Suojaa itsesi ja läheisesi influenssaa vastaan -rokotukset alkavat

Kausi-influenssa on tavallista flunssaa rajumpi hengitystietulehdus, joka voi aiheuttaa myös vakavia jälkitauteja. Rokote on paras suoja influenssaa vastaan. Rokottautumalla voi suojata itsensä lisäksi myös läheisiään.

Terveysasemien rokotuskampanjat

Suosittelemme ensisijaisesti hakeutumaan terveysasemien rokotuksiin lauantaina 20.10. tai 27.10.

Koivukylän, Myyrmäen ja Tikkurilan terveysasemilla annetaan rokotuksia kahtena lauantaina: 20.10. ja 27.10. kello 9.00–15.00. Voit tulla paikalle ilman ajanvarausta tai varaamalla ajan ennakkoon sähköisellä ajanvarauksella www.vantaa.fi/ajanvaraus.

− Viime vuoden hyvien kokemusten perusteella päätimme jatkaa rokotusten antamista terveysasemilla myös lauantaisin. Esimerkiksi monien työssäkäyvien voi olla helpompi ehtiä rokottautumaan viikonloppuna, kertoo ylilääkäri Kirsi Valtonen Vantaan tartuntatauti- ja hygieniayksiköstä.

Rokotuksia saa arkisin kaikilla muilla Vantaan terveysasemilla 22.10.–2.11. paitsi Koivukylän terveysasemalla. Rokotukset jatkuvat Tikkurilan ja Myyrmäen terveysasemilla vielä 5.11.–9.11. Tämän jälkeen rokotuksia saa Tikkurilan Asema Apteekin Terveyspisteessä sairaanhoitajan vastaanotolla 5.–18.11.

Katso tarkempi rokotusaikataulu ja ohjeet www.vantaa.fi/influenssa.

Neuvoloiden rokotuskampanjat

Neuvoloissa rokotetaan 6 kuukauden – 6 vuoden ikäisiä lapsia, raskaana olevia sekä edellä mainittujen perheenjäseniä. Huom! Tänä vuonna rokotteen saa seitsemän vuotiaaksi saakka (aiemmin 6kk-35kk).

Neuvoloissa rokotuksia annetaan 22.–26.10. ja 26.–30.11. sekä tammikuussa 2019 viikolla 2.

Katso tarkempi rokotusaikataulu ja ohjeet www.vantaa.fi/influenssa.

Koululaisten ja opiskelijoiden rokotukset

Lääketieteellisiin riskiryhmiin kuuluvat peruskoululaiset saavat rokotuksen oman koulunsa terveydenhoitajalta. Opiskeluterveydenhuollossa rokotetaan lääketieteellisiin riskiryhmiin kuuluvat ja vakavalle influenssalle alttiiden lähipiiriin kuuluvat opiskelijat sekä potilas- ja asiakashoitoon osallistuvat sosiaali- ja terveydenhuollon opiskelijat. Myös varusmiespalvelukseen astuvat, jotka opiskelevat lukioissa, ammatillisissa oppilaitoksissa tai ammattikorkeakouluissa, rokotetaan opiskeluterveydenhuollossa.

Katso ohjeet www.vantaa.fi/influenssa.

Maksutonta rokotetta suositellaan erityisesti riskiryhmäläisille

Influenssa voi olla vakava tauti erityisesti riskiryhmään kuuluville. 65 vuotta täyttäneiden, pienten lasten ja raskaana olevien riski sairastua vakavaan influenssaan on korkea. Riskiryhmään kuuluvat iästä riippumatta myös henkilöt, joiden vastustuskyky on sairauden tai sen hoidon vuoksi heikentynyt. Riskiryhmiin kuuluvat ovat vaarassa sairastua myös vakaviin jälkitauteihin, jotka vaativat sairaalahoitoa.

Influenssarokotteen saavat maksutta yli 65-vuotiaat, raskaana olevat, 6 kuukauden – 6 vuoden ikäiset lapset, varusmiespalvelukseen astuvat, sairautensa vuoksi riskiryhmiin kuuluvat ja vakavalle influenssalle alttiiden henkilöiden lähipiiri. Lähipiiriin kuuluvat ne, jotka asuvat tai ovat säännöllisesti tekemisissä vakavalle influenssalle alttiin henkilön kanssa. Lähipiirin rokotuksilla tavoitellaan erityisesti heitä, joiden lähipiirissä on sairautensa vuoksi riskiryhmään kuuluva, 65 vuotta täyttänyt, alle 6 kuukauden ikäinen lapsi tai raskaana oleva.

