Jonna ja Nana ovat yhteen hitsautunut koirakko

Jonna Kannisto ja shetlanninlammaskoira Nana ulkoilevat usein Jokiniemen pelloilla ja niityillä.

Vantaalainen Jonna Kannisto ja hänen shetlanninlammaskoiransa Nana ovat mukana agilityn SM-kisoissa Myyrmäen stadionilla 23.-25. elokuuta.

Nana on vasta herännyt ennen perjantai-iltapäivän ulkoilua. Koira on hieman uninen, mutta innostuu heti, kun päästään sen kotiniitylle Vantaan Jokiniemessä.

Nanan omistaja Jonna Kannisto leikittää ja juoksuttaa koiraa niityllä, ja molemmat ovat selvästi omassa elementissään.

Viikonloppuna juoksemista ja temppuilua on luvassa oikein kunnolla, kun Hakunilan seudun koiraharrastajia edustavat Jonna ja Nana osallistuvat agilityn SM-kisoihin Myyrmäen stadionilla.

Ohjaaja-koira-parivaljakolla, eli niin sanotulla koirakolla, on takana jo neljät SM-kisat, joista parhaana saavutuksena on neljäs sija. Nyt Jonna Kannisto uskoo menestysmahdollisuuksiin etenkin joukkuekisassa.

”Nana on jo yhdeksänvuotias, mutta edelleen kova menijä. Meidän vahvuutena on yhteen hitsautunut tekeminen, koska Nana on ollut minulla pennusta asti ja tunnemme pitkältä ajalta.”

Agilityharrastus alkoi, kun Nana oli kaksivuotias. Kehitystä tuli nopeasti, ja pian vantaalaiskoirakko löysi itsensä myös lajin maajoukkueesta.

Agility on vienyt Jonnaa ja Nanaa kisaamaan muun muassa Ranskaan, Italiaan, Itävaltaan ja Hollantiin. Viime vuoden avoimista European Open -kisoista tuomisina oli pronssia.

”Kisat ulkomailla ovat olleet mahtavia kokemuksia!”

Jonna arvelee kisaavansa Nanan kanssa vielä tämän ja ensi vuoden. Myös hänen miehellään on kolmevuotias shetlanninlammaskoira, jonka pentueesta Jonna odottaa saavansa seuraavan agilitykoiran.

Nanan kanssa Jonna treenaa yhä kerran parissa viikossa Ojangon koiraurheilukeskuksessa, minkä lisäksi tehdään lenkkejä ja lihasharjoitteita kotimaisemissa.

”Lajissa innostaa se, kun löytyy se flow, saa haastaa itseään ja koiraa, ja näkee, miten koira nauttii. En voisi tehdä tätä sellaisen koiran kanssa, joka ei motivoidu”, Jonna pohtii.

Hän kannustaa yleisöä lähtemään seuraamaan kisoja Myyrmäen stadionille. Vantaalaiskoirakoita on mukana yhteensä toistakymmentä viidessä eri säkäluokassa. Jonna ja Nana kisaavat mediluokassa, eli 35-43 senttiä korkeiden koirien luokassa.

”Jos tykkää koirista ja urheilusta, suosittelen ehdottomasti! Tämä on jännittävä laji.”

Jonna ja Nana tuntevat toisensa monen vuoden ajalta ja nauttivat yhteisestä tekemisestä.

Hyppy- ja kontaktiesteitä

Agilityn SM-kisat tuovat Myyrmäen stadionille tuhatkunta koirakkoa elokuun 23.–25. päivä.

Lauantaina ratkaistaan yksilöiden ja sunnuntaina joukkueiden SM-mitalit. Kisat käydään koiran korkeuden mukaan viidessä eri säkäluokassa.

Karsinnoissa koirakot, eli koira-ohjaaja-parivaljakot, käyvät läpi hyppyradan, jossa ei ole niin sanottuja kontaktiesteitä. Finaaliin etenee maksimissaan 40 koirakkoa, jotka kisaavat kontaktiesteitä sisältävällä agilityradalla. Suomen mestaruudet ratkeavat kahden radan yhteistuloksen perusteella.

Joukkuekisassa yhteen joukkueeseen kuuluu neljä koirakkoa, joista kolmen parhaan tulos lasketaan mukaan lopputuloksiin.

Agilityn arvokilpailut saavat myös jatkoa Vantaalla, kun ensi vuoden heinäkuussa Myyrmäessä kisataan Junior European Open -kisoissa.

TEKSTI JA KUVAT: PEKKO-JOONAS RANTAMÄKI

Julkaistu: 21.8.2019 
(muokattu: )

Ajankohtaista

Twitter