Mätäojan luonnonsuojelualueella torjutaan jättipalsamia tehostetusti

Jättipalsamin keräyskehikko

Vantaan kaupunki torjuu kesän aikana tehostetusti jättipalsamia Mätäojan luonnonsuojelualueella ja sen läheisten virtavesien varressa. Jättipalsami on haitallinen vieraslaji, joka syrjäyttää Mätäojan alueen kosteiden niittyjen, rantojen ja puronvarsien alkuperäistä lajistoa.

Jättipalsamia torjutaan kitkemällä. Jättipalsami on yksivuotinen, ja sitä saadaan torjuttua kitkemällä sen kasvustot ennen kasvin siementämistä elokuun puolivälissä.

Vantaa järjestää kesän aikana useita jättipalsaminkitkentätalkoita. Ensimmäiset talkoot järjestetään torstaina 1.7. klo 17 Jokiuomanpuistossa (tapaamispaikkana Vihertie 14) ja tiistaina 6.7. klo 17 Myyrmäenmetsässä (tapaamispaikkana Rajatorpantie 25). Talkoissa kaupungin asiantuntijat neuvovat kitkijöitä ja kaupunki tarjoaa talkoolaisille talkooeväät. Talkoisiin kannattaa pukea pitkälahkeiset housut ja vedenkestävät kengät. Lisätietoja jättipalsamitalkoista.

Kaupunki kannustaa kuntalaisia järjestämään kitkentätalkoita myös itsenäisesti. Itsenäistä jättipalsamien kitkemistä varten kaupunki on tuonut puiset kehikot kitketyille jättipalsameille Jokiuomanpuistoon (Jokiuomanpuiston kehikko kartalla) ja Viherpuistoon (Viherpuiston kehikko kartalla). Kehikoihin voi viedä omatoimisesti kitketyt palsamit maatumaan. Kaupunki tukee talkoita myös neuvonnalla ja tarvittaessa kuljettamalla kitkentäjätteitä pois luonnosta. Talkoisiin liittyvää neuvontaa saa lähettämällä viestiä osoitteeseen ymparistosuunnittelu@vantaa.fi. Kitkentäjätteiden poisviennistä tulee sopia etukäteen.

Jättipalsamin tehostettu torjunta Mätäojan lähistöllä on Vantaan ja Helsingin yhteinen hanke, johon on saatu rahoitusta Uudenmaan ELY-keskukselta. Mätäoja virtaa Vantaan Kaivokselasta Helsingin Iso-Huopalahteen, ja molemmat kaupungit torjuvat jättipalsamia omalla alueellaan. Vantaan puolella puroa kutsutaan Mätäojaksi ja Helsingin puolella Mätäjoeksi.

Julkaistu: 30.6.2021 
(muokattu: )

Ajankohtaista

Twitter