään lukuvuoden aikana muutamia teemapäiviä, jotka näkyvät ruokalistalla teemaan sopivina aterioina sekä mahdollisesti somistuksessa.
Huomioimme saamamme palautteen, kun kehitämme kouluruokailua ja palvelua. Toivomme, että palaute annetaan ensisijaisesti suoraan keittiön edustajalle. Tarvittaessa voit antaa palautteen myös kirjallisesti kaupungin nettisivujen palautelomakkeen avulla.
Erityisruokavalio
Keittiöt valmistavat erityisruokaa sitä tarvitseville koululaisille ja opiskelijoille. Huoltajana sinun tulee toimittaa allekirjoitettu ilmoitus koululaisen erityisruokavalion tarpeesta ja muista ruokavalioon kohdistuvista rajoitteista oppilaan opettajalle erikoisruokavaliolomakkeella. Lomakkeen tiedot välitetään koulussa kouluterveydenhoitajalle ja koulun keittiöön. Mikäli erityisruokavalion tarve johtuu terveydellisistä syistä, lomakkeeseen tulee liittää voimassa oleva lääkärintodistus. Lääkärintodistus tulee päivittää vuosittain, jotta voimme varmistua erityisruokavalion oikeellisuudesta ja myös siitä, ettei koululaisen ruokavaliota rajoiteta turhaan.
Laktoositonta maitojuomaa on tarjolla sitä tarvitseville, mutta sen saaminen edellyttää erityisruokavalioilmoitusta.
Erityisruokavalion ilmoituslomake sekä toimintaohje löytyvät alta. Tarvittaessa lomakkeen saa myös koululta.
Vegaaniruokavalio ilmoitetaan kouluissa ja oppilaitoksissa jaettavalla oppilas- ja opiskelijatietoilmoituksella.
Ilmoitus erityisruokavaliosta, Kouluissa ja oppilaitoksissa (523098)(pdf, 150.5 KB)
Erilaisten maitovalmisteiden, maitojuomien ja ruoanvalmistustuotteiden käyttö kouluruokailussa
Maitovalmisteiden käyttö 2021(pdf, 80.06 KB)
Ruokailun ympäristövastuu ja osallisuus
Kouluruoan lähtökohtana on terveellisyys ja maistuvuus. Lapset ja nuoret pääsevät tutustumaan erilaisiin ruokiin sekä ruokapalveluiden toimintaan erilaisten ateriapalveluntuottajien tarjoamien pakettien avulla. Paketteja on kuusi.
Ateriapalveluntuottajat tuovat satokauden mukaisia juureksia, marjoja, hedelmiä tai muita kasviksia maisteltavaksi lapsi- tai oppilasryhmiin.
Ateriapalveluntuottajat organisoivat asiantuntijan puheenvuoron terveellisestä ja ympäristöystävällisestä ruoasta lapsille, nuorille, henkilökunnalle ja/tai vanhemmille.
Lapset ja nuoret tutustuvat keittiön toimintaan 1–2 päivää. Keittiössä tehdään avustavia tehtäviä osallistujien ikätason mukaan ja tutustutaan keittiön arkeen käytännössä.
Koulun tai oppilaitoksen valitsemana päivänä tarjotaan vanhemmille kouluruokaa. Tarkoituksena on hälventää ruokailuun liittyviä uskomuksia vanhempien keskuudessa.
Lapset ja nuoret valmistelevat keittiöhenkilökunnalle ruokapaneelin oman yksikön ruokailun kehittämiseksi. Paneelissa keskustellaan lapsia ja nuoria kiinnostavista asioista ja pohditaan kehittämismahdollisuuksia yhdessä.
Luokka tai jokin yksikön ryhmä organisoi yhdessä keittiön kanssa yhteisen kampanjan. Sen tulee tukea yksikön ja ateriapalveluntuottajan tavoitteita.
Koulujen ruokalinjastoista löytyy Hiilidiili-merkki. Merkki kertoo pääruoan virtaviivaistetusta hiilijalanjäljestä, joka on 30 % keskivertaista ruoka-annosta pienempi. Merkin tarkoitus on herättää ajatuksia ruokailun ympäristövaikutuksista sekä ohjata ruokavalintaa maapallolle kevyempään suuntaan.
Vuoden 2022 alussa on otettu käyttöön uusi osallisuuskanava OsallistuvaVantaa -verkkopalvelun kautta. Verkkopalvelussa tehdään monenlaisia kyselyjä ja oppilaat pääsevät entistä enemmän antamaan ideoita ja ajatuksia ruokalistojen sekä ruokailun kehittämiseen.