Rokote on paras suoja influenssaa vastaan, ja suurin osa rokotuksen saaneista säästyy taudilta. Jos rokotuksen saanut sairastuu influenssaan, tauti on yleensä lievempi. Viimevuotinen rokote ei enää suojaa influenssalta, koska kausi-influenssavirukset muuntuvat jatkuvasti.

− Maailman terveysjärjestö (WHO) määrittää rokoteviruskannat uudestaan joka vuosi, ja rokote räätälöidään kuhunkin influenssakauteen sopivaksi. Tänä vuonna kansallisen rokotusohjelman influessarokotteet antavat suojaa neljää eri viruskantaa vastaan, Valtonen toteaa.

Samalla käynnillä voi suojautua myös pneumokokilta

Samalla kertaa influenssarokotuksen kanssa on mahdollisuus pistättää myös omakustanteinen pneumokokkirokote. Jos pneumokokkirokotuksen on saanut viimeisten viiden vuoden aikana, uusintarokotusta ei nyt tarvita. Vantaan kotihoidon, palvelutalojen ja Koisorannan palvelukeskuksen asiakkaille pneumokokkirokote tarjotaan maksutta. Vuonna 2018 myös kaikki sotaveteraanit ovat oikeutettuja maksuttomaan pneumokokkirokotukseen.

Lievimmillään pneumokokki aiheuttaa ikäviä, mutta suhteellisen harmittomia tauteja kuten poskiontelotulehduksia ja korvatulehduksia. Toisinaan pneumokokkibakteeri voi kuitenkin aiheuttaa vakavia tauteja. Riski sairastua vakavaan pneumokokkitautiin kasvaa iän myötä, ja aikuisilla tavallisin pneumokokin aiheuttama vakava tauti on keuhkokuume.

Pneumokokkirokote on omakustanteinen ja vaatii reseptin. Jos lääkäri katsoo rokotteen tarpeelliseksi ja kirjoittaa reseptin, rokotteen voi ostaa apteekista. Rokote otetaan mukaan influenssarokotukseen tultaessa, ja se pistetään samalla käyntikerralla influenssarokotteen kanssa. Lue lisää pneumokokkirokotteesta www.vantaa.fi/influenssa.

Kansallisen rokotusohjelman kausi-influenssarokotteita on käytetty jo vuosikymmeniä. Myös pneumokokkirokotteet ovat olleet käytössä pitkään, ja niitä on annettu lapsille ja aikuisille ympäri maailman useita satoja miljoonia annoksia.

Ohje sähköiseen ajanvaraukseen

Siirry sähköiseen asiointiin www.vantaa.fi/ajanvaraus tunnistautumalla palveluun pankkitunnuksilla, mobiilivarmenteella tai varmennuskortilla.

Ajanvaraussivulle päästyäsi:

 1. Klikkaa ”Varaa aika”
 2. Valitse ”Asiakkuus” – kentässä ”Kaikille avoimet ajanvaraukset”
 3. Valitse ”Palvelu” -kentässä ”Influenssarokotus”
 4. Valitse ”Toimipiste” -kentässä se terveysasema, mihin haluat ajan varata. Voit varata ajan myös muulle kuin omalle terveysasemallesi.
  Huom! Influenssarokotukset löytyvät terveysasemien alta, EI tiimien alta.
 5. Klikkaa ”Hae ajat”
 6. Valitse itsellesi sopiva aika
 7. Kirjoita ”Lisätiedot” -kenttään ajanvarauksen syy.
  Huom! ”Varaa” aktivoituu vasta, kun tämä kenttä on täytetty.
 8. Voit halutessasi valita tekstiviestimuistutuksen. Muista tällöin antaa kännykkänumerosi.
 9. Klikkaa ”Varaa”. Tämä jälkeen sinulle on varattu aika.
Julkaistu: 15.10.2018 
(muokattu: )

Ajankohtaista

Twitter